Column: 5 voordelen van gratis draadloos internet

Column: 5 voordelen van gratis draadloos internet

Hoezo, kun jij je het veroorloven om geen gratis internet op je event aan te bieden? OPROEP: "Laat locaties zonder gratis internet voorlopig links liggen!"

 

Klinkt bekend in de oren? Inderdaad, over dit onderwerp maak ik me al langer druk. Echter, mijn recente reizen naar de Verenigde Staten voor IMEX America en het ICCA congres in Puerto Rico deden me beseffen hoe bekrompen we hier in Europa bezig zijn. Onderweg kon ik op ieder vliegveld, ieder hotel en ja, zelfs op beide grote internationale evenementen vrijwel probleemloos verbinding maken met internet.

 

Helaas heeft meer dan de helft van alle evenementenlocaties het nog steeds niet helemaal begrepen. Een recent rapport (ICCA Venue Trends Survey) laat zien dat minder dan de helft van de onderzochte locaties gratis draadloos internet aanbiedt. Ik blijf me er over verbazen, en frustreren, dat dit nog mogelijk is eind 2012.

 

Waarom is draadloos internet niet standaard gratis bij iedere locatie?

Wanneer ik met locaties over dit onderwerp spreek, zijn er twee veel gehoorde tegenwerpingen:

 • Het bieden van probleemloos draadloos internet aan duizenden bezoekers tegelijkertijd is technisch erg complex.
  En dat klopt. Echter, het probleemloos verwerken van duizenden liters urine en feces is technisch gezien ook erg complex. En wat dacht je van het netjes op 20 graden houden van zo'n ruimte? En wanneer is er voor het laatst een congres of evenement georganiseerd zonder riolering of klimaatbeheersing? Wat mij betreft moet draadloos internet gewoon bij de 'standaard infrastructuur' van een evenementenlocatie behoren! Dat het aanleggen daarvan een technisch ingewikkelde klus is, vind ik een argument dat niet ter zake doet.
   
 • Dit vergt een enorme investering; hoe gaan we die ooit terugverdienen?
  Dat is ook waar. En dat is waar 'wij' als branche deze locaties kunnen helpen. Wij kunnen er namelijk met z'n allen voor zorgen dat de locaties die hun nek uitsteken, beloond worden voor hun investering. Immers, wie betaalt, die bepaalt. Wij gaan dus alleen nog maar boeken bij locaties met probleemloos gratis internet voor onze gasten. Toch? Je kan locaties met gratis wifi makkelijk terugvinden met de nieuwe zoekfilters in de eventplanner.be /.nl bedrijvengids.

En natuurlijk begrijp ik dat zaken als 'bereikbaarheid', 'capaciteit' en 'uitstraling' veel belangrijker zijn bij het selecteren van een locatie. Maar ik ben er van overtuigd dat als locaties gaan merken dat ze omzet verliezen omdat ze geen draadloos internet bieden, we dit probleem zo hebben opgelost hebben met elkaar.

 

5 voordelen van gratis internet nog maar eens op een rij

Persoonlijk begrijp ik niet hoe jij het jezelf als eventplanner kunt veroorloven om je deelnemers GEEN wifi aan te bieden. Dus om jou te helpen dit onderwerp hoger op de lijst met selectiecriteria te krijgen, bij deze een aantal voordelen van een goede internet verbinding voor de bezoekers van jouw congres of evenement:

 • Live feedback & klantenservice:
  wanneer deelnemers van jouw congres of evenement verbonden zijn, sta je er plotseling niet meer alleen voor. Vanaf elke plek en op ieder moment kunnen mensen contact met je maken om je van feedback te voorzien. Door daar direct en adequaat op in te spelen kun je het serviceniveau, en daar mee de tevredenheid van je bezoekers, aanzienlijk verhogen. Laten we eerlijk zijn: (kleine) problemen doen zich altijd wel voor; zou jij niet zo snel mogelijk op de hoogte willen zijn zodat je er nog wat aan kan doen?
   
 • De vrienden van jouw deelnemers horen over het evenement
  ongeacht of jij je met Social Media bezig houdt of niet, zijn er bezoekers op jouw congres of evenement die dat wel doen. En zodra zij verbinding hebben, is er een grote kans dat ze hun aanwezigheid met hun netwerk zullen delen. Helemaal als het een bijzonder prettige of leerzame ervaring betreft. Dat is een enorme positieve impuls voor de naamsbekendheid van jouw evenement.
   
 • Verzamelen van foto's en video vanuit deelnemersperspectief:
  een bekend gezegde in ons vak luidt "Een evenement heeft nooit plaatsgevonden als er geen foto's van zijn". Je wil immers aan de mensen die er niet bij waren kunnen laten zien wat ze gemist hebben. Tegenwoordig loopt meer dan 80% van jouw bezoekers rond met een camera in hun broekzak. Door ze een internetverbinding te bieden kun je dit enorme potentieel aan camera’s eenvoudig aanboren en je congres of evenement op een fantastisch manier vastleggen.
   
 • Deelnemers blijven ook na afloop betrokken en bereikbaar:
  het is bijna 2013, dus grote kans dat je wel degelijk ook met Social Media aan de slag gaat rond jouw evenement. Tijdens de bijeenkomst zelf zullen mensen relatief gezien de grootste behoefte voelen om zich met deze kanalen te verbinden. Door ze op dat moment die gelegenheid te bieden via een probleemloze internetverbinding, kun je ook na afloop met ze in contact blijven. 
   
 • Deelnemers hebben toegang tot hun kantoor:
  oké, dit kan de enige valide reden zijn waarom je GEEN internet wil aanbieden aan je bezoekers. Echter, tijd is schaars. En het feit dat ze de tijd ‘out of the office’ niet helemaal dubbel hoeven in te halen na afloop van jouw congres of evenement, kan mensen een fijn gevoel geven. Ik word daar zelf in ieder geval altijd erg blij van.

 

Aanvullingen en nuances: ik lees graag je reacties!

Zie jij nog meer voordelen van gratis internet voor bezoekers van congressen en evenementen? Ik lees ze graag hieronder. Of ben werk jij bij een evenementenlocatie en vind je jezelf wel erg ongenuanceerd weggezet? Ik lees graag jouw visie op dit verhaal! 

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ward Van Ooteghem [Citymesh nv]
New|2012-11-19 - 10:57u

Voor locaties of outdoor events die geen free WiFi hebben, voorzien wij de oplossing! WiFi op maat van de locatie, de klant én het aantal verwachte bezoekers. Wat niet elke bezoeker heeft dezelfde behoefte.

reBoot Kombuis
We hebben u gemist!
reBoot Kombuis|
04 May 2021

Op 8 mei stoffen we onze kookpotten af en mogen we u eindelijk weer ontvangen op ons scheepsdek voor een spannend Noordzeemenu. Een bijzondere beleving op vrijdag/zaterdagavond met je partner of vrienden, maar ook als schitterende afsluiter van een zakelijke vergadering op ons schip.


Uiteraard is uw gezondheid onze prioriteit, waarbij de huidige COVID voorschriften voor ons slechts een minimum ...

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

Training Online & Hybride Eventmanagement (6 x 2 uur online)

Training Online & Hybride Eventmanagement (6 x 2 uur online)

Breda schrapt testevenement met 10.000 bezoekers na petitie met meer dan 360.000 handtekeningen

Breda schrapt testevenement met 10.000 bezoekers na petitie met meer dan 360.000 handtekeningen

Eventsector is verbijsterd en rekende op meer, veel meer

Eventsector is verbijsterd en rekende op meer, veel meer

Advertenties