Hoe maak je een businesscase voor je event?
Om het budget van je bruiloft, (bedrijfs)evenement of festival op te volgen, zit je met onze event software goed. In 'Budgets' zet je alle kosten van je evenement en die passen zich automatisch aan als je het aantal gasten wijzigt. Heb je ook inkomsten zoals ticketverkoop? Dan kun je die toevoegen om je business case compleet te maken.
Wil je onze event budget planner gebruiken, maak dan eerst een evenement aan (als je dat nog niet deed). Zo ga je tewerk:
Creëer een evenement
Voor elk evenement dat je organiseert, kun je een Budget sheet maken. Dat doe je direct vanaf de budgets-pagina die ook toegankelijk is via de link 'event software' in de kop van onze website (als je bent ingelogd).
Voeg kosten of inkomsten toe aan je event
Klik op de knop 'Budgetlijn toevoegen' om een nieuwe kost of inkomst toe te voegen aan je budgetfile. In de pop-up geef je je data in:
- Categorie: selecteer een categorie waarin de kost of inkomst past. Voor drank- en foodkosten kies je bijvoorbeeld de categorie 'catering'. Zo zet je alle kosten netjes bij elkaar per categorie.
- Kost/opbrengst: geef aan of de lijn een kost of opbrengst is.
- Omschrijving: een korte omschrijving van de kost of opbrengst.
- Leverancier: hier kun je de leverancier of eventlocatie invullen waarmee je samenwerkt. Als je begint te typen, dan verschijnt er een lijst met leveranciers die we op ons platform kennen. Klik op de naam van het eventbedrijf in de lijst. Staat je leverancier niet in de lijst? Typ dan gewoon de naam zonder een selectie te maken.
- Vaste prijs: hier vul je de vaste prijs in die je betaalt aan een leverancier. Bijvoorbeeld € 2500 huur voor de eventlocatie.
- Unit prijs: betaal je een bedrag per persoon? Per tent? Dan kun je hier de unit prijs invullen. Bijvoorbeeld € 50 per persoon voor de cateraar.
- # units: dit veld geeft het aantal units aan waarmee de tool de unitprijs vermenigvuldigt. Standaard neemt de tool het aantal personen die je hebt ingesteld bij de settings van je evenement. Dat is superhandig, want als je het aantal personen aanpast, corrigeert de tool automatisch alle budgetrijen die werken met dit aantal. Soms wil je echter met een ander aantal werken, bijvoorbeeld als niet iedereen deelneemt aan het diner. In dat geval vink je de checkbox 'Manueel # units aanpassen' aan. Zo pas je zelf het aantal units aan. Let op, als die aantallen veranderen, moet je dit veld zelf aanpassen. Dit gebeurt niet automatisch.
- Btw-percentage: dit veld is enkel beschikbaar in de 'advanced' modus voor bedrijfsevenementen. Je geeft alle prijzen exclusief btw in en vult in dit veld het btw-percentage van de budgetlijn in. De tool berekent de totalen dan inclusief én exclusief btw. Heb je een leverancier die op de offerte twee of meer btw-percentages hanteert? Maak dan twee of meer budgetlijnen aan.
Budgetlijnen wijzigen/verwijderen
Een lijn wijzigen doe je door erop te klikken. Je kunt vervolgens alle velden aanpassen en opslaan of de lijn verwijderen met de 'verwijderen' knop.
Geavanceerde modus: btw
Onze software gaat er standaard van uit dat alle prijzen die je ingeeft inclusief btw zijn. Dat is voor trouwfeesten, privé events, ... helemaal prima. Organiseer je een professioneel evenement voor je bedrijf, dan wil je de btw opgesplitst kunnen zien. Via de settings van je evenement kun je de checkbox 'Werk met prijzen excl. btw in budgets' aanzetten. Als je dat doet, verschijnt er bij het toevoegen of wijzigen van budgetlijnen een extra veld waar je het btw-percentage ingeeft. Je geeft dan alle prijzen exclusief btw in en onze tool berekent de btw voor jou.
Let op:
- Switch je later van een eenvoudige weergave zonder de btw-berekeningen naar de geavanceerde modus, dan moet je de al eerde ingegeven budgetlijnen controleren (d.w.z. de prijzen aanpassen naar exclusief btw en de juiste btw-percentages ingeven).
- Eens je switcht naar de geavanceerde modus, is het niet meer mogelijk het evenement terug te zetten naar de standaard modus.
Budget versies
Je kunt ook meerdere versies van je budget maken. Ben je bezig met een business case voor een festival, dan wil je misschien een realistisch, optimistisch en worst-case scenario maken. Andere organisatoren houden dan weer graag versies van hun budgetten bij: de versie van je pitch en vervolgens versies met verschillende aanpassingen. Vanaf nu kan het allemaal.
Zo creëer je versies
Een nieuwe versie van je budget maak je door links bovenaan op de versienaam te klikken. Klik op de link 'maak nieuwe versie' in de dropdown die verschijnt. Je kunt vertrekken van een blanco sheet of vanuit een copy van het actieve budget en daar verder op bouwen. Wisselen tussen de verschillende versies doe je eenvoudig via dezelfde dropdown.