Goedkope LED-schermen storen veiligheidsdiensten op events

Goedkope LED-schermen kunnen interferentie veroorzaken en radiocommunicatie van veiligheidsdiensten op evenementen storen. Een risico dat je als organisator niet wilt nemen. Toch zijn er nog steeds schermen op de markt die niet aan de Europese EMC-normen voldoen. Ik vraag Wouter Van Bierendonck van Novid waar je op moet letten, als je een scherm inhuurt.

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Goedkope LED-schermen kunnen interferentie veroorzaken en radiocommunicatie van veiligheidsdiensten op evenementen storen. Een risico dat je als organisator niet wilt nemen. Toch zijn er nog steeds schermen op de markt die niet aan de Europese EMC-normen voldoen. Ik vraag Wouter Van Bierendonck waar je op moet letten, als je een scherm inhuurt.

 

Dag Wouter. Welkom in de studio.

 

Dank u.

 

Interferentie, goedkope LED-schermen, hoe erg is het eigenlijk?

 

Wel, we hebben vorige jaar aan de lijfe mogen ondervinden dat het in sommige gevallen effectief was... storing kan veroorzaken... op vooral radio frequenties en dat resulteert natuurlijk in storingen bij veiligheidsdiensten.

 

Allemaal door de LED-schermen op een evenement.

 

Ja...Ja, en omwille van het feit dat de fabrikant enkel verplicht is om een document af te leveren, ben je in orde.

 

Begrijp ik dat goed dat de fabrikant alleen maar een documentje moet opstellen waarin staat ‘kijk, dit scherm is in orde’?

 

Dat is een beetje de... het ambigue.. van het hele verhaal. Hetzij de fabrikant danwel de invoerder in Europa is verantwoordelijk voor de EMC-normering, maar in de wetgeving staat duidelijk aangegeven dat het .. afleveren van een document... een verklaring... waarin staat 'we voldoen aan de EMC-normering' voldoende is. Het wordt pas een probleem op het moment dat er iemand een klacht indient. Maar zolang er niemand gaat ... klagen, dat bijvoorbeeld de ontvangst van studio Brussel wegvalt, omdat er ...

 

En kan je de ether uitduwen met zo’n scherm?

 

Ja, studio Brussel zit netjes op ergens 100.6 Mhz wat een typische frquentie is, waar heel hoge storingen kunnen voorkomen.

 

Ja. Met evenementen... dat is natuurlijk van tijdelijke karakter. De kans dat er daarop... een klacht binnenkomt, is dan natuurlijk klein.

 

Dat is inderdaad klein. En we hebben ... we waren dan ook zeer verwonderd toen vorige jaar... tijdens de grote prijs van Formula 1 in Francochamps bijvoorbeeld, daar hebben ze inderdaad... zoals je zegt... een week de tijd, maar daar worden ook zodanig veel frequenties gebruikt... dat je daar ook effectief het hele spectrum bestrijkt en de storingen gaat ondervinden. Ze hebben dan gezegt ‘die storing komt ergens vandaan’ en B.I.P.T is komen meten, samen met hen... want ja, ons is ook alles aangelegen om natuurlijk in orde te zijn. Ze zijn gaan zoeken van ‘in welke frquentiegebied ziten ze’ en ‘waardoor worden ze veroorzaakt’. En zo zijn we ook bij bepaalde LED-schermen uitgekomen.

 

EMC-normen. Wat houdt die dan precies in?

 

Wel, EMC staat voor: ‘Electromagnetic compability, elektromagnetische compabiliteit’. Elk toestel dat geimporteerd wordt in Europa, wordt verondersteld van geen straling uit... te zenden. Dan kun je allelei toestellen gaan storen. Ik heb het over peace-makers, ik heb het over radioverbindingen van veiligheidsdiensten op evenementen. Dan zitten we met een groot probleem. Als een toestel simpelweg niet Europa hoort te zijn, ervoor zorgt dat morgen de security op een festival niet meer met elkaar kunnen communiceren, dan is er een reeel gevaar...

 

Je kan dus niet voortgaan op die documenten want die zijn niet altijd even correct.

 

Heel cru gesteld: Nee, daar kun je niet op voortgaan. Ik heb.. van elk toestel een document waarop staat dat het voldoet aan de EMC-normen, en we zijn in Belgie zelf gaan nameten, en er zijn toestellen bij die pertinent en op geen enkele manier voldoen aan de EMC-normering.

 

Maar dat betekent dat je als verhuurder, zoals in jullie geval, elk toestel zelf moet gaan testen.

 

Daarkomt het in prencipe op neer. Ik begin te vermoeden dat heel veel mensen eigenlijk goed genoeg weten dat hun schermen niet EMC-compliant zijn. Maar het feit dat die veel goedkopen zijn, dus...

 

Dus daar zit de verleiding in de markt om dan toch maar de goedkope schermen...

 

Ja, absoluut. En we merken ook pertinent... ja... de mensen die de lat iets hoger proberen te leggen, worden geconfronteerd met prijzenbijters die producten gebruiken die simpelweg verboden zijn.

 

Maar als huurder... Ik kom een scherm huren. Hoe weet ik nu of het scherm voldoet of of waar moet ik opletten?

 

Ik zeg het. Het is een bijzonder moeilijke materie. Want, als huurder kom je bij een bedrijf, kan perfect zwaaien met een document waarop staat ‘we zijn EMC-comliant’ terwijl het niet het geval is. Als we nu gaan kijken naar een festival en de veiligheidsdiensten worden gestoord, dan hebben ze effectief wel een instrument in hun handen om naar de procureur te bellen en te vragen van ‘ja, kunnen we alstublieft een bevel krijgen om dat scherm uit te zetten?’.

 

En dan sta je met een zwarte scherm op een festival...

 

Dan sta je met een zwarte scherm en tienduizend ontevreden mensen die naar een scherm komen kijken.

 

Maar bestaat het.... op een festival ja, maar kleine evenementen; is daar dan niet het risico dat de organisatoren zeggen van ‘pfff, we gaan toch maar voor de goedkopere alternatief’?

 

Zeker. Het wordt ook gedaan natuurlijk. Ook omwille het feit dat... bepaalde verhuurders ook effectief hoe hun scherm gekocht hebben. Ik ga de verglijking doortrekken naar wagens. Een wagen die geimporteerd wordt in Europa, moet aan bepaalde normen voldoen. Het moet een crah-test ondergaan. Daar kan je zeker van zijn dat die aan bepaalde normen voldoet. Als we morgen een wagen zouden mogen importeren uit, pakken we China, die geen crash-test moeten voldoen, ja.. is de verleiding voor sommige mensen toch nog heel groot. Want uiteindelijk brengt die goedkope wagen je ook van punt A naar punt B...

 

Maar wat als onderweg iets gebeurt natuurlijk.

 

Het is pas op het moment dat je een ongeval hebt dat je echt gaat merken van ‘o ja, de veiligheid is toch ondermaats’.

 

En wat moet er dan volgens jou gebeuren, om de probleem echt op te lossen? Want dat zorgt ook voor de oneerlijke concurentie in de sector ook?

 

Zeker en vast. Ik denk dat er al heel veel tem opgelost worden door aan de Chinese fabrikanten... ik zeg nu Chinees, maar uiteraard zijn er ook te veel Oost-Aziatische fabrikanten... te vragen om effectief een attest van die keuring voor te leggen. Aan de andere kant, is zelfs daar ook nog enige voorzichtigheid geboden. Want ik heb al documenten gezien, op basis waarvan de fabrikant dan zegt ‘we zijn EMC-compliant’ en je ziet heel duidelijk aan de foto’s... ja het ziet... het scherm ontvangt geen signaal. Het is een beetje te verglijken met een fabrikant die zegt ‘kijk, deze wagen is 100% veilig voor de voetgangers’. Ja, maar als hij stilstaat. Daar komt het eigenlijk op neer. Perfect veilig, kinderen kunnen niet gewond raken. Ja, maar hij rijdt niet. 

 

 Is dat niet beter om testen te gaan doen op het moment als ze in Europa binnenkomen?

 

In Europa testen, ja. Het is natuurlijk ideaal. Er zijn in Belgie en in Nederland een aantal gerenommeerde onderzoekslaboratoria met specifieke, amegoische kamers waarin de testen kunnen worden gedaan. Maar daar betaal je aan makkelijk € 1600,- of € 2000,- voor het laten uitvoeren van een korte test. Als ik het heel cru mag zeggen, is er voor de veiligheid op evenementen een aspect belangrijk... heel belangrijk, en dat is de radiated emission. Dus de uitgestuurde straling. Laten we zeggen, als er... als er misschien 20 facetten zijn aan EMC’ing, is dat het belangrijkste. De andere... ik ga niet zeggen dat die onbelangrijk zijn... maar ze zullen geen impact hebben op de veiligheid van die duizenden toeschouwers.

 

Dus ik onthou als huurder toch even die EMC-normen checken, vragen naar een keuringsattest. Dat is eigenlijk toch nog altijd de veiligste oplossing.

 

Wouter, dankjewel voor je komst naar de studio.

 

Graag gedaan.

 

En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot de volgende week.

Advertenties