DEBAT: maakt het coronavirus evenementen kapot?

DEBAT: maakt het coronavirus evenementen kapot?

Hoewel België en Nederland op dit moment nog maar enkele corona-patiënten tellen, krijgt de evenementensector wel al klappen. Maar is het annuleren en wegblijven van evenementen niet overdreven? Hoe denk jij erover?


Hoewel het virus volgens experts qua symptomen en risico's vergelijkbaar is met een gewone griep, worden draconische veiligheidsmaatregelen genomen. Staat de enorme media-aandacht en het in quarantaine plaatsen van hele steden wel in verhouding tot de risico's? Daar zijn de experts het niet over eens. Ondertussen voelen heel wat eventbedrijven de gevolgen van de paniek.


Eerder schreven we al dat het Mobile World Congress uit angst voor het virus werd geannuleerd. De kosten voor organisator GSMA worden op 500 miljoen euro geschat. Ook Facebook en Cisco annuleerden al evenementen. Andere evenementen zoals de grootste meubelbeurs ter wereld worden enkele maanden uitgesteld. Ondertussen komen er ook meer en meer berichten van grote bedrijven die hun delegaties van beurzen en evenementen weg houden. Zo ontvingen we zonet nog een persbericht van Mitsubishi dat haar kat stuurt naar Batibouw. Voor elk bedrijf dat wegblijft van een beurs zijn er standbouwers, verhuurbedrijven, ... die de impact voelen. Andere bedrijven annuleren meetings en zetten in op webinars. Voor de gewone griep hebben we dat nog nooit gedaan. De vraag blijft dus: is het terecht of niet? En wat als het virus straks bij de start van het festivalseizoen nog zou circuleren? Moeten we die dan ook allemaal gaan annuleren? Laten we hopen dat het zo ver niet zal komen en even nuchter blijven.


Update 01/03/2020: In Frankrijk heeft de overheid beslist dat alle evenementen waar meer dan 5.000 personen samenkomen in een afgesloten ruimte geannuleerd worden. Daarnaast moeten alle evenementen worden geschrapt, ook in open lucht, "die leiden tot een vermenging met mensen die afkomstig zijn uit regio's waar het coronavirus mogelijk circuleert." De organisatoren van Tomorrowland Winter, dat vanaf 14 maart gepland staan in de Franse Alpen, gaan er voorlopig nog van uit dat het muziekfestival gewoon zal plaatsvinden. Dat heeft woordvoerster Debby Wilmsen vandaag gezegd.  Mening van experts

"Je hebt twee periodes", zegt viroloog Marc Van Ranst in Het Laatste Nieuws. "Je hebt een periode nu, waarin nog veel onbekenden zijn. Je moet beslissingen nemen op basis van weinig informatie en probeert in eer en geweten - en dat doen alle virologen - zo goed mogelijk een advies te geven. Dan heb je een tweede periode: een fase binnen een aantal maanden waarin alles voorbij zal zijn. Iedereen kan kritiek geven op de maatregelen. Dat is natuurlijk makkelijk wanneer alles voor de volle honderd procent gekend zal zijn. Ik wil benadrukken dat het om een nieuw virus gaat en er zijn een aantal redenen om dit allemaal zeer ernstig te nemen. Het coronavirus is nu zo wereldwijd verspreid dat we van een pandemie kunnen spreken. Het virus blijkt iets dodelijker te zijn dan griep."


Pierre Van Damme, vaccinatie-expert aan Universiteit Antwerpen, vertelt in dezelfde krant dat de maatregelen tegen het coronavirus herbekeken moeten worden. "De eerste vier à zes weken moet je zo’n virus goed in de gaten houden. Eerst weet je niet hoe besmettelijk en gevaarlijk het is. Maar op een bepaald moment moet je ook kunnen beslissen om maatregelen wat terug te draaien. Dat moment is met het coronavirus, of Covid-19 zoals het ondertussen heet, zeker bereikt: de maatregelen zijn ondertussen erger dan het virus zelf. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geen specifieke reis- of handelsrestricties opgelegd. Er zijn landen die zware maatregelen nemen: ze sluiten hun grenzen, er worden vluchten afgeschaft, de handel wordt beperkt. Dat soort geopolitieke en economische consequenties zijn momenteel volledig buiten proportie."


Geert Noels, econoom: "Ik kan alleen afgaan op wat medische experts vertellen, en die zeggen allemaal dat dit coronavirus niet veel dodelijker is dan de griepsoorten die we al kennen. Net zoals die griepsoorten, doodt het vooral oudere, zwakkere mensen. Dat gebeurt helaas elk jaar, ook in ons land. We doen er alles aan om zo veel mogelijk doden te vermijden, maar we leggen onze economie daar niet voor stil. Dorpen van de wereld afsluiten, zoals in Italië, of steden zoals in China, dat doen we niet bij andere griepvirussen. Dat zijn maatregelen die je verwacht bij een ziekte die zo dodelijk is als ebola."Annulatieverzekering

ACC Belgium geeft als tip een goede verzekering af te sluiten zodat je de risico's afdekt mocht je je evenement verplicht moeten annuleren. Maar daar wringt tegelijkertijd het schoentje, zo'n verzekering dekt alleen de kosten als het annuleren volgt op een verzoek van de overheid, niet wanneer je deelnemers zelf beslissen weg te blijven. De vraag is ook maar of verzekeringsmaatschappijen nog happig zullen zijn om nieuwe polissen af te sluiten zonder daar extra kosten voor aan te rekenen of zelfs een corona-clausule aan toe te voegen.


ACC Belgium
Corona-virus? ACC’s advies om annulatiekosten te voorkomen
ACC Belgium|
27 februari 2020

De spreiding en vooral angst rond het Corona-virus is wellicht niemand ontgaan. Her en der zien we in buurlanden events geannuleerd worden en ook in België begint er enige ongerustheid bij opdrachtgevers te komen.

 

Bert Knuts (Voorzitter ACC Expert Center Event Management) onderzocht hoe u best hiermee kan omgaan indien de klant informeert achter mogelijkheden tot uitstel of afstel van events:

 

Lees meer

Like ReageerWat denk jij?

Er zijn duidelijk voor- en tegenstanders van de maatregelen die genomen worden. Feit is dat het onze sector raakt en als we zo verdergaan als we nu bezig zijn zouden we wel eens een mokerslag kunnen krijgen wanneer grote evenementen de deuren moeten toe houden. Hoe kijk jij er naar? Gaan jouw evenementen gewoon door? Neem je extra maatregelen? Reageer via de comments onder dit artikel.Bron: Experts: HLN 29/02 via License2Publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Anouk Schwieters
Anouk Schwieters
New|2020-03-01 - 12:14u

Ik ben benieuwd of er reacties gegeven worden op dit artikel en volg ze graag. Ik ben een kleine zelfstandige en ben wel benieuwd als de overheid ingrijpt wie voor welke kosten opdraait?

Elke Van Zaelen [FAME Travel Designers]
Elke Van Zaelen [FAME Travel Designers]
New|2020-03-02 - 10:14u

Wij hebben ondertussen al 4 groepen die annuleren. Het gaat hem voornamelijk om buitenlandse klanten die naar België komen, want incentive bureau voor Belgische klanten zijn wij ook DMC voor België. Een 5de klant contacteerde me vrijdagavond om kost te kennen voor annulering of verplaatsing naar datum in oktober. De impact is dus al gigantisch voelbaar op slechts enkele dagen tijd, want dit alles is van nu tot een week geleden. Ik ben tegenstander van zoveel maatregelen en sluit me aan bij Pierre Van Damme dat het volledig buiten proportie is.

Pluk die Dag
Pluk die Dag
New|2020-03-02 - 12:43u

De maatregelen maken zeker meer kapot dan wat ze opleveren. Iets wat zich zo makkelijk verspreidt kan je niet tegenhouden. Vroeg of laat bereikt het iedereen. We zijn met ons allen te log om het te isoleren. Dus zullen we er individueel mee moeten dealen. De beste bescherming is een goed immuunsysteem dus slik veel extra zuivere vitamine c (2 - 5 gram per dag). Pluk die Dag

Kevin Van der Straeten [eventplanner.net]
Kevin Van der Straeten [eventplanner.net]
Leader|2020-03-05 - 07:16u

Na de vele annulaties die onze sector te verwerken krijgt ook eens positief nieuws: Emerce laat weten haar congressen gewoon door te laten gaan. "Ondanks afzeggingen van grote internationale congressen, ziet Emerce nog geen aanleiding om zijn komende evenementen als Emerce Retail, Digital Food en Recruitment of op de langere termijn Emerce Next, e-Commerce Live! en Digital Marketing Live! in de Beurs van Berlage te annuleren", aldus managing director Gijs Vroom van Emerce. “We nemen op de events maatregelen rond hygiëne, letten extra goed op bij de catering en de deur”, aldus Vroom. "De risico’s zijn verder min of meer hetzelfde als op het werk, met klanten, in de sportschool en in het verdere dagelijkse leven. De GGD, RIVM en het kabinet vinden het ook niet nodig om evenementen af te zeggen."

Kevin Van der Straeten [eventplanner.net]
Kevin Van der Straeten [eventplanner.net]
Leader|2020-03-05 - 13:21u

Pijnlijk nieuws voor de eventsector: <a href="https://www.eventplanner.be/nieuws/9889_frankrijk-verbiedt-tomorrowland-winter.html">Frankrijk verbiedt de organisatie van Tomorrowland Winter</a>. De impact op de organisatie, die al ver was opgeschoten met de opbouw van het festival, heeft een enorme impact.

Lees ook

Geheimen van veiligheid voor grote evenementen

Geheimen van veiligheid voor grote evenementen

8 out of the box meeting locaties

8 out of the box meeting locaties

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Advertenties