Lijn knapt bij dropzone op evenement: man valt 8 meter naar beneden

Lijn knapt bij dropzone op evenement: man valt 8 meter naar beneden

Bij het evenement Truckfestijn in het Nederlandse dorp Balkbrug (provincie Overijssel) is een 27-jarige man gewond geraakt. De webbing (speciale lijn) van een dropzone knapte, waarna hij van 8 meter hoogte ten val kwam.

 

Het slachtoffer is door de EHBO gestabiliseerd en per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Op dat moment was de man bij kennis. Een opgeroepen traumahelikopter bleek niet nodig. Volgens de krant de Stentor heeft de man meerdere botten gebroken, maar heeft hij voor zover bekend geen ernstig hersenletsel opgelopen.

Op het moment van het ongeval waren er 'enkele honderden' mensen en vele tientallen vrachtwagens op het terrein. Namens de organisatie van het Truckfestijn verklaarde Raymon Koggel aan AD.nl 'verbijsterd' te zijn. "We zijn natuurlijk enorm geschrokken. Veel mensen hebben het zien gebeuren. Er is meteen een tent voor slachtofferhulp ingericht."

 


"Enorm geschrokken"

De attractie is van verhuurbedrijf Action Events. In een reactie op het ongeval met een van zijn attracties zegt directeur Gerard Wielenga van Action Events aan de krant 'enorm geschrokken' te zijn. En dat geldt ook voor zijn medewerkers die de Drop Zone bedienden. "Ze waren aangeslagen maar ze hebben alle procedures keurig opgevolgd. Hen treft geen schuld", zegt Gerard.

 

Aan onze redactie liet Gerard weten: "Zoals je weet moeten alle attracties in Nederland gekeurd zijn door de TUV en voldoen aan alle veiligheids eisen van de NVWA. Bij de dropzone was dit allemaal het geval.  Alle procedures op locatie zijn nauwlettend gevolgd zoals ook ter plaatse door de NVWA is geconstateerd. De dropzone werkt met een auto belay systeem, wat uit Amerika afkomstig is. Een speciale trommel laat personen na het verlaten van de manbak na een korte vije val afremmen zodat zij langzaam naar de grond zakken. De speciale webbing of lijn waar de personen aan vast zitten hoort bij het belay systeem . Deze webbing is door de fabrikant tot 600 sprongen gegarandeerd en mag worden gebruikt voor personen tot 130 kg. Het slachtoffer woog minder. Wij hadden in balkbrug een nieuwe webbing met 0 sprongen. Al na 10 sprongen is deze webbing in 1 keer volledig afgescheurd. Voor ons een raadsel en onderzoek (wat door de NVWA wordt uitgevoerd) zal hopelijk duidelijk verschaffen hoe dit mogelijk is. Waarschijnlijk een fabrikage fout in deze webbing, een andere verklaring hebben wij er op dit moment niet voor."

Het festival werd gisternamiddag na de feiten stilgelegd. De organisatie heeft beslist om de dag erna wel verder te zetten.

Bron: HLN 9/7 via License2Publish - Foto: stockbeeld iStockPhoto

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Doorbraak voor ticketverkoop: Wat Ticketmaster's nieuwe toezegging betekent

Doorbraak voor ticketverkoop: Wat Ticketmaster's nieuwe toezegging betekent

Top 7 uitdagingen bij het organiseren van evenementen en hoe je ze overwint

Top 7 uitdagingen bij het organiseren van evenementen en hoe je ze overwint

Sectoronderzoek: vul de Event Confederation enquête in

Sectoronderzoek: vul de Event Confederation enquête in

Advertenties