Culumn: Ik stem tegen! Of toch voor?

Culumn: Ik stem tegen! Of toch voor?

Meestal weet ik heel goed wat ik vind en durf ik een heldere mening te formuleren. Maar nu twijfel ik: ben ik nu voor of tegen stemsystemen? Ik laat me graag door jullie overtuigen.

 

Mijn argument voor: een stemsysteem maakt zaken meetbaar en legt ze vast. Het kan helpen informatie boven tafel te krijgen en gegevens te interpreteren. Dat kan - mits goed ingezet - het proces, de interactie tijdens een bijeenkomst helpen.

 

Maar dan de tegenargumenten: techniek staat echt menselijke interactie in de weg; je brengt mensen niet werkelijk in contact met elkaar, als je ze kans geeft zich te verschuilen achter knoppen. En laten we eerlijk zijn: werken met handopsteken, post-its etc is niet alleen leuker, maar ook een stuk goedkoper.

 

Maar of het stemmen nu met of zonder een systeem gebeurt: het wordt in mijn ervaring in ieder geval heel vaak slecht ingezet. Te vaak kom ik op bijeenkomsten, waar gestemd wordt om het stemmen; waar met de uitslagen niets gedaan wordt, dat ook maar iets toe voegt aan de bijeenkomst.

 

Zullen we in ieder geval afspreken, dat we de deelnemers alleen nog maar om hun mening vragen, als het werkelijk iets toe voegt en we er echt meerwaarde aan geven?!

Jan-Jaap In der Maur

Jan-Jaap In der Maur

'Nieuwsgierig is wat ik ben, vragen stellen is wat ik doe' - Een goede dagvoorzitter analyseert, zet aan tot nadenken, zoekt samenhang en voelt de sfeer aan. Hij helpt u een effectief programma op te stellen, met échte interactie: kennis uitwisselen, begrip kweken, nieuwe inzichten geven. Ik ben altijd mezelf: prikkelend, ongekunsteld en op zoek naar de meest effectieve gespreksvorm. Vernieuwend waar zinnig, traditioneel wanneer effectief. Ik wil steeds de juiste vragen stellen op het juiste moment.

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Vacatures