Soepelere Belgische coronamaatregelen voor evenementen moeten meer vertrouwen geven

Soepelere Belgische coronamaatregelen voor evenementen moeten meer vertrouwen geven

"Tijdens de eerste golf heeft de Veiligheidsraad gewerkt aan het inperken van het virus om te voorkomen dat de gezondheidssector verzadigd zou geraken", zegt premier Sophie Wilmès (MR). "Daarna hebben we ons gericht op de geleidelijke afbouw terwijl we de situatie onder controle hielden. Vandaag - ook al zijn bepaalde sectoren nog niet heropgestart - beginnen we aan risicobeheer." Het doel: "Zo veilig mogelijk terugkeren naar een zo normaal mogelijke situatie terwijl het virus er nog is."


"Bepaalde regels zullen versoepeld worden omdat ze onnuttig of onhoudbaar zijn", vertelt Wilmès. "Andere zullen behouden worden omdat de epidemie nog niet gedaan is. We kunnen de evolutie van het virus niet negeren als we beslissingen nemen."Bubbel wordt referentiecijfer

Nauw contact - fysiek dicht bij iemand zijn die geen huisgenoot is, langer dan 15 minuten, zonder masker en zonder 1,5 meter afstand - valt niet altijd te vermijden. "Het moet wel zo veel mogelijk beperkt worden", zegt premier Wilmès. Daarom stellen de experts een referentiecijfer voor dat varieert tussen 1 en 5, 'afhankelijk van de gezondheidssituatie’' 


"Op dit moment raden experts aan met maximaal vijf personen nauw contact te hebben per maand, buiten uw huisgenoten gerekend", zegt Wilmès. Bij hen moet de afstand niet gewaarborgd worden. "We kunnen niet genoeg benadrukken dat het belangrijk is deze na te leven." Dat is een individuele keuze, niet meer per gezin. Hen kunt u een knuffel geven, bijvoorbeeld.Evenementen en bijeenkomsten

Voor bijeenkomsten wordt een onderscheid gemaakt tussen privé-evenementen en professioneel georganiseerde evenementen. Voor privé-evenementen die een particulier zelf organiseert blijft het maximumaantal gasten op 10 liggen. "Dat geldt ook voor bijeenkomsten op straat", zegt Wilmès. 
Professioneel georganiseerde evenementen voor particulieren zijn vanaf 1 oktober onderworpen aan de regels van de horeca. "Er is geen limiet voor het maximaal aantal gasten, die hangt af van de capaciteit van de feestzaal. Wel is er een maximum van 10 personen per tafel." De protocollen moeten dus wel gevolgd worden. "Dansfeesten zijn nog altijd niet toegelaten."


Voor beurzen - die reeds sinds 1 september toegestaan zijn - blijft de regel van 1 bezoeker per 10m2 van toepassing.


Tenslotte blijft voor alle andere evenementen - ongeacht de aard ervan - de limiet van 200 personen binnen en 400 personen buiten van toepassing. Lokale uitzonderingen blijven mogelijk mits toestemming via de burgemeesters en het CERM model. Dit alles tot de protocollen worden aangepast. Dat zal binnenkort gebeuren door Celeval in samenspraak met de bevoegde ministers. "De bedoeling is aan alle sectoren stabiliteit en voorspelbaarheid te geven, maar ook de capaciteit aan zulke capaciteit te geven om te herstellen."


Eventsvanaf011020.jpg


De mondmaskerplicht geldt enkel op drukke plaatsen in de buitenlucht, waar afstand niet gegarandeerd is. Binnen blijft het wel verplicht, op bijvoorbeeld het openbaar vervoer of in bioscopen. De premier vraagt aan de lokale besturen om zich aan de wijziging te houden. "Het is nutteloos om het altijd en overal te verplichten."Belgian Event Alliance blij met perspectief

"De sector is blij met het gecontroleerd openen van het publiek leven", laat de alliantie weten in een persbericht. "Na 6mnd van volledige sluiting krijgen de bedrijven in de markt van de privé-feesten (communie - trouwfeest - verjaardag) voor het eerst een reddingsboei toegegooid. De eventsector dankt de Nationale Veiligheidsraad voor het getoonde vertrouwen in de professionals van de eventsector. Het is aan ons om dit vertrouwen niet te schaden en wij roepen bij deze iedereen op om het protocol strikt te volgen. Wij roepen de burgemeesters op tot constructief overleg met de uitbaters en organisatoren. Events zijn belangrijk voor het maatschappelijk welzijn en de sociale cohesie."


"We blijven aandringen op het vertrouwen in onze professionele organisatoren en een veilige verhoging van de capaciteiten in functie van de locaties. We onderschrijven de piste naar stabiliteit en voorspelbaarheid. Dat is voor onze sector van levensbelang. Herstellen is echter echt nog niet aan de orde. Financiële steun is en blijft een absolute noodzaak. Daarvoor zijn de beperkingen nog veel te groot, beperkingen die verdedigbaar zijn in het huidige kader. Wij blijven beschikbaar voor constructief en structureel overleg met de experten van de kabinetten. Tot slot roepen we ook op om de 6 gouden regels strikt na te leven."

Bron: De Standaard 23/09 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ken De Wever [Y-Drive Chauffeured Services bv]
Ken De Wever [Y-Drive Chauffeured Services bv]
Leader|2020-09-23 - 15:09u

Waar hoop was, is nu realiteit. Dit is fantastisch nieuws voor de evenementensector en alle subsectoren.
Nu vooral blijven inzetten op een verantwoorde aanpak en dan hopen dat we snel weer kunnen (her)ademen na een lange, zware en onzekere periode ??

Pascale Sterkendries [Salsa Fiesta]
Pascale Sterkendries [Salsa Fiesta]
Expert|2020-09-29 - 02:06u

Het is heel spijtig dat ik vaststel dat de coronamaatregelen omzeild worden door amateur organisators die toch evenementen organiseren onder de noemer van dans oefenavonden. Op deze dans oefenavonden worden er koppeldansen gedanst. Het is zogezegd om de dans te oefenen.die ze op een dansschool hebben geleerd of na een dansworkshop. Ik begrijp niet dat dit kan en mag georganiseerd worden. Evenementen met dans zijn nog steeds niet toegestaan als ze door professionals worden georganiseerd . Waarom wordt een dans oefenavond met Dj dan wel toegestaan door amateurs?

Lees ook

De opkomst van tegen-huwelijksaanzoeken

De opkomst van tegen-huwelijksaanzoeken

Effectieve strategieën voor het wisselen eventsoftware: een gids voor organisatoren

Effectieve strategieën voor het wisselen eventsoftware: een gids voor organisatoren

BESA heeft een nieuwe voorzitter

BESA heeft een nieuwe voorzitter

Advertenties