Column: Het zijn zotten die in de eventsector werken!?

Column: Het zijn zotten die in de eventsector werken!?

"Uit een studie blijkt dat 'eventmanager' in de top 5 van meeste stressvolle jobs staat." Zo stond het er, zwart op wit, in dit artikel. We bevinden ons in goed gezelschap, omringd door soldaten, brandweermannen en politieagenten: mensen die hun leven riskeren om anderen te beschermen... 

 

Een vaststelling die me aan het denken zette. De brievenbus en mailbox van To The Point Events puilt uit met sollicitatiebrieven. Velen voelen zich geroepen om aan de slag te gaan in de eventsector. Maar weinigen zijn uitverkoren. Een event organiseren is een onvergetelijke ervaring, maar het leven van een eventmanager loopt niet altijd over rozen.

 

Another day at the office

Stress is onvermijdelijk. Dat begint al bij de voorbereiding, waar hypercompetitieve pitches vaak tot ongezonde situaties leiden. Slapeloze nachten vooraf, in het slechtste geval de teleurstelling verbijten achteraf.

 

Het evenement zelf is een minutieus getimed samenspel van leveranciers. Aan een topevent gaat een intens proces van inleven, brainstormen, puzzelen, slijpen en polijsten vooraf. Elk detail moet kloppen, de techniek mag je niet in de steek laten. Honderden telefoontjes, offertes opvragen, maar vooral keiharde deadlines. Een opbouw die om budgettaire redenen zo snel mogelijk moet gebeuren, zodat de huurtijden tot een minimum beperkt blijven.

 

Hoe bar de omstandigheden ook zijn, hoe moe je soms ook bent, je moet altijd de glimlach bewaren. Zelfs als onverwachte voorvallen roet in het eten gooien. The show must go on: een minutieuze voorbereiding en de pompende adrenaline helpen de echte kanjers om zelfs de scheefste situatie recht te zetten.

 

"Jij hebt nooit tijd voor mij!"

De verwachtingen van de klant zijn hooggespannen. Maar ook het thuisfront trekt aan je mouw. Als eventmanager heb je geen 9-to-5 job. 's Nachts naar het plafond staren in de hoop op een geniale ingeving voor een volgende pitch. Overwerken om een deadline te halen. Opbouwen en afbreken in weer en wind, bij het krieken van de dag of in het midden van de nacht. Het is allemaal 'part of the job'.

 

Terwijl jouw partner, familie of vrienden het samen gezellig maken, offer jij jouw weekend op om een evenement in goede banen te leiden. Je omgeving verklaart je zot: "Jij hebt nooit tijd voor mij! Zou je geen deftige job zoeken, die beter betaald wordt?"

 

Het mooiste beroep ter wereld

En toch... Eventmanager, dat is en blijft het mooiste beroep ter wereld. Een job boordevol afwisseling, waarin je voortdurend nieuwe bedrijven en mensen leert kennen. Een job met altijd een positieve vibe: een bedrijfsopening, een productlancering, een jubileum, een familiedag, een personeelsfeest, een teambuilding, een beurs...

 

Wanneer het allemaal loopt volgens plan en de klant tevreden is, dat is de Ultieme Kick: de lachende gezichten in een filmpje van een van de familiedagen die we voor onze klanten organiseren, de lach en de traan bij een terugblik op een jubileumviering, een spontane bedankmail van de klant. Dat is kippenvel!

 

Ik vergeet nooit mijn eerste 'event-kick', als kersvers commercieel directeur bij de Grenslandhallen. Dankzij de eeuwig enthousiaste dames van K3 groeide de musical 'De Drie Biggetjes' van Studio 100 uit tot een stormachtig succes. Goed verstopt achter de doeken van het podium genoot ik van de staande ovaties, keer op keer.

 

De event-microbe heeft mij nooit meer losgelaten. Werken in de eventsector is geen job, het is een passie. Misschien zijn het wel zotten die in de eventsector werken. Maar vooral ook gepassioneerde mensen die een verschil maken. En ik ben er graag één van!

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Steven Martin [Architect of Emotion]
Steven Martin [Architect of Emotion]
New|2014-01-20 - 12:38u

Leuk artikel en 'to the point' ;-) Wij zijn een speciaal soort mensen, die houden van contact met anderen, die houden van het aanvaarden van spannende opdrachten, met de taak ze tot een goed einde te brengen, en liefst nog op een verrassende wijze ook. Wij zien die 'energie' niet als stress maar als 'leven', wij zijn mensen die nooit kunnen antwoorden hoeveel uur we per week werken, omdat we ons vooral amuseren… DAT is volgens mij wat ons allemaal gelijk maakt in dit avontuurlijke gekkenland. Wij komen van ons werk naar huis met de glimlach.

Daphne Muijsers
Daphne Muijsers
New|2014-01-20 - 16:37u

Klinkt als militair zijnde bekend in de oren. De overstap van defensie naar de evenementenbranche zou dus een prima stap zijn. Waarom is het dan toch zo moeilijk om deze overstap te kunnen maken. Zelfs na een 1 jarige HBO studie Eventmanagement- en marketing. Wie zoekt er nog een militair met dezelfde drive en enthousiasme om in zijn/haar eventteam te komen werken.

Rent-A-Willys
Geschenkenbon : op stap met een willys jeep
Rent-A-Willys|
01 December 2021

De pakjestijd komt er (weer) aan. Hier koop je een stijlvolle geschenkenbon waarbij de ontvanger op stap mag gaan met een authentieke willys jeep. Wil je dit koppelen aan WO2, dan kies je voor de "Warbird Route".

Maken oorlogsverhalen je niet blij, dan kies je voor de "Country style jeep tour".

Wat dit juist zo speciaal maakt : de ontvanger van ...

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

Hoe houd je je publiek geboeid tijdens een online event?

Hoe houd je je publiek geboeid tijdens een online event?

Fysiek event moeten cancellen? Misschien is dit een oplossing

Fysiek event moeten cancellen? Misschien is dit een oplossing

Meer dan 700 exposanten bevestigd voor ISE 2022

Meer dan 700 exposanten bevestigd voor ISE 2022

Advertenties