Is jouw event duurzaam? Zo weet je het zeker

Is jouw event duurzaam? Zo weet je het zeker

Weten dat duurzaamheid belangrijk is, is niet meer voldoende. Om jezelf te verbinden met de nieuwe sociale en milieunormen, ben je verplicht om je event duurzaam te organiseren.

 

Wanneer je alle aspecten van een duurzaam evenement op een rijtje zet, kan de moed wel eens in je schoenen zakken. Maar dat is niet nodig. Laten we beginnen met te begrijpen wat duurzaamheid eigenlijk wil zeggen.

 

Volgens de McGill Universiteit uit het Canadese Montreal is duurzaamheid ‘onze behoeften invullen zonder de behoeften van de toekomstige generaties in gevaar te brengen. Naast natuurlijke resources hebben we ook sociale en economische resources. Duurzaamheid beperkt zich niet tot milieubescherming, de definitie bevat ook elementen van sociale gelijkheid en economische ontwikkeling’.

 

Een duurzaam evenement organiseren betekent dus onder andere het verbeteren van de distributie van resources, zo zuinig mogelijk werken, sociale verantwoordelijkheid nemen, antwoord bieden op een groter doel en het creëren van een positief beeld van je event.

 

Of het nu gaat over milieu-, economische of sociale aspecten, of al deze samen, als je een duurzaam event gaat organiseren zal je nieuwe, meer efficiënte alternatieven die een grotere impact hebben, gaan onderzoeken.

 

Nu je dit weet, kan je een duurzame eventorganisator worden. Wij bezorgen je hier een lijst van vragen, hiermee kan je analyseren of je event duurzaam is.

 


Vraag 1: Welke resources gebruik je

Een antwoord op deze vraag krijg je in eerste instantie door je logistiek te auditen. Focus eerst op de resources die je gebruikt om het teamwerk te optimaliseren.

 

Van het afval van het kantoor tot de energie die je verbruikt, zet alles op een rijtje. Focus dan op de resources die je gebruikt bij het plannen en runnen van je event. Hoeveel documenten en programma’s druk je af? Wat is het geschatte brandstofgebruik? Welke types aankleding gebruik je tijdens je event. Ga je voor verlichting of voor iets duurzamer?


Deze en andere vragen zullen je helpen om het totale verbruik te bepalen. Dan kan je kijken hoe het zuiniger kan of hoe je bepaalde zaken kan vervangen door meer duurzame alternatieven.

 

 

Vraag 2: Draag jij bij aan de plastic soep

Tel even op: broodjes in een plastic verpakking, gelamineerde badges, plastic tasjes voor goodies, … Draagt jouw evenement bij tot de plastic soep die onze oceanen teistert?


Als je dat wil vermijden, limiteer het gebruik van plastic op je evenement of probeer er zelfs volledig te vermijden. Als je je event echt duurzaam wil krijgen, verklaar de oorlog aan plastic.

Gelukkig zijn er waardevolle alternatieven voor dit materiaal. Meer milieuvriendelijke opties zijn bijvoorbeeld lokaal geproduceerde katoenen tasjes in plaats van plastic goodie bags. Badges vervang je door de namen te printen op herbruikbaar karton.

 

 

Vraag 3: Hoe manage je het verbruik

Van energie tot waterverbruik, hoe je je locatie ook gebruikt, er is impact op de omgeving. Om energieverspilling tegen te gaan kan je bijvoorbeeld een locatie huren met grote ramen zodat je gebruikmaakt van het natuurlijk licht. Kunstlicht heb je dan enkel nodig een paar uur in de avond.


Of je kan gaan voor een volledig duurzame locatie, zoals eentje die voorzien is van zonnepanelen of batterijen van gebruikte elektrische auto’s.

 

 

Vraag 4: Let jij ook op voedingsverspilling

Bij het zoeken naar een cateraar, let je best op hun duurzaamheidspolicy. Waar komen de producten vandaan? Gebruiken ze lokale producten? Let ook op het servies. Is het geschikt voor hergebruik of recycleerbaar?


Stel vragen aan je mogelijke cateringpartners zodat je er zeker van bent dat je met een betrouwbare partner in zee gaat. Is dat niet het geval: there’s plenty of fish in the sea!

 


Vraag 5: Werk je lokaal of internationaal

Het is best wel moeilijk om alles lokaal te doen. Op zijn minst reizen de sprekers naar jouw event, en waarschijnlijk doen heel wat van je bezoekers dat ook.

 

Dat mag je echter niet weerhouden om na te denken over duurzame alternatieven.

 

Je kan bijvoorbeeld de CO2-uitstoot tracken. En internationale gasten vragen om het openbaar vervoer te gebruiken.

 

 

In het kort

Een 100% duurzaam event? Dat is heel moeilijk. Maar geen probleem, elke kleine inspanning betekent een verbetering!

 

Als je bewust bezig bent met duurzaamheid dan ontdek je voldoende alternatieven om minder te verbruiken, te hergebruiken en te recycleren. Deze manier van denken zorgt ervoor dat je een stap voor bent op andere eventorganisators. En je laat een positieve indruk na bij je bezoekers. Volhouden dus en samen maken we van de wereld een betere plek! Die moet namelijk nog een eeuwigheid mee! Veel succes!

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten

Meer over dit onderwerp en tal van andere tips over het organiseren van evenementen vind je in het boek EVENTPLANNER.

Bestel nu

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Advertenties