TIP! - Hoeveel drank en hapjes moet je voorzien op een feest of evenement?

TIP! - Hoeveel drank en hapjes moet je voorzien op een feest of evenement?

Niets is zo vervelend als een leeggeplunderd buffet of genodigden die met een hongerig gevoel blijven zitten. Achteraf tonnen eten weggooien is ook niet prettig.

 

Je cateraar heeft meestal de nodige ervaring, maar we geven je hieronder graag enkele richtlijnen zodat je niet voor verrassingen zal komen te staan.

 

 

Drank

Het eerste uur tijdens een receptie of feest reken je op drie drankjes per deelnemer. Voor de volgende uren is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.

 

Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld een glas wijn. Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld anderhalf glas.

 

 

Bittergarnituur en hapjes

Tijdens het eerste uur ben je al snel toe aan drie hapjes per persoon. De volgende uren zijn twee hapjes per persoon voldoende. Bij een diner zorg je voor een balans tussen vis, vlees en vegetarische gerechtjes. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld garnituur en diner (kippenboutjes aanbieden als versnapering en dan weer een kipgerecht op het hoofdmenu is geen gelukkige keuze).

 

 

Bediening

Niemand wil graag lang wachten. Er moeten dus voldoende obers en bedieningspunten zijn. Bij feesten ga je uit van een bar per 100 à 150 personen (met een ober per 50 gasten) en een eetbuffet per 50 personen. Serveer je dranken vanaf plateaus? Dan is een ober per 40 gasten voldoende.

 

Voor een dinerbuffet reken je een ober per 20 gasten; bij een zittend diner wordt dat een ober per tien gasten. Uiteraard hangt het nodige aantal af van de ervaring van het bedienend personeel en het serviceniveau dat je wilt bieden.

 

 

Aantal gasten

Je cateraar zorgt voor personeel, glaswerk, bestek, tafels enzovoort op basis van je inschatting van het aantal gasten. Spreek duidelijk af met de cateraar en/of de locatie wanneer je het definitieve aantal gasten uiterlijk moet doorgeven en leg dit schriftelijk vast. Pas op! Dit aantal zal uiteindelijk op de factuur komen, ook al dagen er last minute minder gasten op. Probeer het definitieve aantal daarom zo laat mogelijk door te geven; liever een paar dagen voor het event in plaats van twee weken van te voren.

 

Lees ook: TIP! - Hoe kies je een partycateraar?

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten

Meer over dit onderwerp en tal van andere tips over het organiseren van evenementen vind je in het boek EVENTPLANNER.

Bestel nu

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Claire Jackson
New|2017-12-07 - 10:03u

Als horeca docent moet ik vaak events organiseren voor groepen va 30p tot 1500p

Ibis Styles Zeebrugge
Boek uw veilig vergadermoment of seminarie bij ibis Styles Zeebrugge!
Ibis Styles Zeebrugge|
12 April 2021

Ibis Styles Zeebrugge biedt bedrijven een veilig alternatief waar vergaderingen en seminaries kunnen plaatsvinden in bedrijfsbubbels tot 35 personen. Omdat wij ons strikt aan de richtlijnen houden hebben wij de ruimtes aangepast en de hygiënische maatregelen bijgewerkt. Denk bijvoorbeeld aan alcoholgel dispensers, gemarkeerde looproutes, voldoende schoonmaak momenten in de openbare ruimtes en voldoende afstand. Kortom, bij ons zit iedereen veilig! 😷

 

De ruime en moderne vergaderzalen ...

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

INKART zet in op de zomer!

INKART zet in op de zomer!

Horeca apparatuur verhuurbedrijf Servé onder de virtuele hamer

Horeca apparatuur verhuurbedrijf Servé onder de virtuele hamer

Fonkelnieuwe MICE brochure voor het Domein van de Grotten van Han

Fonkelnieuwe MICE brochure voor het Domein van de Grotten van Han

Advertenties