Poenpoezen

Heren, opgepast! De vrouwen in de evenementenbranche verenigen zich. Emma Bocket en Evelien Jansen richtten een nieuw netwerk op voor ondernemende vrouwen in de eventsector. De Poenpoezen. En ze zijn hier, bij mij in de studio.

24-10-2016 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Heren, opgepast! De vrouwen in de evenementenbranche verenigen zich. Emma Bocket en Evelien Jansen richtten een nieuw netwerk op voor ondernemende vrouwen in de eventsector. De Poenpoezen. En ze zijn hier, bij mij in de studio.

 

Dag Emma, Dag Evelien, welkom in de studio. Jullie gaan, nee, jullie gáán niet, jullie hébben een netwerk opgericht voor vrouwen in de evenementensector.

 

Dat klopt.

 

Ben ik juist?

 

Inderdaad, ja.

 

De Poenpoezen.

 

Ja, dat klopt.

 

Waarom, de Poenpoezen?

 

Er hangt eigenlijk een heel verhaal aan vast, hé. Ja

 

Laat ons daarmee beginnen dan.

 

Wij hadden eigenlijk al lang het idee om samen iets te ondernemen, iets te gaan doen. En al brainstormend zijn we er eigenlijk achter gekomen, of zijn we een paar keer op café gegaan van wat gaan we nu eigenlijk doen? Hoe gaan we dat hier aanpakken? En dan kwam er al wel een richting van we moeten iets voor vrouwen; we moeten een soort van netwerk, we moeten vrouwen samenbrengen. En op één of andere manier kwamen we in aanraking met de barman eigenlijk. Hij probeerde zich zo wat in het gesprek te moeien, wilde zijn café op termijn overlaten en hij hoorde dat wij iets van plan waren. Dus die probeerde zo wat zijn café aan ons eigenlijk over te laten. Want hij had niet persé een overnemer. Hij had ook niet direct een vrouw, want hij had altijd geredeneerd, eerst de poen en dan de poes. Ja, en toen waren we natuurlijk al een beetje gevorderd, zal ik maar zeggen, in ons cafégebeuren en toen hadden we iets van, poenpoezen, dat is ideaal. Die vlag dekt de lading. Dat is ludiek, dat is speels. Maar ik denk wel dat als je ook op onze website en dergelijke gaat kijken, dat mensen ook wel zien dat we het serieus bedoelen.

 

En waarom de evenementensector? Hebben jullie ervaring in die sector?

 

Sinds een aantal maanden ben ik eigenlijk actief in de evenementensector. Weliswaar de eerste stapjes. Ik heb een eerste event dat ik organiseer. Ik wil wel meer richting evenementen gaan, want vandaag ben ik projectmanager. Niet in evenementen maar in software en dat pad wil ik uiteindelijk wel verlaten en ja, evenementen is gewoon ook heel breed en de mensen dat je daarin ontmoet, werkt inspirerend, motiverend. En als ik dan ook kijk naar Evelien, naar jouw achtergrond, copywriter, fotograaf, journaliste. Fotograaf ook op huwelijken enzoverder, ja dan was het wel een match eigenlijk om die wereld in te slaan. Want ook als je kijkt evenementen, dat staat ook in onze missie op onze website, wij gaan van fotografes, tot sound en lightning, tot catering, tot hostessen, tot noem maar op eigenlijk.

 

Je moet op gegeven moment toch een soort van niche kiezen, want anders word je iets te generalistisch en dan is evenement eigenlijk gewoon een hele leuke niche omdat dat ook nog wel redelijk breed is. En dat is wel fijn eigenlijk.

 

Maar dat is toch ook niet evident om, één nieuw in te komen in de sector en dan ineens een netwerkvereniging daarvoor neer te zetten?

 

Nee, dat klopt. Want wat ik ook heb gezien direct bij mijn eerste stapjes in de evenementenwereld, is hoe belangrijk een netwerk is. Want met de Poenpoezen interviewen wij ook dames, onze Poenpoezen, die inspirerend zijn voor andere Poenpoezen. En er was ook een gesprek met Joke. En zij zei, ik promoot mijzelf eigenlijk niet, omdat ik zo een uitgebreid netwerk heb. Dan komen de opdrachten vanzelf. En dat zag ik ook wel, nu ik de eerste maanden in de eventsector zat, dat netwerk heb ik niet. Waarom start ik dan zelf eigenlijk geen netwerk? Bij deze dan.

 

Eens dat je in die wereld zit en iemand is een DJ, iemand zoekt nog een fotograaf, iemand… en dan is de bal aan het rollen. En het is vandaag de dag al niet heel evident als zelfstandige vrouwen, bijberoep of hoofdberoep, dat speelt al geen rol. En als we dan mekaar wel goed aan jobs kunnen helpen, dan is het toch fijn als het ….

 

En waarom alleen vrouwen? Want ik vind dat nogal discriminerend eigenlijk?

 

Ja, toen we eigenlijk zo een beetje de groep definieerden voor wie we echt wel in de bres gingen springen, dan hadden we die vraag ook wel verwacht en ook wel af en toe gekregen. Maar zoals daarnet gezegd, Evelien en ik wij zijn geen experten. Daarvan dat we eigenlijk ook wel zagen van, we moeten het toch een beetje beperken, die doelgroep, die groep. Want anders zijn we het tiende netwerk, denk ik, die zo uit de grond wordt gestampt. Dus we wilden toch wel een beetje specifiek te gaan naar enkel dames.

 

En we richten ons ook op zelfstandige onderneemsters eigenlijk, zelfstandige vrouwen. Hoe je het ook draait of keert, als vrouw op carrièregebied, op professioneel gebied, wij hebben het nog altijd iets of wat moeilijker dan mannen.

 

Is dat zo?

 

Ja, voor een man gaan er toch nog steeds professioneel gezien iets meer deuren open, of sneller open dan voor vrouwen. En dan denk ik, als we ons eigen allemaal samen… als je alleen klapt, dan maak je niet veel geluid, maar als je allemaal samen klapt, dan kan je wel een beweging op gang brengen. En voilà. En het is ook wat Emma zegt, we moesten op gegeven moment een niche gaan kiezen, dus één, event, twee vrouwen.

 

En dan nog eens zelfstandige ondernemende vrouwen, dan heb je een mooi afgebakende doelgroep.

 

Voilà.

 

Klopt.

 

Wat doen jullie dan met de netwerkvereniging?

 

Ja, in eerste instantie is het eigenlijk om de mensen online samen te brengen. Via onze facebookpagina, we hebben een open en gesloten pagina, we hebben een website. Dat die vrouwen ook gewoon digitaal met mekaar in contact kunnen komen en mailadressen en telefoonnummers kunnen uitwisselen. Daarnaast is het ook de bedoeling om tweemaandelijks, dus één keer om de twee maanden, een offline event te organiseren. Dat noemen wij onze Poescafés; om toch een beetje in de ludieke sfeer te blijven. En daar proberen we eigenlijk altijd een aantal interessante sprekers… dat gaat ook altijd volgens een bepaald thema. Bv. Eventplanning, huwelijk, locatie en management, noem maar op. Om daar een aantal interessante sprekers voor uit te nodigen, maar op het einde ook wel allemaal eventjes gezellig een pintje aan de toog te pakken. Want zo gebeurt het in de eventsector. Iedereen werkt van nine to five, maar van nine ’s avonds tot five in the morning eigenlijk. Dus daar gaan de echte deals gesmeed worden. En dan eigenlijk als kers op de taart, dat is helemaal waar we naartoe willen, is ooit, niet over 10 jaar, maar toch over een jaar of 2 of zo, een huis, liefst in het buitenland, liefst in een mooi, warm, zonnig klimaat, we denken zo richting Spanje, Portugal, een huis waar iedereen welkom is, waar je aan uw eigen projecten kan werken, waar je kan samenwerken met andere ondernemende vrouwen. Maar waar ook heel hard gelachen en gedanst en gefeest wordt om business en pleasure een beetje aan mekaar te koppelen. Een netwerk, waar het eigenlijk online en offline fijn vertoeven is.

 

Onze vrouwelijke kijkers dan, die interesse hebben, waar kunnen ze meer informatie vinden?

 

www.poenpoezen.be. Dus wat de naam zegt. En ook Poenpoezen op Facebook.

 

Ja, het is belangrijk, we hebben eigenlijk twee soorten facebookpagina’s. Enerzijds een open pagina, waar we wat ludieke zaken in zetten of een interessant artikel. Of ook onze interviews met onze Poenpoezen in promoten. Maar daarnaast hebben we ook een gesloten groep en dat is de bedoeling om een soort van jobboard, van ik zoek iemand, dus… het is niet de bedoeling van, ik ben een eventfotograaf bijvoorbeeld en ik zoek werk. Het is eigenlijk de andere manier…

 

En het is ook niet de bedoeling, ik heb bijvoorbeeld mooie foto’s op een event genomen, ik ga die hier eens promoten en mezelf in de kijker zetten. Nee, ik zoek een hostess, ik zoek een danseres, ik zoek bijvoorbeeld eerder zoiets. Echt mekaar aan het werk helpen.

 

OK, tof.

 

Voilà.

 

Dames, hartelijk dank voor jullie komst naar de studio.

 

Geen dank.

 

Alsjeblieft.

 

En u beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Nieuwsbrief

Advertenties