Pixelpitch: feiten en mythes over ledschermen op evenementen

Pixelpitch: feiten en mythes over ledschermen op evenementen

Je wilt je sponsors meer visibiliteit geven op je outdoor evenement? Je denkt er aan om een sportwedstrijd op 'groot scherm' te brengen? Dan is een ledscherm een goed idee. Maar hoe kies je het juiste scherm?

 

Dirk De Wolf van VIPrent legt uit waar je op moet letten: "Het aanbod en de beeldkwaliteit is de laatste jaren sterk gestegen. De uitdaging is het juiste scherm kiezen. Aanbieders goochelen met technische termen als pixelpitch en refresh rate, maar jij wilt gewoon weten welk scherm goed genoeg is voor jouw evenement zodat je niet te veel betaalt. Alles hangt af van wat je met het scherm precies wilt doen. Voor live cameabeelden of bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd zal je hogere eisen stellen aan het ledscherm dat je wilt huren dan wanneer het enkel moet dienen om sponsorlogo's of signalisatie op te tonen."

 

 

Pixels...

"De beeldkwaliteit die je nodig hebt wordt meestal uitgedrukt in (pixel)pitch. Een scherm met een pitch van 10mm (of P10) heeft een afstand van 10 mm tussen de leds. Dus, hoe kleiner de pitch, hoe beter het beeld? Ja en neen. Deze vergelijking gaat enkel op voor schermen van ongeveer dezelfde grootte. Een 6m² scherm met een pitch 5mm zal beter zijn dan hetzelfde scherm met een pixelpitch van 10mm, maar je kan de vergelijking niet helemaal doortrekken naar een scherm van 50m². Het totaal aantal pixels (aantal pixels in de breedte x aantal pixels in de hoogte) van het scherm is een betere indicator voor de beeldkwaliteit. Hoe meer pixels, hoe groter het oplossend vermogen van het scherm en hoe meer details zichtbaar zullen zijn. Dit is van groot belang voor videobeelden op 'groot scherm' zoals voetbalwedstrijden of live camera beelden. Je kan al mooie dingen tonen zoals logo's en foto's met een scherm van 40.000 pixels. Voor video lijkt mij 55.000 pixels het absolute minimum. De nieuwste schermen hebben zelfs al meer dan 100.000 pixels!"

 

 

Afstand tot het ledscherm

"Zegt de pixelpitch dan helemaal niets? Nee, dat klopt ook niet. De pitch geeft aan vanaf welke afstand het beeld aangenaam is om naar te kijken. Indien je te dicht bij het ledscherm staat zal je sterk de individuele pixels zien en is het beeld korrelig. Van op grotere afstand wordt het beeld dan aangenamer om naar te kijken omdat de individuele pixels verdwijnen in het totaalbeeld. Als vuistregel kun je achter het getal van de pitch 'meter' plaatsen om de minimale kijkafstand te kennen. Een scherm met pixelpitch 10mm geeft een goed beeld vanaf 10m. Voor een scherm met pitch 20 moet je al een afstand van 20m handhaven. Plan je een grootschalig event met enkele duizenden deelnemers op een afstand van 20-75m tot het scherm; dan kun je al veel met een scherm van minstens 15m² en een pixelpitch van 12 of 15mm. Gaat je echter voor een kleinschaliger evenement, dan opteer je beter voor een 6m² scherm met een pixelpitch van 5mm."

 

"Om toch maar bij de pixelpitch te blijven: de race naar een fijnere pitch gaat maar door. Enkele jaren geleden was een pitch van 10mm top; nu is het gewoon. Pitch 8 is al voorbijgestreefd en we gaan nu voor outdoor schermen naar een pixelpitch van 5mm en nog fijner. Betere beeldkwaliteit ja, maar er zijn grenzen aan de hoeveelheid informatie die onze ogen kunnen verwerken. Op een bepaald moment zal je geen verschil meer zien tussen de schermen met verschillende pixelpitches."

 

Advies voor jouw evenement nodig? Dan kun je VIPrent bereiken via deze link:

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe plaats je een post op eventplanner.be /.nl?

Hoe plaats je een post op eventplanner.be /.nl?

Organiseer je volgende meeting in deze toplocatie in Oostende

Organiseer je volgende meeting in deze toplocatie in Oostende

Mocktails, cocktails of een mobiele winterbar op je event nodig?

Mocktails, cocktails of een mobiele winterbar op je event nodig?

Advertenties