Eko Food: Kies voor een lokale, biologische cateraar

Eko Food: Kies voor een lokale, biologische cateraar

In het vorige artikel over de keeper van het Groene Elftal heb je kunnen lezen hoe je je bijeenkomst of evenement heel makkelijk duurzamer kan maken door een groene locatie te kiezen. Wat bij de selectie van een locatie geldt, kun je ook toepassen bij het kiezen van een cateraar.

 

Groene en biologische cateringbedrijven zijn namelijk sterk in opkomst. Net als bij de locaties zijn er ook voor de catering een aantal aspecten waar je bij je keuze rekening mee kan houden.

 

Ga op zoek naar het EKO keurmerk

Kies voor een lokaal cateringbedrijf of koop producten van een lokale aanbieder. Hoe verder het eten naar de bestemming van je evenement moet reizen, des te groter de uitstoot aan broeikasgassen die door het transport veroorzaakt wordt. Daardoor bespaar je met lokale catering niet alleen het milieu maar vaak ook nog geld. 

 

Zoek bij voorkeur een biologische cateraar die het EKO-keurmerk draagt. Dan weet je zeker dat er aantoonbaar met biologische producten wordt gewerkt. Deze bedrijven worden jaarlijks gecontroleerd en ontvangen vervolgens weer een nieuwe label. Er zijn verschillende certificaten van 40, 60, 80 of 100 procent. Het percentage staat voor het aandeel biologische producten bij de totale inkoop. 

 

Is er geen lokale EKO-cateraar te vinden? Zoek dan een cateringbedrijf, die samen met jou over biologische maaltijden wil nadenken. Deze zijn namelijk vrij van giftige bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Vlees krijgt het keurmerk 'biologisch' als het afkomstig is van dieren die geen antibiotica kregen toegediend.

 

Binnen het seizoen

Vraag expliciet naar gerechten van het seizoen. Ook lokale leveranciers bieden namelijk vaak producten buiten het seizoen aan. Deze producten zijn met behulp van veel kunstmatig licht, verwarming en extra bewatering gekweekt. De extra energie die hier voor nodig is gaat niet alleen ten kosten van het milieu maar duwt ook de prijzen flink omhoog. 

 

Een duurzaam cateringbedrijf herken je niet alleen aan het biologische eten maar ook aan zijn manier van werken. Zijn ze zuinig met hun producten en overleggen ze met jou over de hoeveelheid eten? Geven ze restjes weg aan de voedselbank of gooien ze het weg? Ook dit soort factoren spelen een belangrijke rol bij het kiezen van een cateraar. 

 

Er zijn al een aantal groene cateringbedrijven in België en Nederland. Ook als deze niet in je directe omgeving zitten kan je altijd contact opnemen om te informeren hoe deze bedrijven duurzame catering verzorgen. Hou deze informatie in je achterhoofd als je op zoek gaat naar een lokale cateraar en probeer iemand te vinden die je helpt duurzame maaltijden samen te stellen.

 

Binnen jouw budget

Uiteraard is het steeds makkelijker om duurzame producten of cateraars te vinden maar men is altijd bang voor het prijskaartje. Omdat er steeds meer vraag naar is wordt er ook steeds meer betaalbaar. Ga het gesprek aan met je cateraar over wat er mogelijk is bínnen je budget. Er is meer mogelijk dan je denkt!  

 

Meer: Het Groene Elftal: 11 duurzame maatregelen voor elk evenement

Bron: GMIC

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

De échte reden waarom je business events moet organiseren

De échte reden waarom je business events moet organiseren

E-mailmarketing opgelost: 6 strategie tips voor eventplanners

E-mailmarketing opgelost: 6 strategie tips voor eventplanners

TTPE gaat 'full force' & groen

TTPE gaat 'full force' & groen

Advertenties