Tientallen evenementen afgelast om terreurdreiging

Tientallen evenementen afgelast om terreurdreiging

Het crisiscentrum verhoogde dit weekend de terreurdreiging in Brussel naar niveau 4. Als gevolg daarvan zijn tientallen evenementen in België afgelast. Een overzicht van de gevolgen.

 

Terreurdreiging niveau 4 is het hoogste niveau in België en betekent dat de dreiging 'ernstig en zeer nabij' is. De impact op de evenementensector is groot. Tientallen evenementen gaan niet door. Elke organisator die onze redactie sprak staat achter de beslissing om de events te annuleren, de veiligheid komt in de eerste plaats. Tegelijkertijd is er bezorgdheid over de economische schade veroorzaakt door het annuleren van deze evenementen. Veel organisatoren en event leveranciers zullen voor hun eigen schade moeten opdraaien.

 

'We zijn geraakt in de warme verbondenheid waar evenementen voor staan', scrijft Peter Decuypere in een opiniestuk in De Morgen.

 

Evenementen afgelast

De Brusselse gemeenten werd gevraagd om grote evenementen op hun grondgebied tijdelijk te annuleren. Zo neemt de Ancienne Belgique geen risico. SOUND/CHECK, de dag voor muzikanten en music creatives, ging niet door. Ook de optredens die er dit weekend zouden plaatsvinden, werden geannuleerd. Eenzelfde beslissing nam concertzaal Botanique: "We willen geen enkel risico nemen en zodoende de veiligheid van het publiek, de artiesten en het personeel te waarborgen", klinkt het.

 

In Vilvoorde, dat niet in het Brusselse Gewest ligt, worden ook alle evenementen geschrapt. In Hasselt stelt André Rieu zijn optreden in de Ethias Arena uit "omwille van de terreurdreiging in België". Het concert van Daan zaterdagavond in Vilvoorde is afgelast. Ook het concert van Johnny Hallyday in Paleis 12 ging niet door. 

 

Maar ook tal van B2B evenementen werden uit voorzorg geschrapt. Vakbeurzen Empack en Packaging Innovations worden een week uitgesteld en verplaatst van Brussel naar de Nekkerhal in Mechelen. Ook de Red Bull Elektropedia Awards, die het Belgische nachtleven in de bloemetjes zetten, zijn uitgesteld. Normaal gezien zou de awardshow woensdag plaatsvinden in de Brusselse Wild Gallery. De Kinepolis-bioscoop in Brussel blijft gesloten. Ook verschillende musea en toeristische attracties blijven dicht.

 

Concertgangers blijven thuis uit schrik

Andere evenementen zoals het slotweekend van de Night of the Proms in Antwerpen gaan wel gewoon door. Tientallen veiligheidsmensen patrouilleren wel in en rond het Sportpaleis. Heel wat concertgangers blijven thuis uit schrik.

 

De organisatie van Bonzai Retro, een groot dansfeest in de Waagnatie waar 4.000 feestvierders worden verwacht, heeft extra politiebescherming en security gevraagd. Ook de Ziggo Dome in Nederland wordt extra beveiligd sinds de aanslagen in Parijs.

 

Eerder riep het crisiscentrum organisatoren al op om zich te melden naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

 

Lees ook: Wie betaalt de rekening bij annuleren event door terreurdreiging? 

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

John Verstuyft [Perfect Plus Event Productions]
Leader|2015-11-23 - 09:01u

Perfect+ ziet 2 evenementen op het laatste nippertje afgelast. Het jaarlijkse techniekerfeest van Telenet voor 520 p.) in Wild Gallery, Vorst, vlak naast Anderlecht, op 21/11. CEO John Porter besliste op de middag tot ijl annulatie na contact met ons (constant in verbinding met security). 's Ochtends werd een TB-activiteit voor Accenture (16 Duitsers vanuit hotel Koningsstraat) door hen pas bij aanvang om 10.00 uur afgelast. Wim Van Besien

Michiel Rovers [Hogeschool van Amsterdam]
New|2015-11-23 - 12:59u

Ook in Nederland zijn er allerlei ontwikkelingen op het gebied van veiligheid gaande. Ik heb er een blog over geschreven waarin de maatregelen gedurende de eerste week na de aanslag op een rij zijn gezet: http://www.amsterdamcreativeindustries.com/news/veiligheidsbeleving-bij-concerten-en-festivals-na-aanslagen-parijs-een-overzicht

reBoot Kombuis
We hebben u gemist!
reBoot Kombuis|
04 May 2021

Op 8 mei stoffen we onze kookpotten af en mogen we u eindelijk weer ontvangen op ons scheepsdek voor een spannend Noordzeemenu. Een bijzondere beleving op vrijdag/zaterdagavond met je partner of vrienden, maar ook als schitterende afsluiter van een zakelijke vergadering op ons schip.


Uiteraard is uw gezondheid onze prioriteit, waarbij de huidige COVID voorschriften voor ons slechts een minimum ...

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

Een succesvol online of hybride event? Check Jaarbeurs Studios

Een succesvol online of hybride event? Check Jaarbeurs Studios

Breda schrapt testevenement met 10.000 bezoekers na petitie met meer dan 360.000 handtekeningen

Breda schrapt testevenement met 10.000 bezoekers na petitie met meer dan 360.000 handtekeningen

32 miljoen euro voor hypermodern congrescentrum in Hasselt

32 miljoen euro voor hypermodern congrescentrum in Hasselt

Advertenties