Buma/Stemra rommelde met boekhoudingBuma/Stemra rommelde met boekhouding

Buma/Stemra, de Nederlandse auteursrechtenvereniging, heeft jaren lang gerommeld met de boekhouding. Huidig topman Wim van Limpt ontdekte dat er met posten geschoven werd om de budgetten op peil te houden, zo meldt het via de eigen website.

 

Alleen al in 2015 en 2016 zijn miljoenen euro's rondgesluisd. Volgens Van Limpt werd er echter geen geld gestolen. De verantwoordelijke medewerkers stellen dat het 'creatief boekhouden' nodig was om tegenvallers op te vangen. "Er werd geschoven met geld, er werden onterecht grote bedragen opzij gezet in de boeken en leveranciers werd gevraagd de rekeningen aan te passen", weet RTLZ. Accountant KPMG is om opheldering gevraagd.

 

Volgens de website van Buma/Stemra: "In het proces van het verbeteren van de organisatie liep Van Limpt tegen een aantal vragen aan over de jaarrekening en financiële verslaglegging die intern niet konden worden beantwoord. In overleg met het bestuur is toen besloten een externe partij hier onderzoek naar te laten doen. Uit het onderzoek blijkt dat sprake is geweest van het niet volgen van de boekhoudkundige regels waardoor inzicht in de kostenstructuur werd belemmerd en, naar nu blijkt, voorzieningen en reserveringen onjuist werden opgevoerd."

 

Gisteren heeft Van Limpt het bestuur van Buma/Stemra geïnformeerd over de bevindingen van Advocatenkantoor NautaDutilh en het door hen ingeschakelde Accountantskantoor BDO, die het onderzoek uitvoerden. Vandaag zijn de medewerkers, de leden en het College van Toezicht op de hoogte gesteld. Van Limpt: "Ik betreur de uitkomsten van het onderzoek maar ben opgelucht dat vragen nu zijn beantwoord en maatregelen kunnen worden genomen om gemaakte fouten te herstellen. Na dit herstel staat niets ons meer in de weg om de organisatie te worden die wij moeten zijn en die men van ons mag verwachten."

 

In het onderzoek is de financiële administratie geanalyseerd en is er gesproken met de betrokkenen. Van Limpt: "Het betekent een extra aansporing om de ingezette herstructureringsplannen versneld door te voeren en van Buma/Stemra een marktgerichte, wendbare en transparante organisatie te maken. Daarnaast is er een begin gemaakt met een omvangrijk innovatietraject dat betrekking heeft op kwalitatief hoogstaande, transparante en geautomatiseerde verwerking van gegevens. De jaarrekening zal aan de hand van de bevindingen worden opgemaakt en binnenkort ter goedkeuring aan de leden worden aangeboden tijdens een extra ledenvergadering."

30-08-2017

Comments

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 Lees ook

3 redenen om reviews te plaatsen3 redenen om reviews te plaatsen
Hoe maak jij het verschil met je event?Hoe maak jij het verschil met je event?
Hoe ontwerp je een 'co-creatie' evenement?Hoe ontwerp je een 'co-creatie' evenement?
Advertenties

In de kijker

Jouw event in Antwerp Expo

Jouw event in Antwerp Expo

Antwerp Expo host jouw onvergetelijk bedrijfsfeest, product launch, congres, teambuilding, ...

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Friday
Meer weer

Vacatures

 1. 20-02Directeur Beurzen & Evenementen Zuid en West Neder
  Libéma Sales bv
  Noord-Brabant
 2. 20-02Straffe planningsverantwoordelijke
  The Fungroup bvba
  Limburg
 3. 19-02Zelfstandig Elektromonteur / AV-technicus
  Mansveld Expotech
  Noord-Holland