Aanslag zet organisatoren aan het denken: 'De volgende stap is een versterkte burcht'

Aanslag zet organisatoren aan het denken: 'De volgende stap is een versterkte burcht'

De aanslag in Manchester valt een paar weken voor de eerste muziekfestivals en zet de organisatoren aan het denken.

 

Wat is het gepaste antwoord na de aanslag in Manchester? Nog meer beveiligen? "Er worden al heel wat maatregelen genomen", zegt Jan Van Esbroeck, bestuurder van het Sportpaleis. "Een groot deel van de Nederlandse poppodia zal geen extra maatregelen nemen", aldus de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals in een persbericht.

 

De VNPF laat weten dat haar leden, waaronder TivoliVredenburg, Lowlands, ... geen aanvullende maatregelen zullen nemen. "Uit voorzorg zijn al eerder (na onder andere de aanslag op de Bataclan) zichtbaar en onzichtbaar maatregelen getroffen. Deze maatregelen worden bestendigd. Aanvullende maatregelen zijn op dit moment niet aan de orde. Wel wordt vanuit de bestaande kaders extra alertheid gevraagd. Organisatoren bekijken op dit moment of maatregelen moeten worden aangescherpt."

 

Na de aanslagen in de Bataclan in Parijs, in Nice en op Zaventem liet de concertorganisator in Vorst Nationaal helemaal geen bezittingen toe in de zaal. "Zelfs handtasjes hebben we een tijdlang geweigerd", zegt Van Esbroeck. "Nu hanteren we als stelregel dat alles ter grootte van een A4 binnen mag, maar dat de bezoeker er wel moet mee instemmen dat hij gefouilleerd wordt. Iemand met een rugzakje komt er niet in. Regelmatige concertgangers houden er al rekening mee. Ze maken gebruik van de fast lane voor wie geen bagage bij zich heeft. Het motto is nu vooral: ik ga naar een concert en ik neem niet mee."

 

Met doorgedreven controles aan de inkom kunnen organisatoren de veiligheid in de concertruimte betrekkelijk veilig maken. In Manchester sloeg een terrorist toe in de buitenzone, toen het publiek naar buiten kwam. "Politiemensen en militairen patrouilleren nu al vooral in de buitenzone", zegt Van Esbroeck. "Met de stad zijn we in gesprek om betonblokken te plaatsen, om rond de concertzaal vrachtwagenterreur te voorkomen. Het is een illusie dat je alles terreurbestendig kunt maken. Tenzij je, zoals deze week in Brussel, het verkeer lamlegt en alles afsluit. Dat kun je met massale mankracht en uitzonderlijke kosten heel even aanhouden. Maar niet constant."

 

Concertzaal Ancienne Belgique gaf deze ochtend, na het nieuws uit Manchester, toch nog eens door aan de Brusselse politie dat Stormzy deze week concerteert. En de AB drijft de controles opnieuw op. "Na de Bataclan lieten we aan de ingang systematisch iedereen fouilleren", zegt directeur Dirk De Clippeleir. "Daarna zijn we overgegaan op steekproeven. Na Manchester en met de komst van president Trump naar Brussel, gaan we deze week opnieuw systematisch fouilleren."

 

Over drie weken trekt Graspop als eerste grote festival de muziekzomer op gang. Vorig jaar hebben de festivals al fors geïnvesteerd in veiligheid. "Wij hebben toen aan alle ingangen extra metaaldetectoren geplaatst", zegt Frederik Luyten, woordvoerder van Pukkelpop. "Telkens iemand het terrein verlaat en weer binnen wil, wordt hij gecontroleerd. Na elke festivaldag wordt het terrein afgesloten en kan er niemand binnen. Er is 24 uur op 24 bewaking. Zeker na Manchester blijft veiligheid onze topprioriteit."

Bron: De Standaard 23/05 via License2publish - Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Halito!
Pimp je webinar
Halito!|27 November 2020

Ga voor nog meer beleving en pimp je webinar met eigen opnamestudio, een muzikaal intermezzo, een lachsessie, of ... De mogelijkheden bij Webinarbox zijn eindeloos!


Mag het nog meer zijn? Een volledige totaalbeleving voor, tijdens en na jouw online of hybride event? Laat je inspireren door onze extra's om je webinar te pimpen tot totaalbeleving. Daag ons uit met je specifieke vraag en we ...

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Nieuws

Vacatures