Politie wil 30% minder evenementen

Politie wil 30% minder evenementen

De Nederlandse politie trekt aan de alarmbel. Er is te veel werk, waardoor ingrijpende maatregelen nodig zijn. "30% minder evenementen waarvoor politie inzet nodig is", is eén van de meer ingrijpende voorstellen van de politievakbonden.


Daarom eist de politie dat de minister, de politietop, burgemeester en het OM nog voor de jaarwisseling keuzes maken over hoe de politie wordt ingezet. Niet alles kan, is het credo. "Zoals het nu gaat, raken politiemensen en hun organisatie in moordend tempo volledig uitgeput. Ook burgers worden de dupe van onderbezetting bij de politie. Aangiftes blijven liggen en bij veel zaken is doorpakken niet mogelijk. Veel meldingen worden in de wacht gezet of krijgen geen navolging."


Aan alle vier de instanties zijn daarom suggesties gedaan om de werkdruk te verlagen. Eén van de meest ingrijpende voorstellen ligt bij de burgemeesters. De bonden stellen voor dat er komend jaar dertig procent minder evenementen toegelaten worden.

Een ingrijpende maatregel, maar wel noodzakelijk aldus de politie: "Het aantal evenementen is in de voorbije jaren bijna verdubbeld. En ook al regelen ze zelf beveiliging: als er echt iets gebeurt, dan moeten wij alsnog optreden." Ook de inzet tijdens een evenement is in sommige gevallen flink toegenomen. "Neem de Sinterklaasintocht. Vroeger konden we dat af met een paar wijkagenten per situatie. Dat staat in schril contrast met de mankracht van afgelopen weekend. Die verhoudingen zijn volledig zoek. Ieder bedrijf heeft een grens van hoeveel werk het kan leveren en dat is bij de politie niet anders."België niet anders. Meer bevoegdheden privé beveiligers?

Ook in België kraakt het bij de politie. Ook hier wordt regelmatig geopperd minder politie in te zetten op evenementen of de kosten door te belasten. Het debat doet ook de discussie omtrent de bevoegdheden van privé beveiligingsagenten weer opflakkeren. Moeten zij meer taken van de politie kunnen overnemen bij evenementen?


Welke impact het voorstel op de eventsector gaat hebben is moeilijk te voorspellen, maar als de burgemeesters effectief 30% van de aanvragen gaan schrappen dan gaan veel organisatoren en eventleveranciers dat in de portefeuile voelen. We volgen het voor je op de voet.

Bron: Metro nieuws

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Congreshacks: 3 essentiële tips voor een goede voorbereiding van je event

Congreshacks: 3 essentiële tips voor een goede voorbereiding van je event

EventSummit organiseert congres over gamification in eventsector

EventSummit organiseert congres over gamification in eventsector

Eventbureau Boxs van Erik Goossens failliet verklaard: "Het deed pijn"

Eventbureau Boxs van Erik Goossens failliet verklaard: "Het deed pijn"

Advertenties