Klopjacht op onveilige LED-schermen in eventsector - EMC norm

Klopjacht op onveilige LED-schermen in eventsector - EMC norm

De Guardia di Finanza heeft het gehad met goedkope LED-walls die niet voldoen aan de Europese EMC normen en is een klopjacht gestart in Italiaanse stadions.  

 

LED-schermen kunnen interferentie veroorzaken en radiocommunicatie storen. Omdat dat de veiligheid op evenementen in gevaar brengt stelde de Europese Unie normen op (EMC - Electromagnetic Compatibility) waaraan alle LED-schermen -en bij uitbreiding elektrische toestellen- in Europa moeten voldoen.  

 

Helaas zijn er tot op vandaag nog bijzonder veel Chinese LED-walls op de markt die bijvoorbeeld de communicatie van veiligheidsdiensten in de war kunnen sturen. En dat zijn de Italiaanse controle instanties beu. Ze vielen binnen in verschillende Italiaanse eventlocaties en namen LED-walls in beslag die niet aan de normen voldoen.  

 

Opvallend

Het is opvallend dat uitgerekend een land als Italië hier het voortouw in neemt terwijl de schadelijke schermen in heel Europa worden gebruikt en daar amper wordt ingegrepen. Bij het invoeren van de schermen in Europa, volstaat een schriftelijke verklaring van de fabrikant "dat het scherm conform is aan de EMC-normen". Maar daar wringt net het schoentje. Een scherm laten controleren kost duizenden euro's. Om die kosten te vermijden worden die verklaringen maar al te vaak uitgeschreven voor schermen die de normen in de verste verte niet halen.  

 

Een scherm dat aan de Europese normen voldoet kost snel 50% meer dan de goedkoopste alternatieven. Aanbieders van goedkope LED-walls laten zich dan ook met regelmaat verleiden tot de aankoop en verhuur van dergelijke inferieure schermen. Maar deze producten schaden de hele branche.  

 

Strengere controle nodig

Effectieve controle van de invoer met metingen door controle instanties, alsook uitgebreide informatie over importeurs en fabrikanten zou dit kunnen voorkomen. Niet-conforme producten zijn onveilig en verboden, maar leiden ook tot een concurrentieel nadeel tegenover 'eerlijke' aanbieders die hierin zwaar investeren.  

 

Nu de Italianen het goede voorbeeld hebben gegeven zullen andere Europese landen, die allemaal dezelfde wetgeving hanteren, wellicht snel volgen. Ook het Belgische BIPT en de Nederlandse instanties verdiepen zich in deze materie. 

 

Wouter Van Beirendonck (Novid) vertelt binnenkort alles wat je moet weten over de EMC-normen voor LED-schermen op eventplanner.tv! Schrijf je meteen in op onze nieuwsbrief en blijf up-to-date.

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Vacatures