Duisburg herdenkt slachtoffers van Love Parade

Duisburg herdenkt slachtoffers van Love Parade

Op de vijfde verjaardag van de ramp bij de Love Parade steken boosheid en verdriet bij vele betrokkenen weer de kop op.  De Duitse stad Duisburg herdenkt de 21 mensen die op 24 juli 2010 tijdens massale paniek omkwamen. Meer dan dan 500 mensen raakten toen gewond.

 

De vijfde verjaardag van de ramp tijdens de Duitse Love Parade werd herdacht met de 'Nacht van de 1000 Lichten'. Nabestaanden en organisatoren deelden graflichten uit aan de deelnemers. Duizend kaarsen verlichtten de plaats van het ongeluk. Op een trap plaatsten nabestaanden 21 bloemenkransen, maar ook kruisen met de namen van de slachtoffers. Een nieuwe herdenkingsplaat van de Duisburgse kunstenaar Rüdiger R. Lorenzo Eichholtz herinnert aan de doden, met daarop de zin 'Liefde houdt nooit op' in de zeven moedertalen van de slachtoffers. Vele nabestaanden zijn er misnoegd over dat Justitie nauwelijks opschiet met het onderzoek naar het drama.

 

21 doden

Op 24 juli 2010, vandaag vijf jaar gelden, vielen tijdens 's werelds grootste dancefestival 21 doden en 509 gewonden. Mensen kwamen bij de toegangsweg naar het festival vast te zitten, waarna paniek uitbrak en mensen in verdrukking kwamen. Alle overledenen stierven door verstikking omdat hun borstkas werd ingedrukt.

 

Bezoekers konden van twee kanten richting het festival lopen, maar het laatste gedeelte moest iedereen door eenzelfde tunnel. Al heel snel kwam het daar tot verstoppingen. Omstreeks 17 uur werd het festivalterrein door de politie afgesloten, maar bezoekers bleven toestromen of vertrekken, door diezelfde tunnel. Daarop liep het mis, waarbij 15 mensen ter plaatse het leven lieten en nog eens zes stierven in het ziekenhuis. Het duurde tot 18 uur voor de hulpdiensten ter plaatse konden komen.


Slecht veiligheidsplan

De verantwoordelijkheid werd door velen bij de organisatie gelegd, maar ook de burgemeester van de stad kreeg zeer veel kritiek over zich heen. De organisatie zou het bezoekersaantal niet goed ingeschat hebben en vooraf werd al voorspeld dat chaos en een ramp niet onafwendbaar waren, omdat het veiligheidsplan van de organisatie tekort schoot.

 

Ook vijf jaar na de catastrofe heeft het Landgericht Duisburg nog steeds niet beslist of een proces wegens doodslag zal geopend worden tegen verschillende medewerkers van de stad Duisburg en de organisatoren van de Love Parade.

 

Sinds het drama van Duisburg is er geen Love Parade meer in Duitsland georganiseerd.

Bron: De Standaard 27/07 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Vacatures