Het Groene Elftal: 11 duurzame maatregelen voor elk evenement

Het Groene Elftal: 11 duurzame maatregelen voor elk evenement

De Green Meetings Industry Council (GMIC) grijpt het wereldkampioenschap voetbal aan om duurzaamheid terug op de kaart te zetten. Zij lanceert in 2014 het Groene Elftal: elf spelers vertegenwoordigen ieder concrete, praktische tips die samen je duurzaamheidscore behoorlijk zullen verhogen.

 

De spelers kosten geen (of maar heel weinig) geld, weinig tijd en zijn zo simpel, dat je jezelf kan afvragen: "Hoe kan ik aan mezelf verantwoorden dat ik dit nog niet standard doe?". 

 

Sinds een aantal jaar staat duurzaamheid op de trendlijstjes binnen de evenementen industrie. Veel mensen praten over duurzame meetings en evenementen en hoe we een bijdrage kunnen leveren aan verbetering van milieu, maatschappij en winstgevendheid. Toch is er in al die tijd relatief weinig gebeurd. Ondanks een berg aan digitale inspiratie, tips en workshops zijn er nog steeds een aantal factoren die onze groene ambities tegen houden. In de aankomende weken zullen we je de kans geven de spelers van het groene elftal beter te leren kennen. We beginnen helemaal achteraan met de krachtige verdediging en werken ons stap voor stap door naar de sterke aanvallers. Voor een voorproefje volgt hier een overzicht van het elftal. 

 

 

De verdediging

De verdediging is simpel maar staat als een huis. Je gaat het thema duurzaamheid namelijk gewoon neerleggen bij de locatie en de leveranciers. Vragen kost niks en geeft de leveranciers een extra kans om service aan te bieden.  

 

1. Just Ask:

Veel locaties voor congressen en evenementen hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd op dit gebied. Vraag de locatie wat ze aan duurzaamheid kunnen bieden.  

 

2. Eko Food:

Vraag standaard in je offerte-aanvraag aan een cateraar wat ze binnen jouw budget aan lokale en biologische catering kunnen doen. Da’s bio-logisch!  

 

3. Lamp van LED:

Bestel zuinige LED verlichting. Dit is niet alleen zuiniger maar geeft ook beter licht. 

 

 

Het middenveld

Met de eerste drie spelers van het groene elftal heb je een sterke basis. Als je wat meer interactie in het spel wil, heb je ook meer offensieve spelers nodig. Tijd om initiatief te nemen. Maar geen paniek, de tips blijven simpel en zullen je budget niet aantasten. Maak kennis met het middenveld.  

 

4. Krane Water:

Bronwater in plastic flessen? Vervang de vuile flessen door heerlijk fris kraanwater.  

 

5. Re Use:

Ga op zoek na mogelijkheden om badges, spandoeken en decoratie her te gebruiken of doneer het aan een lokale school of ziekenhuis.  

 

6. Car Pool:

Stimuleer carpooling als reisoptie bij je deelnemers. Samen rijden bespaart het klimaat en is gezelliger dan alleen in de file staan.  

 

7. Afta Noon:

Denk goed na over de indeling van je dag. Starten met een lunch is heel gastvrij maar vaak ‘rennen’ deelnemers op het laatst moment binnen.

 

8. Komniet Komwel:

Verminder je 'no show' door mensen snel en simpel 'Nee' te laten RSVP-en (ook nog nadat ze al geregistreerd hebben).  

 

9. Met de Trein:

Stimuleer OV als reisoptie bij je deelnemers en maak het zo aantrekkelijk mogelijk door slimme locatie keuze of pendels.

 

  

De aanval

Het spel om het duurzame kampioenschap is nu al een beetje op gang gekomen. Om echter te kunnen scoren, heb je ook snelle en slimme aanvallers nodig.  Ze eisen wel een beetje initiatief van jou, maar je zult er voor beloond worden.  

 

10. Zonder Papier:

Probeer het gebruik van papier zo veel mogelijk door digitale documenten te vervangen.  

 

11. Doehet Goed:

Verzin een leuke groepsactiviteit als onderdeel van het programma om een goed doel te steunen. Kies bij voorkeur een goed doel in je directe omgeving. 

 

 

Jouw eigen opstelling?

De komende weken publiceren we een uitgebreidere introductie van iedere speler, met meer concrete tips voor meer duurzaamheid op jouw evenementen. Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel doelpunt!

 

Bron: GMIC

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe creëer je de beste sfeer op je evenement?

Hoe creëer je de beste sfeer op je evenement?

BluePoint Antwerpen: seminarie- en eventlocatie met uniek dakterras

BluePoint Antwerpen: seminarie- en eventlocatie met uniek dakterras

Congreshacks: 3 essentiële tips voor een goede voorbereiding van je event

Congreshacks: 3 essentiële tips voor een goede voorbereiding van je event

Advertenties