2 ongelukken met 'death rides' op evenementen

2 ongelukken met 'death rides' op evenementen

Een jonge vrouw heeft zaterdag een ernstig ongeluk gehad met de tokkelbaan op festival 'Ploegendienst' in Breda. Ook in Turnhout kwam een meisje los van een death ride en viel van op twee meter hoogte op de grond.

 

"Op een filmpje dat rondgaat is te zien hoe de vrouw in Breda over de reling stapt, terwijl ze al met een zekering bevestigd zit aan de kabel. Maar op het moment dat ze naar beneden wil glijden, raakt de zekering los. Ze valt meters naar beneden en valt hard op de grond. Daar blijft ze roerloos liggen. Ze is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Over de ernst van haar verwondingen is niets bekend", schrijft het AD.

 

De politie bevestigde het ongeluk en heeft getuigenverklaringen afgenomen. Het onderzoek werd overgedragen aan de NVWA die het technische gedeelte nagaat, onderzoekt of de veiligheidsvoorschriften gevolgd werden en of het toestel gekeurd was. 

 

De eigenaar van tokkelbaan is het bedrijf Outdoor Westvoorne, in Oude-Tonge. Woordvoerder Jeroen de Boed reageerde in het AD verslagen. "Het is vreselijk wat er is gebeurd en wij betreuren dit ongeval enorm. Maar veel meer kan en wil ik er nu niet over zeggen. De kwestie wordt onderzocht." Hij voegde er aan toe dat het bedrijf zo'n ongeluk nog 'nooit eerder meemaakte'.

 

UPDATE: Het ongeval in Breda is naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door een menselijke fout van een van de instructeurs. Dat blijkt uit een voorlopig onderzoek door de eigenaar van de nu omstreden tokkelbaan. "Er is waarschijnlijk een fout is gemaakt bij de bevestiging met de kabel, ondanks dat de activiteit volgens protocol en door gediplomeerde instructeurs is aangeboden", zo laat de woordvoerder aan het AD weten.

 

 

2de incident in Turnhout

Ook op de Grote Markt van Turnhout ging het dit weekend mis tijdens het evenement 'City Kickx' van de Thomas More-hogeschool. "Een meisje 'reed' met de death ride van de kerktoren naar beneden, maar bij het landen/afremmen ging het mis", vertelt Karl Keuppens, de verantwoordelijke docent van het evenement. "Ze kwam los en viel van op een hoogte van twee meter op de grond". De ziekenwagen kwam ter plaatse en het meisje werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Na een check-up mocht ze gelukkig meteen weer naar huis.

 

Op Facebook wordt beweerd dat een kabel geknapt is, maar dat ontkent Keuppens met klem. "Het materiaal is na het incident grondig gecontroleerd en er bleek helemaal nergens een breuk of defect te zijn. De enige verklaring is dat de ‘musketon’ (waarmee de deelnemer in de kabels wordt vastgeklikt) in de omgekeerde richting (er zijn blijkbaar twee mogelijkheden) is vastgeklikt." Toen het meisje beneden bij het landen tegen een andere musketon (die er zit als onderdeel van de noodrem) terecht kwam, is de eerste uit de kabel gelicht.

Bron: AD, GVA 25/5 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Boost de vibe van jouw Tribe met TTPE

Boost de vibe van jouw Tribe met TTPE

Van Ranst: "Festival deze zomer? Ik zie nu geen redenen waarom niet"

Van Ranst: "Festival deze zomer? Ik zie nu geen redenen waarom niet"

Zo ziet coronabarometer er voorlopig uit in België: cultuur open, festivals bij ‘groen’ of 'oranje'

Zo ziet coronabarometer er voorlopig uit in België: cultuur open, festivals bij ‘groen’ of 'oranje'

Advertenties