Column: Durf doelloos te zijn

Column: Durf doelloos te zijn

De meeste bijeenkomsten die ik leid hebben een helder doel; en dat is goed. Maar ze hebben vaak ook een vooraf zorgvuldig en minutieus vastgesteld eindresultaat en dat vind ik soms jammer.

 

Ik zou graag zien dat organisatoren van evenement, congressen, seminars, enzovoort wat vaker het lef tonen hun bijeenkomst een open einde te geven. En dat ze er op durven vertrouwen dat het aan het eind toch de moeite waard is geweest voor alle aanwezigen.

 

Natuurlijk heeft een zorgvuldig voorbereidde presentatie voordelen: de boodschap wordt precies zo verteld, als de zender het bedoeld heeft. Maar komt zijn verhaal ook aan bij de luisteraar? Een interview bijvoorbeeld zou wel eens veel verrassender kunnen zijn en beter kunnen communiceren.
En een strak geleidde discussie, die aanstuurt op de gewenste conclusies is natuurlijk het meest veilig. Maar wordt de doelgroep ook overtuigd door de argumenten? En echt open gedachtewisseling levert misschien wel veel meer op en geeft het publiek in ieder geval het gevoel dat er ook echt naar ze geluisterd wordt.

 

De meeste sprekers die ik tref op het podium weten heel goed waar ze het over hebben. Het zijn vakmensen die geloven in hun verhaal. Ze hoeven dus niet bang te zijn, dat ze 'klem komen te staan' en zouden er in mijn ogen op kunnen vertrouwen dat ook zonder een 'georchestreerde bijeenkomst' hun punt vanzelf naar voren komt.

Jan-Jaap In der Maur

Jan-Jaap In der Maur

'Nieuwsgierig is wat ik ben, vragen stellen is wat ik doe' - Een goede dagvoorzitter analyseert, zet aan tot nadenken, zoekt samenhang en voelt de sfeer aan. Hij helpt u een effectief programma op te stellen, met échte interactie: kennis uitwisselen, begrip kweken, nieuwe inzichten geven.

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Vacatures