Column: Recessie roeit teambuildings uit

Column: Recessie roeit teambuildings uit

Het goede aan de recessie is dat veel bedrijven hun budget voor teambuilding inkrimpen. Als er iets is waar ik een hekel aan heb, dan zijn het wel de kunstmatige pogingen tot 'teambuilding'. Wanneer ik sterf, wil ik herinnerd worden voor mijn vermogen om gefragmenteerde individuen samen te brengen tot een team dat uitzonderlijke resultaten boekt. Nu vraag je je wellicht af waarom ik 'teambuildings' zo haat?

 

De gedachte dat iemand probeert om me een band te laten smeden met mensen waar ik - om heel eerlijk te zijn - zelfs de straat niet voor zou oversteken, is voldoende om prompt het bedrijf te verlaten. Het is niet omdat ik een goede reputatie heb voor het organiseren van evenementen dat ik teambuildings leuk vind. Ik organiseer evenementen omdat ik graag plezier maak, voornamelijk dan met de mensen die ik respecteer en waar ik graag mee omga. Er is wel degelijk een verschil.

 

Vind je paintball écht leuk? Organiseer gerust een paintballactiviteit voor de mensen die dat eens willen proberen, maar vergeet niet dat wat rollen in de modder terwijl je elkaar pijn doet, een groep op zichzelf staande individuen nooit zal omtoveren tot een gecoördineerd en geëngageerd team. Als je collega's je een eikel vinden en je gedraagt je ook zo, dan zal een teambuilding daar geen verandering in brengen.

 

Ik geloof dat echte teams (groepen van mensen die samenwerken om, op basis van goed verdeelde skills en vertrouwen, resultaten te bereiken) gevormd worden door verantwoordelijkheden slim te verdelen. Als je resultaten wil zien, moedig je mensen dan aan om uit hun comfortzone te stappen en zet hen in omwille van hun natuurlijke capaciteiten en hun wil om nieuwe zaken te leren en nuttig te zijn. Heb je bijvoorbeeld iemand nodig die de resultaten van het team controleert, kies dan de grootste 'pietje precies' die je kan vinden. Wees er zeker van dat deze persoon er trots op is zeer gedetailleerd te werk te gaan en dat hij/zij plezier haalt uit het detecteren van fouten in andermans werk. Als iets door deze persoon wordt goedgekeurd, dan weet je dat je een goed product of dienst hebt. Geen enkele klant zal moeilijker zijn dan deze persoon. Nu, het goede aan heel dit scenario is dat iedereen het gedrag van deze persoon zal accepteren omdat dit juist zijn/haar functie binnen het team is. Dit zogenaamde 'zwakke punt' wordt dan de sterkste schakel binnen het team.

 

Een duidelijk teken dat je met een sterk team te maken hebt, is wanneer ze de neiging hebben om zelf activiteiten te organiseren zonder er een budget voor te vragen. Het is in feite mijn mening dat eens er een budget mee gemoeid is, de efficiëntie van de teambuilding proportioneel zakt met de som geld die eraan gespendeerd wordt door het bedrijf. Als manager ben ik mij ten zeerste bewust van het feit dat de beste team activiteiten degene zijn waar ik nooit op wordt uitgenodigd. Als een team al dichterbij komt, dan is het wanneer de bazen er niet bij zijn.

 

Dus praat gerust over leuke evenementen en over activiteiten organiseren voor het goede doel, maar praat nooit over teambuildings. Het woord 'teambuilding' alleen al zal waarschijnlijk de mensen waar je het liefst mee wil connecteren afschrikken. Enkel natuurrampen kunnen - voor een korte termijn - op zichzelf staande individuen dichterbij brengen, maar wees gerust dat eens de dingen des levens weer normaal verlopen, deze individuen zich terug zullen gedragen zoals ze deden voordat de aardbeving plaatsvond.

Bron: express.be

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Peter Messely [Xolato bvba]
New|2012-09-17 - 09:23u

Beste, tot op zekere hoogte kan ik Uw stelling volgen, doch alle teambuilding activiteiten over 1 kam scheren, dat moet ik toch tegenspreken. WIj ervaren met onze Chocolade activiteiten wel de opbouw van een positieve sfeer en halen het team uit hun comfortzone, waarbij nadien een positieve drive blijft hangen. Een reuze groot Atomium bouwen met het hele team in Chocolade, vanaf zero in 2h tijd.... doe het maar eens na... wij geven een gevoel van voldoening, wie volhoud die wint... en omdat winnen belangerijk is in iedereen zijn business, brengen we onze activiteiten op deze manier , zodat ze dit gevoel kunnen doortrekken in het bedrijfsleven. Wat uiteindelijk resulteert in een beter economisch resultaat.

Diana Hofs [BuitenBusiness]
New|2012-09-19 - 10:11u

Het belangrijkste bij teambuilding is dat deelnemers zich bewust worden van hun eigen kracht, mogelijkheden en sterke punten. Daarnaast het kunnen waarderen van de sterke punten van collega's, kortom de juiste mensen op de juiste plekken. Teambuildingactiviteiten die hierbij kunnen helpen zijn het spiegelen met honden of paarden, het schapendrijven of ons speciale programma met roofvogels. Dieren laten mensen gemakkelijk zichzelf zijn en laten vaak al in de eerste minuten zien hoe de rollen binnen een team zijn verdeeld. Dat deze vorm vavan teambuilding wel werkt is inmiddels bewezen, veel bedrijven plukken nog dagelijk de vruchten van een simpele middag tussen de honden of paarden.

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Vacatures