Trouwen in 2021? Trends voor jullie trouwfeest

In deze eventplanner.tv aflevering blikt Kevin samen met Joke Schoofs van WonderWeddings vooruit op de trends voor trouwfeesten in 2021.

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Dag Joke, dank je wel om tijd te maken om in te bellen in onze studio.


Met veel plezier.


Ondanks alle Coronatoestanden momenteel, gaan wij toch eens durven kijken naar volgend jaar. Naar 2021. En meer bepaald naar trouwfeesten in 2021. En wat de trends voor het nieuwe jaar zullen zijn.


Ja, ik denk dat het wel leuk is, af en toe, om ook on the bright side, eens naar de positieve zaken te kunnen kijken. Ik denk dat we dat allemaal een beetje nodig hebben, momenteel.


Inderdaad. Inderdaad.

Maar jij had eigenlijk, vanuit jouw eigen wedding planning agency, een aantal trends gezien, die steeds vaker naar voor komen.

Je hebt er vier meegenomen vandaag. En de eerste is outdoor weddings. Is dat echt een trend aan het worden?


Ja, ik heb er natuurlijk in aanloop van dit gesprek nog verder over nagedacht. Maar het was sowieso, voor dit gesprek was ingepland, mij al wel heel duidelijk dat de aanvragen voor dat soort huwelijken, dat dat wel in stijgende lijn zat.

Natuurlijk, enerzijds moeten we dat wel kaderen binnen het feit dat een outdoor wedding vaak een huwelijk is, waar net iets meer logistiek en evenementiële kennis achter zit. Dus misschien daarom net dat wij, als professionals, daar vaker mee in aanraking komen.

Maar anderzijds merk ik toch ook wel dat die charme van een outdoor wedding, waar we natuurlijk altijd wel een uitvalsbasis hebben, overdekt, dat die charme toch wel aan populariteit wint.


Nu, je zegt daar iets belangrijk. Een uitvalsbasis, overdekt.

Want dat was mijn volgende vraag. Dat is allemaal leuk, zo'n outdoor wedding. Maar we zitten natuurlijk in een regio waar het ook regelmatig regent.


Ja, nee, dat is sowieso iets wat we moeten meenemen, hé.

Ik zeg altijd tegen klanten die dromen van zo'n huwelijk, van: oké, maar we gaan sowieso een tent zetten. En als het echt enorm gaat regenen, dan moeten we een extra kost in het budget voorzien. Om rijplaten te gaan voorzien voor de leveranciers, zodat die niet vastrijden in de wei of zo.

Maar, op zich, is er eigenlijk voor elke weersomstandigheid ook wel een oplossing, hé. De markt heeft enorm mooie tenten, momenteel. Ook qua verwarmingstechnieken zitten we eigenlijk, echt wel, op een niveau dat we, zo goed als, het comfort van een bakstenen zaal, zal ik maar zeggen, kunnen gaan evenaren.


Ja en zo is er toch een oplossing om dat outdoor trouwfeest te kunnen laten doorgaan.

De tweede trend die je met onze redactie gedeeld hebt, was: het wordt steeds persoonlijker.


Ja, nogmaals, dat is misschien weer afhankelijk van het cliënteel dat dan iemand in onze functie gaat contacteren.

Maar de mensen die bij ons terecht komen, zijn echt mensen die zeggen van: kijk, wij willen geen dertien in een dozijn-feest. Wij willen een feest dat Jan en Marie uitstraalt.

Ik geef nu even de namen van een fictief koppel.

 

Van een fictief koppel, ja.


Maar, bijvoorbeeld: misschien dat de mama van Jan overleden is. En dat daar op een uitvaart een bepaalde symboliek naar voor is gekomen. En dan gaan we proberen om, in zo'n belangrijke gebeurtenis die een huwelijksviering is, diezelfde symboliek, van een toch wel heel belangrijke gebeurtenis in het leven van de bruidegom, toch ook te gaan incorporeren. Zodat mensen, zodat alle gasten, maar uiteraard vooral het koppel, zich 100% thuis voelen op hun eigen feest.


Heb je er nog voorbeelden van? Van dingen waarvan je zegt van: dat persoonlijke kantje?


Ja, het voorbeeld dat ik regelmatig aanhaal, bij mijn klanten dan, als ik hen vertel van: kijk, we gaan het echt 100% op jullie manier doen, is een voorbeeld van één van mijn eerste jaren als planner. Waarbij het koppel een enorme voorliefde had voor alles wat comics-scene was. Dus, superheroes, DC Comics, al die zaken. En ja, daar was het echt de bedoeling dat elke gast verkleed naar dat feest ging komen. Dus dat is nu wel naar het extremere toe. Hoewel dat echt superfijn was om te doen.


Dat zal wel.


Ja, dat was echt een heel fijn feest. Maar die mate van persoonlijke feesten wordt bijna een norm.

Ik denk dat heel weinig van mijn klanten nog zeggen van: goh, wij zijn eens naar een heel fijn feest geweest van vrienden van ons. Wij willen eigenlijk hetzelfde. Dat hoor ik eigenlijk nooit. Ze willen het anders. Ze willen het meer naar hun 'zijn'.


Maar die vol...

Eigenlijk de derde trend, die sluit daar mooi bij aan, hé. Want daar had je gezegd van: die klassieke protocollen, niet iedereen volgt die nog.

Ja, vroeger hadden we dat, hé? Je had de suite en een bepaalde volgorde waar dingen in moesten gebeuren.

Maar om heel eerlijk te zijn, ik volg je daar wel in. Het is ook heel lang geleden dat ik nog op een trouwfeest geweest ben, dat effectief zo verliep.


Ja en pas op. Voor sommige gasten is dat even aanpassen, hé.

Ik denk dan eerder aan een iets oudere generatie. Laat ons zeggen de zestigplussers. Voor die mensen, die zijn echt nog die heel klassieke feesten gewoon. Waar elk feest exact dezelfde volgorde had. En daar moet je soms echt wel een beetje aan uitleggen van: nee, kijk, we gaan het nu een klein beetje anders doen. En als je vragen hebt, kom maar gerust tot bij ons. Maar je merkt zo dat, die in het begin van dat feest, even zoiets hebben van: oei, wat is dat hier?

Of zelfs, sterker nog, de ouders van het koppel, die ook nog, eigenlijk, van een vrij klassieke generatie komen, die in het begin eigenlijk vrij kritisch staan tegenover het concept en het programma dat wij hebben uitgeschreven. En die dan daarna terugkomen en zeggen van: wauw, we hadden dit eigenlijk niet gedacht. Dat dit het resultaat zou zijn van bepaalde protocollen gewoon weg te bonjouren.


En wat zijn dan zo de protocollen die er het eerst uitvliegen?


Wat er regelmatig uitvliegt, tegenwoordig, is het rijtjes maken.

Dus, bij het begin van het ontvangstmoment, dat het koppel en de ouders klaarstaan om iedereen een handje te schudden. En ik spreek echt...

Met alles wat ik nu zeg, spreek ik echt los van heel de COVID-situatie.

 

Ja, natuurlijk.


Want momenteel, we spreken echt over de trends die ik ook al daarvoor begon te zien.

Ja, mensen staan niet graag een half uur, drie kwartier, soms zelfs tot een uur bij grote groepen. Om hun gasten te verwelkomen. Om ondertussen zelf honger en dorst te hebben.

Hetzelfde ook wat betreft het afscheidsmoment.

Dat is eigenlijk een advies dat ik zelf heel gemakkelijk geef aan mijn koppels. Van: kijk, zeg tijdens uw speech, aan het begin van een diner...

Een protocol dat dan, uiteraard, in dat geval wel blijft gelden.

Van: zeg dat ze geen goedendag moeten komen zeggen. Zeg dat ze u de volgende dag een mailtje of een sms'je sturen. Of dat ze u eens bellen om te zeggen hoe tof ze het wel niet vonden. Maar zo wordt het koppel niet, tijdens het dansfeest, constant "gestoord" door mensen die het feest gaan verlaten. Waardoor, ja...

Dat is als koppel niet fijn, natuurlijk, om te zien dat er mensen, die dicht bij u staan, op een bepaald moment gaan vertrekken. Je hebt liefst dat iedereen gewoon zolang mogelijk op uw feest blijft.

Dus dat is zo, het welkomstmoment en het afscheidsmoment zijn zo wel zaken waarvan ik merk dat dat iets losser verloopt tegenwoordig, dan vroeger.


Ja, nu, om nog even verder te gaan op die protocollen. Niet iedereen doet tegenwoordig nog een huwelijk voor de Kerk. En dan komen er ceremonies in de plaats. Daar wordt ook heel creatief mee omgesprongen.


Ja, klopt. En persoonlijk kan ik dat alleen maar toejuichen. Ik ben nu misschien best wel emotioneel van karakter. Maar de keren dat ik zelf met tranen in mijn ogen bij zo'n persoonlijke ceremonie sta...

Dat is echt meer dan 50%. Terwijl zelfs met modernere pastoors...

Want pas op, die zijn er tegenwoordig zeker wel. Maar daar blijft wel minder ruimte voor dat persoonlijke. Omdat alles wat om het geloof gaat, dat dat ook nog, uiteraard, zijn plaats moet kunnen hebben tijdens zo'n kerkelijke ceremonie.


Maar dat betekent dat je die eigen ceremonies ook weer heel persoonlijk gaat invullen met teksten, video, weet ik veel wat jij allemaal kan bedenken. Om dat echt een heel persoonlijk karakter te gaan geven.


Ja en er zijn fantastische spelers op die markt. Zeker de voorbije jaren zijn er spelers bijgekomen, waarvan ik echt zeg van: oké, hoedje af. Dat zijn mensen die echt...

Zeer getalenteerde copywriters, zeer getalenteerde sprekers. Die heel vaak ook vanuit andere professionele gebieden komen, waarbij ze hun schrijf- en spreektalenten al hebben aangewend. Maar ik zeg het: ik ben regelmatig nog echt zwaar onder de indruk van het niveau van zo'n persoonlijke ceremonie.


De laatste. Waar we het vandaag over gaan hebben. En die lijkt een beetje Covid-19 ingegeven maar die zal het dan ook wel niet zijn. Dat is dat alles meer en petit comité gebeurt.


Ja, nee en dat is eigenlijk ook al iets...

Allez, zelfs vóór Covid deed ik feesten van dertig, veertig personen. In het buitenland maar ook in België. Omdat mensen zoiets hebben van: kijk, voor ons hoeft het niet met collega's met hun partner en de vrienden van de ouders en de schoonouders er allemaal bij. Want dan kom je heel vaak, effectief, naar de feesten van 200-300 personen.

Maar dat zijn mensen die heel bewust kiezen van: oké, wij gaan vieren met de mensen die het dichtst bij ons staan.


Ja, want als je zoveel mensen uitnodigt, soms kent één van de twee partners zelfs de helft van de mensen in de zaal niet, natuurlijk.


Ja en dat is ook. Als mensen die toch gaan voor een iets groter feest, maar dan ergens komen te strugglen met het aantal gasten, bijvoorbeeld door een locatie die een maximale capaciteit heeft, is dat ook iets wat ik meegeef aan de mensen, van: kijk, ik vind dat je dan kunt voornemen, dat je enkel mensen uitnodigt, die je als koppel, samen, kent. En niet zozeer enkel de bruid of de bruidegom.

Maar ik zeg het, ja: ook al in 2018, denk ik, dat dat wel de eerste feesten waren en petit comité. Die wij zijn beginnen doen. En ik moet eerlijk toegeven: voor ons is dat niet veel minder werk. Maar dat niveau van gezelligheid en van betrokkenheid en van cosiness, is wel...

Ja, dat voelt helemaal anders, zo'n feest, dan een feest van 150-200 à 300 personen.


Maar kan je met 20-30 man effectief nog spreken van een feest? Want ik kan me voorstellen dat zo'n dansvloer er heel anders uitziet. Maar misschien hoeft die er ook niet te zijn.


Nee, dat zijn ook heel vaak mensen die dat dansen dan net niet zo belangrijk vinden. Heel vaak zijn dat mensen die dan een live performance gaan inhuren. Voor de openingsdans en de beginselen van een dansfeest.

Nu, anderzijds, er zijn ook mensen die zich perfect kunnen amuseren met tien op een dansvloer, hé. Maar heel vaak is het wel zo dat dat dansfeest voor die mensen dan niet van prioritair belang is.

En vieren kan op alle manieren, hé. Vieren is voor sommige mensen net die ceremonie. Vieren is voor andere mensen net dat lekkere eten en veel drinken. En vieren is voor een andere groep dan effectief wel weer dat op die dansvloer en alle remmen los.

Maar ja, dat is weer dat persoonlijke dat naar voor komt.


Ja, ik wou het net zeggen.


Niets moet en alles kan.


Ja, Joke, ontzettend bedankt om die vier trends met ons te delen.

We zullen ook een link naar je bedrijfspagina op onze site erbij zetten. Zodat mensen die interesse hebben om hun trouwfeest volgend jaar door jou te laten organiseren, dat ze jou kunnen vinden, hé.


Ja, super. Heel erg bedankt dat ik in de studio, op virtuele wijze, erbij mocht zijn.


Ja, inderdaad, inderdaad. Misschien volgend jaar dan eens effectief hier op de bank.


Voilà, heel graag.


Joke, dank je wel.

En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Advertenties