Lijn knapt bij dropzone op evenement: man valt 8 meter naar benedenLijn knapt bij dropzone op evenement: man valt 8 meter naar beneden

Bij het evenement Truckfestijn in het Nederlandse dorp Balkbrug (provincie Overijssel) is een 27-jarige man gewond geraakt. De webbing (speciale lijn) van een dropzone knapte, waarna hij van 8 meter hoogte ten val kwam.

 

Het slachtoffer is door de EHBO gestabiliseerd en per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Op dat moment was de man bij kennis. Een opgeroepen traumahelikopter bleek niet nodig. Volgens de krant de Stentor heeft de man meerdere botten gebroken, maar heeft hij voor zover bekend geen ernstig hersenletsel opgelopen.

Op het moment van het ongeval waren er 'enkele honderden' mensen en vele tientallen vrachtwagens op het terrein. Namens de organisatie van het Truckfestijn verklaarde Raymon Koggel aan AD.nl 'verbijsterd' te zijn. "We zijn natuurlijk enorm geschrokken. Veel mensen hebben het zien gebeuren. Er is meteen een tent voor slachtofferhulp ingericht."

 


"Enorm geschrokken"

De attractie is van verhuurbedrijf Action Events. In een reactie op het ongeval met een van zijn attracties zegt directeur Gerard Wielenga van Action Events aan de krant 'enorm geschrokken' te zijn. En dat geldt ook voor zijn medewerkers die de Drop Zone bedienden. "Ze waren aangeslagen maar ze hebben alle procedures keurig opgevolgd. Hen treft geen schuld", zegt Gerard.

 

Aan onze redactie liet Gerard weten: "Zoals je weet moeten alle attracties in Nederland gekeurd zijn door de TUV en voldoen aan alle veiligheids eisen van de NVWA. Bij de dropzone was dit allemaal het geval.  Alle procedures op locatie zijn nauwlettend gevolgd zoals ook ter plaatse door de NVWA is geconstateerd. De dropzone werkt met een auto belay systeem, wat uit Amerika afkomstig is. Een speciale trommel laat personen na het verlaten van de manbak na een korte vije val afremmen zodat zij langzaam naar de grond zakken. De speciale webbing of lijn waar de personen aan vast zitten hoort bij het belay systeem . Deze webbing is door de fabrikant tot 600 sprongen gegarandeerd en mag worden gebruikt voor personen tot 130 kg. Het slachtoffer woog minder. Wij hadden in balkbrug een nieuwe webbing met 0 sprongen. Al na 10 sprongen is deze webbing in 1 keer volledig afgescheurd. Voor ons een raadsel en onderzoek (wat door de NVWA wordt uitgevoerd) zal hopelijk duidelijk verschaffen hoe dit mogelijk is. Waarschijnlijk een fabrikage fout in deze webbing, een andere verklaring hebben wij er op dit moment niet voor."

Het festival werd gisternamiddag na de feiten stilgelegd. De organisatie heeft beslist om de dag erna wel verder te zetten.

Bron: HLN 9/7 via License2Publish - Foto: stockbeeld iStockPhoto - 10-07-2017

Comments

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 Lees ook

TIP! - Checklist entertainment voor evenementenTIP! - Checklist entertainment voor evenementen
TIP! - Projectmanagement voor eventsTIP! - Projectmanagement voor events
5 licht- en geluidstips voor evenementen - Zorg dat niemand iets mist5 licht- en geluidstips voor evenementen - Zorg dat niemand iets mist
Advertenties

In de kijker

Breepark

Breepark

Doen, wat je leuk vindt!

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Saturday
Meer weer

Vacatures

 1. 14-11Sales/accountmanager
  Breepark
  Noord-Brabant
 2. 10-11(On)gewoon creatieve grafische vormgever
  JADA events
  Antwerpen
 3. 30-10Flexibele jobstudenten gezocht als spelleider
  iChallenge bvba
  Vlaams-Brabant [+Brussel]