Hoe kan je wettelijk 'dronen' op evenementen?

Hoe kan je wettelijk 'dronen' op evenementen?

UAV’s, multicopters of ook gewoon 'drones' vielen lange tijd binnen het interessedomein van amateurs en hobbyisten. Naast de groeiende populariteit bij het brede publiek, bewijzen drones de laatste jaren ook hun nut bij de organisatie van evenementen. Maar wat zijn eigenlijk de juridische risico's van drones?

 

Een topic dat heel wat vragen oproept in de evenementensector. Andries Hofkens van Sirius Legal geeft de juridische antwoorden aan onze eventplanner.PRO-leden.

 

Het gebruik van drones neemt luchtruim in, het kan bij slecht gebruik of ongevallen schade berokkenen én een eventuele camera kan mensen filmen. Dit zijn meteen drie aspecten die we in dit artikelen bespreken. De auteur baseert zich in dit artikel op de Belgische wetgeving, maar de verschillende aspecten zijn ook relevant voor Nederland.

 

1. Gebruik van luchtruim

Drones nemen tijdens de vlucht logischerwijze een deel van het luchtruim in. Dat valt onder de algemene luchtvaartwetgeving (o.m. de Luchtvaartwet van 16 november 1919 en de Wet op het Vliegverkeer van 15 september 1994) en valt onder het toezicht van het Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart. Bij vluchten (met drones) moet je ook in orde zijn met de wetgeving op de radiocommunicatie.

 

Recreatieve en sportieve modelluchtvaart genieten van ...

Exclusief voor eventplanner.PRO leden

Dit artikel is exclusief voor eventplanner.PRO-leden. Je las slechts een deel van het artikel. Wordt nu .PRO om verder te lezen.

  • Uitgebreide toegang tot onze database met eventbedrijven en -locaties
  • Je krijgt toegang tot exclusieve content
  • Gratis advies, rapporten, e-book EVENTPLANNER, ...

Lees ook

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Oprichter cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

Oprichter cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

De Belgen zijn trots op hun evenementen, maar geraken er moeilijk

De Belgen zijn trots op hun evenementen, maar geraken er moeilijk

Advertenties