Thuisfeestje: tof voor gasten, stressy voor gastheer

Thuisfeestje: tof voor gasten, stressy voor gastheer

Hoewel Belgen bekend staan om onze Bourgondische levenssstijl, organiseert 30 procent zelden of nooit een homeparty.

 

Niet omdat ze het niet gezellig vinden, wel staan thuisfeestjes voor 44 procent van de Belgen synoniem met stress. Bovendien bekent bijna de helft (46 procent) pas weer zichzelf te kunnen zijn als iedereen de deur uit is, zo blijkt uit een onderzoek van kenniscentrum ILIV bij tweeduizend Belgen. Een opportuniteit voor eventlocaties en horeca zaken!


Uit het onderzoek kwam naar boven dat 30 procent van de Belgen zelden of nooit een feestje of dinertje thuis organiseert. Hoewel een kleine helft (47 procent) van de ondervraagde personen dat wel af en toe doet, gaf een op tien toe het gewoonweg niet aangenaam te vinden. Vooral de stress die homeparty's met zich meebrengen, maakt Belgen terughoudend, maar ook de rommel is voor de helft een reden om af te haken. Anderen hebben dan weer moeite om zichzelf te zijn met gasten in hun huis, een probleem dat zich slechts bij 10 procent voordoet bij personen die wel regelmatig feestjes organiseren.

 

Schaamte
Naast stress, rommel en de ongemakkelijkheid, speelt ook de locatie een rol. Wie huurt of minder comfortabel woont, organiseert bijvoorbeeld minder feestjes dan wie een huis bezit of luxueuzer woont. Hierbij speelt niet alleen de inkomensfactor een rol (feestjes kosten nu eenmaal geld), maar ook een gevoel van schaamte. Daarnaast is wie zich minder thuisvoelt in zijn woning minder geneigd om er mensen te ontvangen.


Gezelligheid troef
Van kookvrees is er dan weer weinig sprake. Desalniettemin vinden de Belgen dat de aandacht vooral naar de gasten en de gezelligheid moet gaan in plaats van te scoren met hun kookkunsten. Wie wordt uitgenodigd op een Belgisch thuisfeestje, weet dan ook bijna zeker dat hij goed in de watten zal worden gelegd.

 

Uitslovers
Hoewel volgens het onderzoek Belgen een jubileum, communie of geboorte liever op verplaatsing vieren (op restaurant of in een feestzaal bijvoorbeeld), zijn er toch een paar gelegenheden waarbij ze wel graag de deur openzetten om vrienden en familieleden te ontvangen. Vooral moeder- en vaderdag scoren hier goed (53 procent), maar ook verjaardagen (48 procent) of Pasen vieren Belgen graag gezellig thuis. Hierbij opteren we het vaakst voor een barbecue (38 procent). Maar Belgen zijn ook niet te lui om zich uit te sloven en een volledig menu in elkaar te flansen van aperitief tot dessert (31 procent). Het eenvoudiger 'hapjes/drankje'-concept (13 procent) vervolledigt tot slot de top drie van populairste formules.

Bron: HLN 16/01 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Nieuws

Vacatures