Opnieuw terreur op event: truck rijdt in op menigte in Nice

Opnieuw terreur op event: truck rijdt in op menigte in Nice

In de Zuid-Franse stad Nice zijn donderdagavond bij een aanslag met een vrachtwagen tijdens een evenement naar aanleiding van de Franse nationale feestdag, minstens tachtig mensen om het leven gekomen. De aanslag gebeurde rond 22.30 uur op de Promenade des Anglais, waar duizenden mensen waren samengekomen om naar het vuurwerk te kijken. De dader van de aanslag werd doodgeschoten door de politie.

 

Net na afloop van het vuurwerk, rond 22.30 uur, toen de meeste mensen huiswaarts keerden, reed een witte vrachtwagen in op de wandelende mensen. De bestuurder reed ongeveer 60 kilometer per uur en zigzagde 2 kilometer lang door de mensenzee om zoveel slachtoffers als mogelijk te maken. Intussen schoot hij ook op de mensen vanuit zijn voertuig.

 

Meteen ontstond grote paniek. "De mensen lopen in het rond, er is chaos", zei een journalist van Nice Matin. "Overal liggen mensen op de grond en is bloed te zien." De bestuurder, die doodgeschoten werd door de politie, richtte een vreselijk bloedbad aan. Hij doodde zeker 84 mensen en meer dan 100 mensen raakten gewond, dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vrijdagochtend gemeld in Nice. 18 onder hen zijn er zwaar aan toe en vechten voor hun leven, 31 liggen op intensieve zorg maar niet in kritieke toestand.

 

Chauffeur schoot op mensen

De chauffeur van de vrachtwagen vuurde ook nog schoten af terwijl hij inreed op de massa. In de truck zelf werden nog vuurwapens en granaten aangetroffen. Er wordt dus rekening mee gehouden dat de dader nog meer slachtoffers wilde maken.

 

In de vrachtwagen werden identiteitspapieren aangetroffen van een 31-jarige man uit Nice, die afkomstig is uit Tunesië, maar of die man ook de dader van de aanslag was, is nog niet bekend. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve verklaarde vrijdagochtend dat de identiteit van de dader nog wordt onderzocht, en dat de Franse procureur de officiële communicatie zal voorzien rond het onderzoek naar de dader. Volgens een ooggetuige opende de dader bovendien het vuur op de politie door de voorruit van de vrachtwagen met een pistool, vooraleer hij werd doodgeschoten.

 

Noodtoestand verlengd

Na de aanslag, die zorgde voor grote paniek in Nice, werd een het noodplan of 'plan blanc' afgekondigd voor de hulpdiensten, dat dient om de gewonden op een zo efficiënt mogelijke manier te verdelen over de verschillende ziekenhuizen. In het luxehotel Negresco aan de Promenade des Anglais, dat naast het strand ligt, werd een veldhospitaal ingericht. In de regio van Nice werd het terreurniveau opgetrokken, en alle manifestaties en evenementen van de komende dagen in de stad worden geannuleerd.

 

President François Hollande sprak in een televisietoespraak vrijdagnacht van een "monsterlijke aanval waarvan het terroristisch karakter niet kan worden ontkend" en kondigde aan dat de noodtoestand in Frankrijk, die normaal gezien zou aflopen op 26 juli, met drie maanden wordt verlengd. Hollande bevestigde ook zijn vastberadenheid om het terrorisme te bestrijden en dat hij de "acties in Irak en Syrië zal versterken" na de aanslag. Het onderzoek is in handen van de terreurcel van het Parijse parket, en om het onderzoek sneller te laten verlopen, werden zeventig agenten van de gerechtelijke politie en van de wetenschappelijke en technische politie gemobiliseerd, meldde Cazeneuve. Daarnaast stuurde de Franse inlichtingendienst DGSI onderzoekers ter plaatse.

 

"Gruwelijke terroristische aanslag"

De internationale gemeenschap reageert geschokt op de "laffe en barbaarse" aanslag, die Frankrijk raakt op een dag die in het teken staat van "vrijheid, gelijkheid en broederschap". De VN-Veiligheidsraad bevestigde "dat het noodzakelijk is om de terroristische dreiging met alle mogelijke middelen te bestrijden", al moeten de internationale wetten wel worden gerespecteerd. Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft het bloedbad scherp veroordeeld. Hij heeft het over een "gruwelijke terroristische aanslag".

 

"Het was zo’n coole avond"

De Franse journalist Damien Allemand van Nice Matin was aanwezig bij het vuurwerk toen de vrachtwagen er genadeloos toesloeg. "Het was zo’n coole avond, en dan dit...", schrijft hij in een aangrijpende post op Medium

 

Facebook heeft alvast Safety Check geactiveerd, de dienst waarmee gebruikers van de sociaalnetwerksite die zich in Nice bevinden kunnen aangeven dat ze veilig zijn.

 

Impact op eventsector

Ongeloof. Verdriet. Verontwaardiging. Ook op onze redactie vinden we opnieuw geen woorden voor de nieuwe horror aanslagen. Nieuws dat ook als een schokgolf door de eventsector gaat. Op onze redactie regent het ondertussen reacties en berichten van evenementen die wel of niet doorgaan. Zo gaan de Gentse Feesten dia vanavond van start gaan gewoon door en blijft het terreurniveau in België op niveau 3.

 

Lees ook: 

Bron: Nieuwsblad 15/07 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

eventplanner.net
eventplanner.live gemist? Herbekijk nu
eventplanner.net|
12 April 2021

Heb je onze allereerste Partner en Developer Conference gemist? Geen paniek! Je kunt de video van het evenement hier herbekijken:

https://www.eventplanner.net/live/

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

'Cheers' met budgetvriendelijke Apéroboxen

'Cheers' met budgetvriendelijke Apéroboxen

Binnenkort trouwen? Feestzalen stilaan volzet in 2022

Binnenkort trouwen? Feestzalen stilaan volzet in 2022

Massa-evenementen: 'Risico op besmetting niet groter dan thuis'

Massa-evenementen: 'Risico op besmetting niet groter dan thuis'

Advertenties