Duurzaamheid op festivals? Inzetten op belonen en communicatie

Duurzaamheid op festivals? Inzetten op belonen en communicatie

Drie studenten van Hogeschool PXL deden onderzoek naar de afvalbergen die elk jaar op de festival- en campingterreinen achterblijven. Ze onderzochten de oorzaken en oplossingen van het probleem.

 

"Als je na een festival naar de festivalcamping kijkt dan zie je dat deze vaak nog vol ligt met kapotte tenten en afval. Daarom hebben wij onderzoek gevoerd aan de hand van een enquête. Deze enquête werd door 212 jongeren en jongvolwassenen ingevuld."

 

Uit de resultaten blijkt dat 89,1% van de deelnemers duurzaamheid belangrijk vindt op festivals. 66,9% van de deelnemers stoort zich dan ook aan de hoeveelheid afval die er ligt op festivals. Toch is uit de enquête gebleken dat 75% zijn/haar afval wel op de grond laat vallen. De reden waarom de festivalgangers hun spullen achterlaten:

  • Luiheid
  • Gemakzucht
  • Spullen gaan vaak stuk op de camping, daarom laten ze deze achter

 

Meer vuilbakken op het festivalterrein

De afvalberg verminderen lijkt niet zo moeilijk, aangezien 83% van mening is dat er gewoon simpelweg meer vuilbakken nodig zijn op het camping- en festivalterrein. Buiten het plaatsen van meer vuilbakken zijn de meest voorkomende oplossingen gebruik maken van herbruikbare bekers en beloningen geven voor zij die hun afval opruimen.

 

 

Inzetten op duurzaamheid loont

"Elke festivalorganisator denkt best na over hoe duurzaamheid geïntegreerd kan worden in de festivalaanpak. Dat besef dringt ook meer en meer door. Kijk maar naar de initiatieven van zowel Pukkelpop, Rock Werchter als Tomorrowland. Ze kunnen er alleen maar bij winnen. Want, de festivalganger zal het festival anders ervaren. De respondenten vinden trouwens dat duurzaamheid niet alleen het probleem of aandachtspunt moet zijn van de festivalorganisator. Festivalganger en festivalorganisator hebben een gedeeld verantwoordelijkheid."

 

 

Dz oplossing?

Gevraagd naar de mogelijke oplossingen om het afvalprobleem op festivals op te lossen, geven de respondenten, hoofdzakelijk zelf festivalgangers dit aan:

  • Geef een beloning aan een festivalganger die mee werkt om de duurzaamheid te verhogen
  • Meer vuilzakken plaatsen
  • Geef eet- en drankbonnetjes in ruil voor ingeleverd afval
  • Gebruik afbreekbare/herbruikbare bekers en borden
  • En communiceer beter over de mogelijkheden om duurzaam een festival bij te wonen.

"De respondenten geven aan dat werken met beloningen de beste oplossing is om aan te zetten tot een gedragsverandering. Samen met maatregelen die inzetten op het verhogen van de duurzaamheid op festivals en events. Met een duidelijke communicatie over hoe de festivalganger zelf kan bijdragen tot het verhogen van de duurzaamheid van het event."

Bron: Foto: iStockPhoto

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Rent-A-Willys
We did it again : Certificate for Excellence 2021
Rent-A-Willys|
06 December 2021

Ondanks het tweede snoeiharde Coronajaar zijn onze klanten blijven komen met deze award als gevolg. Onze foto maakten we dit jaar voor een grafitti wall van de Belgische artiest KIWI. Prettig gestoorde foto. Toch ?😆


Lees meer

Like Reageer
Kevin V.
Leader |eventplanner.net | 06 December 2021

Proficiat Philippe! Coole foto met een welverdiende award! 🏆

Lees ook

Mondmaskerplicht zorgt voor groeiend vertrouwen bij concertbezoekers

Mondmaskerplicht zorgt voor groeiend vertrouwen bij concertbezoekers

Fysiek event moeten cancellen? Misschien is dit een oplossing

Fysiek event moeten cancellen? Misschien is dit een oplossing

Nederland in strenge avondlockdown, België verbiedt privéfeesten

Nederland in strenge avondlockdown, België verbiedt privéfeesten

Advertenties