Eindelijk perspectief voor Belgische eventsector

Eindelijk perspectief voor Belgische eventsector

9 juni, 1 juli, 30 juli, 13 augustus en 1 september, dat zijn dé vijf richtdata van een 'versoepelpakket' dat het Belgische Overlegcomité vandaag heeft voorgesteld. Er is goed nieuws voor de eventsector. Alles weliswaar onder voorwaarden, maar dankzij de versnelde vaccinatiecampagne is de hoop groot.


Aan alle data hangen wel nog voorwaarden vast, waarbij gekeken wordt naar de vaccinatiegraad en de bezetting op intensieve zorg. Zo moet zeker 80 procent van de risicopatiënten op 9 juni al minstens twee weken eerder hun eerste dosis hebben gekregen, maar dat zal normaal gezien ook zo zijn. "Dat komt overeen met ongeveer vijftig procent van alle volwassen in ons land", aldus premier Alexander De Croo. Vandaag zijn vier op de tien volwassen Belgen gevaccineerd met minstens één dosis. De richtdrempel voor de bezetting op intensieve verzorging is voor 9 juni op 500 patiënten gezet.


Om de versoepelingen vanaf 1 juli mogelijk te maken, moet 60 procent van de 18-plussers een eerste dosis hebben gehad. Op intensieve zorgen blijft de drempel van 500 patiënten behouden en moet er een dalende trend in de hospitalisaties.


Hetzelfde geldt voor de versoepelingen op 30 juli, maar dan moet minstens 70 procent van de volwassen bevolking een eerste coronaprik hebben gekregen. 


Voor 1 september liggen de voorwaarden nog niet vast. "De bedoeling is om vanaf 1 september de coronamaatregelen maximaal op te heffen", aldus De Croo over het 'brede zomerplan' van het Overlegcomité. 



9 juni

Op 9 juni start naast de volledige heropening van de horeca de rest van het zogenaamde 'binnenplan' met de opening van cinema's, theaters, casino's, ... Ventilatie wordt als heel belangrijk beschouwd. Ook jaarmarkten en kermissen mogen dan weer.


Binnen zijn evenementen (dus ook concerten, theatervoorstellingen en musicals) mogelijk met 200 mensen, buiten met 400. Erediensten, huwelijken en begrafenissen zullen op 9 juni weer met 100 mensen binnen kunnen en met 200 buiten. Mondmaskers blijven wel verplicht bij evenementen. Let op, bij binnen evenement maximum 75% capaciteit van de locatie, zittend (bepaald in CIRM, COVID Infrastructure Risk Model).



1 juli

Begin juli zullen meer mensen op evenementen toegelaten worden: maximum 2.500 buiten, 2.000 binnen. En dit binnen aan maximum 80% van de capaciteit van de locatie, zittend.



30 juli

Op 30 juli zullen waarschijnlijk nog meer mensen op evenementen toegelaten worden, tot 3.000 personen binnen en tot 5.000 buiten. Vanaf dit moment tot 100% CIRM capaciteit.



13 augustus

Vanaf 13 augustus zullen ook grotere evenementen zoals festivals met meer dan 5.000 mensen weer mogelijk zijn, maar wel mét vaccinatiepas, waarmee je moet aantonen of je gevaccineerd, getest of immuun bent.



Eventsector reageert tevreden

Sound Of Silence reageert tevreden. "Alle harten binnen de eventsector maken een voorzichtig vreugdesprongetje", luidt het. "Eindelijk krijgen we het werkbare perspectief waar we al zolang naar vragen." Ze beseffen wel dat er 'ons en de maatschappij' nog uitdagingen te wachten staan. "Leef de maatregelen nog even na", luidt de oproep van het initiatief. "Nog heel even. Dan kunnen wij opnieuw onze passie uitoefenen en kunnen we jullie events aanbieden waar beleving en samenzijn centraal staan."


Ook de Event Confederation reageert positief op het stappenplan van de overheid. "Hiermee kan onze sector terug opstarten tijdens de zomer en heeft de brede sector eindelijk het perspectief om hun activiteiten vanaf september te hervatten", aldus Bruno Schaubroeck. "Wij schuiven de komende weken verder rond tafel met het coronacommissariaat, het GEMS

en de kabinetten om samen op een constructieve wijze de heropening mee vorm te geven."

Bron: HLN 11/05 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe medewerkers van verschillende bedrijfslocaties dichter bij elkaar brengen?

Hoe medewerkers van verschillende bedrijfslocaties dichter bij elkaar brengen?

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Advertenties