Winnaars GroeneVent Award 2017

Winnaars GroeneVent Award 2017

Op 19 oktober werden de OVAM GroeneVent Award 2017 uitgereikt. In de categorie 'grote evenementen' gaat de award naar Dranouter. Al vele jaren toont Dranouter dat grootschaligheid en duurzaamheid toch kunnen samengaan.

 

Via samenwerking met plaatselijke verenigingen en ngo's is Dranouter een evenement waarop iedereen welkom is en waar de hele de buurt bij betrokken wordt. De editie van dit jaar zorgde voor een mobiel rietveld voor een deel van de waterzuivering. Een proefinstallatie van de UGent zette urine om in drinkbaar water en recupereerde waardevolle nutriënten.

 

In de categorie 'middelgrote evenementen' gaat de OVAM GroeneVent Award 2017 naar MiraMiro. MiraMiro vindt plaats tijdens de Gentse Feesten op de prachtige site van de vroegere Sint-Baafsabdij. Vanaf 2008 vergroende het event stap voor stap de werking. Om het fietsgebruik naar het event te stimuleren huurden ze de fietsende fietsenmaker TUUB in om de fietsende festivalbezoekers in de watten te leggen. Het publiek kon gratis zijn of haar fiets laten herstellen of nakijken (zie foto). De jury wist daarnaast te appreciëren hoe de organisatie de lokale, hoofdzakelijk allochtone bevolking, wist te betrekken bij de organisatie van het festival.

 

In dezelfde categorie werd ook een 'Liftetime Achievement Award' aan Hardcore Festival Ieperfest uitgereikt. Ieperfest viel in het verleden al enkele keren in de prijzen en zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot een ware ambassadeur die geen moment onbenut laat om ervaringen te delen met collega's en concurrenten.

 

In de categorie 'kleine evenementen' behaalden twee evenementen een ex aequo. De GroeneVent Award 2017 gaat naar Chap'eau en Thé Dansant.

  • Chap'eau vindt elk jaar op een andere locatie plaats en dat stelt de organisatoren voor een boel logistieke uitdagingen om milieu en duurzaamheid te laten zegevieren. Toch slagen zij daar elk jaar opnieuw wonderwel in. Aangezien het evenement plaatsvond in een natuurgebied, was het echter niet eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Om dit op te lossen werd er een shuttledienst ingelegd vanaf de dichtstbijzijnde eindhalte. Hiervoor werden er 6 energiezuinige wagens gebruikt (elektrisch, CNG.). De parking bevond zich op 3 km van het eigenlijke evenement, om deze afstand te overbruggen werden bezoekers aangemoedigd te voet te gaan, zo niet, kon er ook gebruik gemaakt worden van de shuttledienst. Voor de afstand tussen het evenement en het kaas- of wijndomein, werd een huifkar ingezet. Er waren voor de medewerkers elektrische fietsen voorzien om zich tussen de locaties te verplaatsen. 
     
  • Thé Dansant is een dance-event dat 5 maal per jaar georganiseerd wordt op een unieke locatie: van een zandgroeve tot een leegstaande kloosterruïne, ... Vervelen doet de locatie nooit. Die unieke locaties zijn soms erg moeilijk te bereiken, maar ook daar wordt een mouw aangepast. Via pendelparkings met shuttledienst, partybussen en beloningen voor fietsers werd de mobiliteit toch in uitstekende banen geleid.

De andere genomineerden in deze categorie waren Irie Vibes Roots Festival (Kortemark), Quondam (Berlaar), Kleinhouse (Antwerpen) en Release (Borgloon).

www.ovam.be/de-groenevent-award

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Nieuws

Vacatures