'Zorgen over hulpverlening Rode Kruis op evenementen'

'Zorgen over hulpverlening Rode Kruis op evenementen'

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich zorgen over de hulpverlening eerste hulpverleners van het Rode Kruis op Nederlandse evenementen. Dat meldt het televisieprogramma Zembla.

 

De programmamakers van Zembla zijn in het bezit van een vertrouwelijke brief die in augustus 2018 door de inspectie naar het Rode Kruis werd gestuurd.

 

 

 

Hitteberoerte

Aanleiding is het overlijden van een 25-jarige hardloopster tijdens de Dam tot Damloop aan de gevolgen van een hitteberoerte. Het Rode Kruis erkende dat er fouten zijn gemaakt. Na twee jaar onderzoek naar de hulpverlening rondom haar dood is geconcludeerd dat er ‘structurele tekortkomingen’ zijn binnen de organisatie van het Rode Kruis, zo blijkt uit het onderzoekrapport dat ook in het bezit van Zembla is.

 

Volgens het programma vraagt de IGJ zich af in de brief af of de EHBO’ers van het Rode Kruis ‘wel kunnen worden ingezet als first responder in de evenementenzorg’. De inspectie maakt zich zorgen of het Rode Kruis de ‘tekortkomingen’ wel ‘structureel gaat aanpakken’. Ze zouden niet onvoldoende in staat zijn om een juiste inschatting te kunnen maken bij complexe situaties. Ook het bepalen van de urgentie van een onwel-wording is voor hun lastig, waardoor het te lang kan duren voordat er professionele hulp wordt ingeschakeld. Desondanks worden deze hulpverleners wel ingezet op plekken waar ze met complexe situaties in aanraking kunnen komen, zoals bij de Dam tot Damloop.

 

 

Niet geleerd

Daarnaast zou uit het onderzoek blijken dat incidenten niet structureel geëvalueerd worden en dat van incidenten niet wordt geleerd.  Het Rode Kruis zelf vind dat de manier waarop zij zorg bieden bij evenementen nog steeds is. "De inspectie heeft aangegeven dat het verbeterplan voor nu voldoende maatregelen bevat om de kans op calamiteiten bij een evenement als de Dam tot Damloop tot een minimum te beperken"

Bron: AT5, bnnvara

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

reBoot Kombuis
We hebben u gemist!
reBoot Kombuis|
04 May 2021

Op 8 mei stoffen we onze kookpotten af en mogen we u eindelijk weer ontvangen op ons scheepsdek voor een spannend Noordzeemenu. Een bijzondere beleving op vrijdag/zaterdagavond met je partner of vrienden, maar ook als schitterende afsluiter van een zakelijke vergadering op ons schip.


Uiteraard is uw gezondheid onze prioriteit, waarbij de huidige COVID voorschriften voor ons slechts een minimum ...

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

Tijdens het komende EK een leuke actie?

Tijdens het komende EK een leuke actie?

Opnieuw outdoor teambuildings in Oostende

Opnieuw outdoor teambuildings in Oostende

Heropstart beurzen cruciaal voor business

Heropstart beurzen cruciaal voor business

Advertenties