'Duurzame naambadges', kan dat eigenlijk wel? Dit zijn de 5 mogelijkheden

'Duurzame naambadges', kan dat eigenlijk wel? Dit zijn de 5 mogelijkheden

Event organisatoren zijn veel bezig om hun events 'duurzamer' te maken. Naambadges worden veel gebruikt op evenementen om het netwerken makkelijker te maken omdat je als deelnemer kunt zien hoe de andere persoon heet. De meest duurzame keuze is om geen naambadges aan te bieden.


Zijn ze toch belangrijk voor je event? Dan kun je als organisator duurzamere keuzes maken door goed naar het materiaal te kijken en hoe vaak je ze gebruikt. Hieronder vind je een lijst, opgesteld door Momice, met voor-en nadelen per materiaal toegelicht.   

 


Een event naambadge

Een naambadge is een kartonnen of plastic 'kaart' waar de persoonsgegevens van de deelnemer op staan. Meestal wordt de voor, achternaam, bedrijf en functietitel daar opgezet. Dat kan vooraf of tijdens het event met een printer bij de registratiebalie. Die badge hangt vaak aan een lanyard (keycord) of wordt met een speld of magneet ter hoogte van de borst gehangen.

 


Wat betekent duurzaam?

Het woord 'duurzaam' in de Nederlandse en Vlaamse taal is verwarrend: 'duurzaam' kan betekenen dat iets lang meegaat en daarmee slijtvast is en dus duurzaam in gebruik. De andere betekenis voor 'duurzaam' betekent; 'relatief milieuvriendelijk'. En dit verschil maakt direct de meest interessante overweging voor de keuze van materiaal voor jouw events: Een plastic badge is minder goed voor het milieu maar kan wel vaker gebruikt worden en gaat dus langer mee.

 


Dit zijn de mogelijkheden in materiaalkeuze voor badges

 

Ecologisch papieren badges: Hier wordt gerecycled papier van bermgras gebruikt. Dat is letterlijk het gras wat langs de berm groeit wat verwerkt wordt tot papier.

 • Voordeel: Vanuit milieu oogpunt duurzaam in gebruik. Het materiaal heeft ook een duurzame uitstraling. Het is niet spierwit en je ziet de grasvezels in het materiaal zitten.
 • Nadeel: Ze zijn wat dunner waardoor die kwetsbaarder aanvoelt. Ze gaan maximaal 1 event mee doordat ze kwetsbaarder zijn. Er komen sneller kreukels in. Daarnaast is dit materiaal iets duurder dan normaal papier of karton.


badge-bermgras.pngGelamineerde badges: dit materiaal bevat een klein laagje plastic op het karton.

 • Voordeel: het geprinte label met de naam erop kan er worden afgetrokken waardoor je de badge kunt hergebruiken. Tot wel 4 keer! Daarnaast heeft het een ‘luxe uitstraling’ en voelt stevig aan.
 • Nadeel: Er is plastic in verwerkt en dus meer belastend voor het milieu. De prijs ligt hoger dan het reguliere badge zonder laminaat. En na het event is het een klusje om de labels eraf te trekken.


Overweging:

 • In de aanschafprijs is de badge dus hoger, maar als je de badge vaker gebruikt ben je op de lange termijn goedkoper uit.
 • Heb je een specifiek event waar een badge design voor gemaakt moet worden of gebruik je generieke badges, die voor elk event gemaakt kunnen worden? Dat is namelijk duurzamer als je kiest voor dit materiaal.


Sulfaatkarton: Dit materiaal wordt het meeste gebruikt. Het heeft een zijdeglans uitstraling. Het bevat meerdere lagen karton waardoor het extra stevig is. Dit materiaal wordt gebruikt voor vrijwel het meeste drukwerk voor events. 

 • Voordeel: lagere stukprijs. Voor 1 event is dit de beste prijs/kwaliteit als je geen duurzaamheidswensen hebt.
 • Nadeel: deze badge is voor 1 event te gebruiken en ziet er niet 'gewoon' uit.

 

Er zijn ook nog andere mogelijkheden van badges die minder vaak gebruikt worden.

 

Polystyreen: 2,5 mm dikke badges van kunststof wat vaak als een klein visitekaartje op de kleding wordt gespeld. Daar kun je een geprint label op plakken en hergebruiken.

 

Butterfly (vlinder) badges die aan elkaar geplakt zitten op een rol. De printer print de persoonsgegevens op de badges vanuit een grote rol karton waarna je de badge eraf scheurt en dichtvouwt.

 • Voordeel: je hoeft niet voorzichtig in te kopen, afhankelijk van je verwachtte aantal deelnemers omdat je een rol mee kunt nemen naar het volgende event waarop dan een ander ontwerp gedrukt kan worden.
 • Nadeel: Ze zijn vaak gebogen omdat ze van een rol afkomen. Je kunt er met kleur op drukken maar dan heb je een grote en dure printer nodig. Daarnaast is de kwaliteit van drukken een stuk minder.

 


Dit zijn de meest gebruikte materialen om je badges aan op te hangen

 

Lanyards (keycord) waarmee je de badge om je nek hangt. Het materiaal kan wel gerecycled zijn; wordt vaak aangeboden als recycled van petflessen maar dat is moeilijk te controleren. Er zijn ook kurk of katoenen lanyards. Dat lijkt duurzamer maar ze worden vrijwel allemaal geproduceerd in China. Dus op basis van transport is het behoorlijk belastend voor het milieu.

 

Clips (plastic) die je aan je shirt of jasje vastmaakt worden ook regelmatig gebruikt. Daar wordt ook plastic in verwerkt maar is een stuk minder. Tip: Als je voor clips gaat, maak dan wel gebruik van boorgaten waar de clips doorheen gaan en maak geen gebruik van plastic insteekhoesjes. Want ook hier geldt dan weer; er wordt dan weer meer plastic gebruikt dan nodig is.

 

Magneetsluitingen kun je ook gebruiken om aan je shirt of jasje vast te maken. Het scheelt (kleine) gaten in je kleding maar kunnen tot wel 3 keer duurder zijn.

 

Textiel labels die je op de kleding geplakt wordt is ook een optie. Die textiellabels werken met alle printers. Maar er blijft wel een (kleine) kans dat er iets van het textiel op de kleding. Een goedkope en milieuvriendelijke optie is om het gepersonaliseerde label op een textiel label te plakken. Dan gebruik je geen plastic.

 


Overwegingen voor de beste keuze

 • Zijn de badges voor 1 event? Of ga je badges gebruiken voor meerdere events?
 • Hoe belangrijk is de duurzaamheid keuze? Heb je er als organisator meer budget voor over om met minder belastende materialen voor het milieu te werken?
 • Hoe ga je de badges uitdelen op het event? Het is aan te raden om niet alle badges met de persoonsgegevens vooraf op de badge te laten drukken. De badges voor de mensen die niet op komen dagen gooi je dan weg en je kunt ze niet hergebruiken.
 • Duurzaam/of luxe: Vraag jezelf af of je 'luxe' wil doorvoeren in het materiaal van je badges of kun je in andere uitingen die luxe naar voren laten komen


Bonus tip: voorkom wachtrijen bij je ontvangst door je badges op een snelle en eenvoudige manier te printen en uit te geven door met event software te werken die een check-in app heeft en een koppeling met printers. 

 


Conclusie

De meest duurzame oplossing voor badges is om het niet aan te bieden. Maar als je naambadges aan wil bieden aan je deelnemers is de belangrijkste overweging of je wil dat je badges langer meegaan of dat ze van milieuvriendelijker materiaal worden gemaakt. Vraag bij je leverancier door hoe de hele keten van de productie eruitziet om te bepalen hoe duurzaam het eindproduct echt is. Heb je dan je keuze gemaakt, zorg dan dat je on-site registratie proces snel en soepel verloopt.

www.momice.com/nl/check-in-badges
Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Doorbraak voor ticketverkoop: Wat Ticketmaster's nieuwe toezegging betekent

Doorbraak voor ticketverkoop: Wat Ticketmaster's nieuwe toezegging betekent

Top 7 uitdagingen bij het organiseren van evenementen en hoe je ze overwint

Top 7 uitdagingen bij het organiseren van evenementen en hoe je ze overwint

Sectoronderzoek: vul de Event Confederation enquête in

Sectoronderzoek: vul de Event Confederation enquête in

Advertenties