Tientallen evenementen afgelast om terreurdreiging



Tientallen evenementen afgelast om terreurdreiging

Het crisiscentrum verhoogde dit weekend de terreurdreiging in Brussel naar niveau 4. Als gevolg daarvan zijn tientallen evenementen in België afgelast. Een overzicht van de gevolgen.

 

Terreurdreiging niveau 4 is het hoogste niveau in België en betekent dat de dreiging 'ernstig en zeer nabij' is. De impact op de evenementensector is groot. Tientallen evenementen gaan niet door. Elke organisator die onze redactie sprak staat achter de beslissing om de events te annuleren, de veiligheid komt in de eerste plaats. Tegelijkertijd is er bezorgdheid over de economische schade veroorzaakt door het annuleren van deze evenementen. Veel organisatoren en event leveranciers zullen voor hun eigen schade moeten opdraaien.

 

'We zijn geraakt in de warme verbondenheid waar evenementen voor staan', scrijft Peter Decuypere in een opiniestuk in De Morgen.

 

Evenementen afgelast

De Brusselse gemeenten werd gevraagd om grote evenementen op hun grondgebied tijdelijk te annuleren. Zo neemt de Ancienne Belgique geen risico. SOUND/CHECK, de dag voor muzikanten en music creatives, ging niet door. Ook de optredens die er dit weekend zouden plaatsvinden, werden geannuleerd. Eenzelfde beslissing nam concertzaal Botanique: "We willen geen enkel risico nemen en zodoende de veiligheid van het publiek, de artiesten en het personeel te waarborgen", klinkt het.

 

In Vilvoorde, dat niet in het Brusselse Gewest ligt, worden ook alle evenementen geschrapt. In Hasselt stelt André Rieu zijn optreden in de Ethias Arena uit "omwille van de terreurdreiging in België". Het concert van Daan zaterdagavond in Vilvoorde is afgelast. Ook het concert van Johnny Hallyday in Paleis 12 ging niet door. 

 

Maar ook tal van B2B evenementen werden uit voorzorg geschrapt. Vakbeurzen Empack en Packaging Innovations worden een week uitgesteld en verplaatst van Brussel naar de Nekkerhal in Mechelen. Ook de Red Bull Elektropedia Awards, die het Belgische nachtleven in de bloemetjes zetten, zijn uitgesteld. Normaal gezien zou de awardshow woensdag plaatsvinden in de Brusselse Wild Gallery. De Kinepolis-bioscoop in Brussel blijft gesloten. Ook verschillende musea en toeristische attracties blijven dicht.

 

Concertgangers blijven thuis uit schrik

Andere evenementen zoals het slotweekend van de Night of the Proms in Antwerpen gaan wel gewoon door. Tientallen veiligheidsmensen patrouilleren wel in en rond het Sportpaleis. Heel wat concertgangers blijven thuis uit schrik.

 

De organisatie van Bonzai Retro, een groot dansfeest in de Waagnatie waar 4.000 feestvierders worden verwacht, heeft extra politiebescherming en security gevraagd. Ook de Ziggo Dome in Nederland wordt extra beveiligd sinds de aanslagen in Parijs.

 

Eerder riep het crisiscentrum organisatoren al op om zich te melden naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

 

Lees ook: Wie betaalt de rekening bij annuleren event door terreurdreiging? 

22-11-2015

Comments

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 

Wim Van Besien [Perfect+ Event Productions]Perfect+ ziet 2 evenementen op het laatste nippertje afgelast. Het jaarlijkse techniekerfeest van Telenet voor 520 p.) in Wild Gallery, Vorst, vlak naast Anderlecht, op 21/11. CEO John Porter besliste op de middag tot ijl annulatie na contact met ons (constant in verbinding met security). 's Ochtends werd een TB-activiteit voor Accenture (16 Duitsers vanuit hotel Koningsstraat) door hen pas bij aanvang om 10.00 uur afgelast. Wim Van Besien

2015-11-23 - 08:01u

Michiel Rovers [Hogeschool van Amsterdam]Ook in Nederland zijn er allerlei ontwikkelingen op het gebied van veiligheid gaande. Ik heb er een blog over geschreven waarin de maatregelen gedurende de eerste week na de aanslag op een rij zijn gezet: http://www.amsterdamcreativeindustries.com/news/veiligheidsbeleving-bij-concerten-en-festivals-na-aanslagen-parijs-een-overzicht

2015-11-23 - 11:59u



Lees ook

Hoe personaliseer je de beleving op je evenement?Hoe personaliseer je de beleving op je evenement?
2018 wordt sterk jaar voor eventsector2018 wordt sterk jaar voor eventsector
ECDays 2018 afgelastECDays 2018 afgelast
Advertenties

In de kijker

ECdays

ECdays

Ontdek event-trends en innovaties tijdens ECdays.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Friday
Meer weer

Vacatures

 1. 20-02Directeur Beurzen & Evenementen Zuid en West Neder
  Libéma Sales bv
  Noord-Brabant
 2. 20-02Straffe planningsverantwoordelijke
  The Fungroup bvba
  Limburg
 3. 19-02Zelfstandig Elektromonteur / AV-technicus
  Mansveld Expotech
  Noord-Holland