Drama op Pukkelpop: tent stort in door noodweer

Drama op Pukkelpop: tent stort in door noodweer

Op het muziekfestival Pukkelpop in Hasselt (B) heeft het noodweer zwaar toegeslagen. Een tent stortte in onder het natuurgeweld. De trieste balans: 5 doden, 35 zwaar- en een honderdtal lichtgewonden. Het festival werd stilgelegd.

 

Oogetuigen melden onmiddellijk na het drama via Twitter dat er vele gewonden vielen en dat ambulances aan en af reden. De balans is nog een stuk zwaarder dan op de avond zelf werd gevreesd. Er vielen 5 doden, tientallen zwaargewonden (van wie er liefst 35 erg aan toe zijn) en een honderdtal lichtgewonden. 

 

Wat gebeurde er? 

Iets na 18u, tijdens een optreden van Skunk Anansie op Main Stage, brak de hel los op het festivalterrein. Een onweer met stortbuien en hevige hagelval veranderde de weide in een zwembad. Skunk Anansie zette het optreden stil en de schaarsgeklede festivalgangers vluchten weg. Velen liepen de 'Chateau' tent, of zelfs de backstage, in om te schuilen. Op het moment dat de draagconstructie van de tent het begaf onder het natuurgeweld waren er meer dan duizend festivalgangers onder de tent verzameld. De constuctie lag in amper 1 minuut volledig plat verteld een journalist van De Standaard. Een windhoos volgens de Hasseltse burgemeester.

 

Verder viel een grote torenstellingen naast Main Stage op een eettent. Verschillende bomen knapten af en andere tenten zoals de Wablieftent en enkele sponsorstanden zijn omgewaaid.

 

Meteen werd het medisch en gemeentelijk interventieplan afgekondigd. Er werden in eerste instantie 3 dodelijke slachtoffers geteld. Zwaargewonden werden overgebracht naar de ziekenhuizen van Hasselt, Genk en Leuven, 2 onder hen bezweken later aan hun verwondingen, wat de zware balans op 5 doden brengt. Anderen kregen de eerste verzorging in de sporthal van Kiewit en daarna ook overgebracht naar een ziekenhuis in de omgeving.

 

De gsm masten rond het festivalterein waren snel overbelast waardoor bellen en sms'sen met festivalgangers zo goed als onmogelijk was geworden. Het duurde 3u vooralleer de netwerken terug operationeel waren.

 

Twitter solidariteit

Het nieuws verspreidde zich razendsnel via Twitter. Via de hashtag #pp11 kon je alles op de voet volgen. Festivalgangers werd aangeraden via Titter met de hashtag #PPok aan het thuisfront te laten weten of ze ok zijn. Verschillende buurtbewoners hebben spontaan hun WIFI internet open gezet om communicatie mogelijk te maken. Verder werd via social media opgeroepen om hulp te bieden en vingen Twitteraars die in de buurt van Hasselt wonen festivalgangers op voor de nacht. De spontane solidariteit die ontstond was nooit gezien.

 

Twitter bewijst nog maar eens een erg krachtig en doeltreffend communicatiekanaal te zijn... Verschillende twitter-stemmen gaan nu op om social media in het plan voor crisis communicatie op te nemen.

 

Ook op Youtube doken snel na het drama de eerste beelden op:

 

 

 

 

Festival stilgelegd

Hoewel kort na de feiten was aangegeven dat het festival mogelijk zou worden hervat, werd de ochtend na het noodweer, iets na 5 uur, een persbericht verspreid met de moedige mededeling van de organisatie dat het festival toch volledig werd stopgezet. "Pukkelpop is in diepe rouw. We voelen erg mee met de families en vrienden van de slachtoffers", klinkt het.

 

Organistor Chokri Mashasine gaf op de avond van het drama nog in een persconferentie aan: "Het is een moeilijke beslissing. Enerzijds kiezen tussen het leed dat geleden is en anderzijds nog iets doen voor de jonge mensen die hier nog aanwezig zijn." In een latere persconferentie voegde de organisator hier hetvolgende aan toe: "We hebben na grondig overleg beslist om het festival uit respect voor de slachtoffers af te gelasten, wat de concrete gevolgen ook zullen zijn. We zijn verzekerd en zullen de komende dagen uitzoeken hoe het verder moet."

 

Om de veiligheid van de overige festivalgangers te vrijwaren werd kort na de storm, op vraag van de crisiscel, terug muziek op de weide gespeeld. Zo wilde men de rust behouden en voorkomen dat iedereen meteen gelijktijdig naar huis zou vertrekken en zo de toegangswegen voor de hulpdiensten zouden blokkeren.

 

Gevolgen voor de organisatie?

Wat de concrete gevolgen zullen zijn van de afgelasting is nog niet duidelijk. "Daar hebben we geen zicht op. De beslissing is genomen. We hebben alle artiesten verwittigd en ik kan u melden dat er niet één groep al gesproken heeft over de financiële consequenties", aldus Mahassine. "Het financiële mag nooit primeren op het menselijke." Het drama was volgens Mahassine en de hulpdiensten niet te voorkomen. "Het noodweer heeft ons allemaal verrast. Zo een storm is nooit vertoond hier in Hasselt", klonk het.

 

De organisator van het muziekfestival heeft een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid bij AG Insurance weet HLN. Dat wordt bij de verzekeraar bevestigd. Het contract burgerlijke aansprakelijkheid betekent dat de verzekeraar schade zal vergoeden die is ontstaan door professionele fouten van de organisator, legt een woordvoerder van AG Insurance uit. "Als uit onderzoek zou blijken dat de organisator is tekortgeschoten in zijn normale verplichtingen, dan zullen wij de schade vergoeden als gevolg van die fout, tot een bepaalde hoogte vergoeden." Als een andere betrokkene fouten zou hebben gemaakt, dan zal het diens verzekeraar zijn die tussenkomt.

 

Indien de gevolgen van het noodweer bestempeld worden als overmacht waarbij niemand fouten heeft gemaakt, dan is er ook niemand om de kosten op te verhalen. Slachtoffers moeten dan hun eigen verzekeraar aanspreken. Voor terugbetaling van tickets en vergoedingen voor geannuleerde groepen "worden doorgaans aparte contracten afgesloten", zegt de woordvoerder van AG Insurance nog. Pukkelpop heeft daarover geen contract met AG Insurance.

 

Bekijk zeker ook de video 'crisiscommunicatie voor events' met handige tips over hoe je best reageert als het noodlot toeslaat op je event.

Bron: Twitter, deredactie, VTM, HLN

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Eik De Jongh [De Jongh-Pellens bvba]
Eik De Jongh [De Jongh-Pellens bvba]
New|2011-08-19 - 14:44u

Mijn zoon kwam zo goed als ongedeerd uit deze onbegrijpelijke chaos. Veiligheidsplan ? Beoordeeld door ambtenarij die niks afweten van mobiele constructies.. Tenten : dergelijke megalomane prutstenten konden gwoon het gewicht van de regen niet aan. Alle andere uitleg over onvoorzienbaar, uitzonderlijk, enz is apekool en larie. Metalen constructies van masten : totaal niet deskundig geplaatst. Medeleven voor families en vrienden van veel te veel doden en gewonden.
Communicatie van de organisatie was een dikke nul. GSM-operatoren gingen ook in de fout. Con-clusie : als een stelletje dilettante amateurs dergelijk festival organiseren, blijken ze dit nog onkundiger en slechter te doen dan de eerste de beste hobby-kampeerder. Wraakroepend !!!!

erik de ridder [leo]
erik de ridder [leo]
New|2011-08-22 - 09:14u

Ik wil kort reageren op onderstaande mail dat waarschijnlijk is geschreven tijdens een emotioneel moment. Onze event leveranciers afschilderen als onbekwaam is volstrekt onterecht. We zijn wereldtop ! Dat we uit het drama moeten leren om het nog beter te doen en de normen nog te 'verstrengen' daar is de sector helemaal voor te vinden. Maar hen nu afschilderen als onbekwaam is totaal, totaal onterecht. En, voor wat het waard is :de BESA zal hier zijn lessen uit trekken en het nodige - op overheidsniveau - trachten in gang te zetten.

erik de ridder - uitgever Experience magazine

davy roelandt [Chiro Wichelen]
davy roelandt [Chiro Wichelen]
New|2011-08-22 - 10:22u

@eik de jongh: ik denk dat je beter eerst een zou kijken naar de constructies en wetgevingen! Zomaar beginnen verwijten de wereld insturen is zeer gemakkelijk! Deze tenten die gebruikt worden staan op ieder ander festival in belgie en daarbuiten er is nog nooit iets mee gebeurd nu er natuurgeweld een tent vernield is dit plots de fout van de tentenbouwer? Zever niet he! De daken die van huizen gevlogen zijn is dat dan ook de fout van de dakwerker die slechte constructies zet? Je zou beter de organisatie een dikke pluim geven en
Blij moeten zijn dat ze niet enkel naar financieel kijken maar ook naar menselijk vlak! 1 tip : GET A LIFE!!

m wolfsen
m wolfsen
New|2011-08-22 - 14:03u

ik moet eerlijk zeggen dat ik pukkelpop organisatorisch helemaal niet top vind. vorig jaar kwam ik op de dag zelf aan. ik moest mijn auto tussen 2 drukke wegen parkeren waarop veel autos reden en dronken jongeren ronddwaalde. heel gevaarlijk. veel jongeren hadden die nacht nergens kunnen slapen en waren helemaal de weg kwijt en/of onderkoeld.
mijn vriendin wilde gelijk naar een wc, maar die was nergens te vinden. organisatie (vrijwilligers) wist ook van niets. iedereen zat overal bij mensen in de achtertuin of in bosjes naar de wc te gaan. uiteindelijk hebben we een tweetal wc gevonden maar die waren tot de rand gevuld. heel vies. er gebeurde toen nog een aantal dingen waardoor we geen goed gevoel van het festival kregen. we hebben ons kaartje verkocht bij de organisatie (kon pas na 4 uur wachten - wederom wist niemand hoe laat en waar dit kon) en snel weer naar huis gegaan.
in nederland zou bij zon festival hopelijk ingegrepen worden. mijn ervaring is dat festivals/feestjes in belgie slecht georganiseerd zijn.

Peter Kiers [FleXstage Group B.V.]
Peter Kiers [FleXstage Group B.V.]
New|2011-08-23 - 16:11u

@Eik De Jongh [De Jongh-Pellens bvba]

Je snap er werkelijk niks van volgens mij. Zelf bouw ik ook tenten en podiums op, op diversen festivals en weet uit ervaring dat een tent of stage echt niet zomaar kan instorten door slecht weer , Alleen een bui zoals op pukkelpop had niemand kunnen voorspellen en komt hier misschien 1x in de 80jaar voor. de tent heeft het ook niet alleen begeven door het gewicht van de neerslag maar eerder door de sterke wind. Wat weet u van mobile constructies?
Ik vind het dan ook zeer ongepast om iedereen af te schilderen als hobbykampeerder,prutsers en amateurs. Loop maar eens een maandje mee bij de opbouw dan zul je zien dat dit allemaal vakkundig gebeurt.

Lees ook

Wie wordt beste eventbedrijf of -locatie van 2024?

Wie wordt beste eventbedrijf of -locatie van 2024?

De ultieme gids voor het vinden van eventlocaties voor eventplanners

De ultieme gids voor het vinden van eventlocaties voor eventplanners

De opkomst van tegen-huwelijksaanzoeken

De opkomst van tegen-huwelijksaanzoeken

Advertenties