Festivals verkleinen ecologische voetafdruk

Festivals verkleinen ecologische voetafdruk

Het festivalseizoen is volop aan de gang en naast de geweldige line-ups, stopten heel wat festivals extra energie in het verkleinen van hun ecologische voetafdruk door in te zetten op het beperken van afval, maar ook door bezoekers te stimuleren met de fiets en het openbaar vervoer naar het festival te komen.

 

De communicatie over die inspanningen verloopt in hoofdzaak via de festivalwebsite, maar bijvoorbeeld ook via nieuwbrieven. Omdat we ze niet alle festivals kunnen bespreken, licht de VSV twee festivals uit die inzietten op een groener evenement.

 

 

Paradise City

"Paradise City legde speciaal bussen in zodat festivalgangers op een duurzame manier naar het festival konden komen. Elke dag vertrokken bussen van de belangrijkste Vlaamse steden naar het festival. Dit op verschillende tijdstippen. Tickets konden via de website besteld worden. Ook de terugritten na het festival waren verzekerd. Verder werden de fietsenstallingen verlicht zodat fietsers hun tweewielers makkelijk konden stallen en later ook terugvinden. Op de website verwees Paradise City bij transport ook naar Fietsnet zodat men eenvoudig zijn/haar fietsroute kon uitstippelen tot het fietsknooppunt dat het dichtstbij het festival ligt."

 

 

Dranouter

"Festival Dranouter won reeds in 2014 en in 2017 de OVAM GroeneVent Award, maar toch blijven ze werken aan duurzaamheid en dat op een creatieve manier met bijvoorbeeld het project WAVE (Water Vision @ festivals). Met WAVE gaat Dranouter op zoek hoe festivals duurzamer kunnen omgaan met drink– en afvalwater, materialen en energie. Op het festivalterrein komt het mobiel rietveld van Ecoz aangereden. Het veld filtert gebruikt douchewater en daarmee worden de toiletten doorgespoeld. Aan de Palace-tent staat een apparaat van UGent dat urine omtovert tot water. Perfect drinkbaar en volledig veilig."

 

"Ook Dranouter weet dat een festival niet start bij het betreden van het festivalterrein, maar dat het reeds start bij het vertrek. Om het fietsgebruik verder te stimuleren betrokken ze de Fietsersbond. De fietsmecanicien aan de fietsenstalling helpt fietsers een handje waar nodig: banden oppompen, kettingen oliën... Ze laten het fototeam van Cycle Chic op vrijdag de fietsende Festival Dranouter-bezoeker vastleggen in al zijn sportieve glorie. Ook zijn er 2 oplaadpunten vooraan op de fietsenstalling op zonne-energie van TA-Pas, om elektrische fietsen op te laden. Die zuilen staan vooraan op de fietsenstalling."

 

Meer info over duurzame mobiliteit en duurzame festivals? Gebruik net als vele andere festivalorganisatoren Mobiwijzer van de VSV, vind inspiratie op www.ovam.be/degroenevent of kom naar de uitreiking van de Groenevent Awards op 26 oktober.

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Nieuws

Vacatures