13 verborgen hotelkosten ontsluierd

13 verborgen hotelkosten ontsluierd

De tijd dat je op voorhand exact wist hoeveel je hotelrekening zou bedragen is al lang voorbij. Hotels willen jou als gast meer en meer in de watten leggen met extra diensten. Dat je daarvoor ook moet betalen, heb je niet onmiddellijk door.

 

En dan is het wel even schrikken als je aan de receptie je eindafrekening krijgt. Die verborgen hotelkosten maken het ook steeds moeilijker voor bedrijven om budgetten op te stellen. Maar als je weet welke extra kosten je hotel kan aanrekenen, kan je hier rekening mee houden. We zetten er hier 13 op een rij.

 • Annuleringskosten
  Lees de kleine lettertjes van je overeenkomst en zorg dat je de annuleringsvoorwaarden kent. Sommige hotels rekenen niets aan, maar anderen zullen je altijd minimum één overnachting aanrekenen als je buiten hun voorwaarden annuleert.
   
 • Shuttle naar het vliegveld
  Vroeger was deze dienst vaak gratis, maar tegenwoordig niet meer. Dus check eerst altijd eens bij je hotel of ze daarvoor aanrekenen en hoeveel. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
   
 • Vroege check-in of check-out
  Wil je vroeger of later dan de normale uren in- of uitchecken? Weet dat hotels ook een extra fee kunnen aanreken als je je plannen wijzigt  en vroeger of later op de dag wil in- of uitchecken. Die kost kan oplopen tot de prijs van een extra overnachting.
   
 • Fooien en servicekosten
  Sommige hotels brengen per dag of per verblijf servicekosten in rekening voor het huishouden, de portiers of andere diensten. Neem op voorhand contact op met het hotel om te vragen of ze de fooien en servicekosten automatisch toevoegen aan hun factuur of niet.
   
 • De safe
  Of je nu de safe in je kamer gebruikt of niet, sommige hotels rekenen je de kost in elk geval aan. Gewoon, omdat je de eer hebt een safe in je kamer te hebben. Naar het schijnt dekt de kost voor de safe niet enkel het gebruik van het ding, maar ook de verzekering van wat je erin stopt. Let op: hotels duren ook afficheren dat ze niet verantwoordelijk zijn voor wat er met je safe of de inhoud gebeurt. Dus informeer je goed.
   
 • De minibar
  De minibar brengt de hotels heel wat geld in het laatje. Allereerst is er de kost van een minibar te bezitten op je kamer of je dat nu wilt of niet. Daarnaast betaal je uiteraard per item dat je verbruikt. Tenslotte betaal je ook nog eens een kost om de minibar opnieuw bij te vullen. Bij sommige hotels gaat dat wel erg ver: sensoren in de minibar worden geactiveerd als je gewoon iets oppakt, als je ruimte maakt voor je eigen spullen of als je alleen maar iets verzet. Automatisch wordt er een kost aan je rekening toegevoegd. En vraag je om op voorhand alle snacks en dranken uit je minibar weg te halen, zelfs dan hebben hotelgasten nog kosten op hun eindrekening ontdekt voor het opnieuw vullen van de minibar.
   
 • Telefoonkosten
  Check altijd eerst de tarievenlijst vooraleer je de hoteltelefoon gebruikt. Sommige hotels rekenen niets aan voor lokale gespreken terwijl anderen stevig door durven rekenen. Wil je dus niet voor verrassingen staan, raadpleeg de tarieven.
   
 • Energietoeslagen
  Hotels trachten de gestegen energiekosten te compenseren door een energietoeslag aan te rekenen. Deze kosten kunnen gemiddeld tussen de  3 tot  13 EUR per dag bedragen, afhankelijk van de hotelketen en de plaats. Wanneer een hotel je een energietoeslag aanrekent zonder dat je daarover was geïnformeerd, durf dan gerust vragen om die kost te schrappen.
   
 • Flessenwater
  Tegenwoordig bieden hotels ook flessenwater aan op de kamer. Vooraleer je daar van drinkt, informeer dan eens bij de receptie of de flessen extra worden aangerekend of niet. De kost kan al gauw oplopen van 4 tot 7 EUR per fles.
   
 • Internet
  De meeste hotels en resorts bieden internettoegang aan. De kost verschilt van hotel tot hotel. Soms lijkt het alsof de internettoegang gratis is maar krijg je uiteindelijk toch een bedrag aangerekend op je factuur. Informeer je dus goed.
   
 • Bagage
  Als je, na je check-out, het hotel vraagt om je bagage nog even in bewaring te houden, kan dat zonder probleem. Maar weet dat daar soms ook kost voor wordt gevraagd. Die kan oplopen van 2 tot 5 EUR per zak.
   
 • Parking
  Een gratis parking is zeldzaam geworden deze dagen. De meeste hotels, vooral die in grote steden, rekenen een tarief per dag/nacht  aan voor de parking. Parkingkosten kunnen hoog oplopen, dus informeer goed voor je vertrekt waar je kan parkeren en tegen welk tarief. Tarieven kunnen gaan van 15 tot 50 EUR per dag, afhankelijk van de locatie.
   
 • Resort- en handdoekkosten
  Een resort fee dekt de extra diensten en voorzieningen van het vakantieoord. Die kan variëren van 10 tot 75 EUR per dag en geeft toegang tot het gebruik van de fitnessruimte, het zwembad, het business center, de ontvangst van de dagelijkse krant, locale telefoongesprekken en andere faciliteiten, of je die nu gebruikt of niet. En denk eraan: een extra handdoek aan het zwembad kan je al gauw 1 of meer extra euro's kosten.

 

Heb je een been om op te staan als je plots wordt geconfronteerd met zo'n verborgen hotelkost? Niet echt. Het enige wat je kan doen is je op voorhand heel goed informeren over wat er in de prijs van een overnachting of verblijf is inbegrepen en wat niet. Bekijk je offerte kritisch met de 13 mogelijke verborgen hotelkosten in het achterhoofd, zodat je bij de eindafrekening niet voor verrassingen komt te staan.

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Nieuws

Vacatures