80.000 mensen werken in Belgische evenementensector

80.000 mensen werken in Belgische evenementensector

Hoe groot is de Belgische evenementensector? Een vraag waar niemand het antwoord op weet... tot nu! Eindelijk zijn er cijfers. Meer dan 80.000 mensen werken in de Belgische evenementensector, waarvan ongeveer de helft in vast dienstverband.

 

Ze werken in en voor de minstens 3.200 bedrijven die de sector telt. Dit blijkt uit onderzoek dat het Expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool heeft uitgevoerd in opdracht van de evenementenfederaties B.E.S.A. en Febelux. 
 
Het is de eerste keer dat de Belgische evenementensector op een systematische manier in kaart wordt gebracht. Christine Merckx, hoofd van het Expertisecentrum Publieke Impact, legt uit: "Om de grootte van de evenementensector te kunnen bepalen, dien je eerst te definiëren wanneer een activiteit een evenement is. Is een huwelijk een evenement? Wat met een opendeurdag of een personeelsfeest? Niet evident. Momenteel bestaat er geen specifiek juridisch kader of paritair comité, omdat deze sector nooit eerder werd afgebakend. Dit leidt tot situaties waarbij er op één evenement verschillende mensen tewerkgesteld zijn en die verschillende arbeidsvoorwaarden kennen. Wij zijn de uitdaging aangegaan om deze versnipperde sector toch in kaart te brengen."

 

 

Meer dan 3.200 bedrijven

Uit het onderzoek blijkt dat er meer dan 3.200 bedrijven actief zijn in de evenementensector. Daarvan richt ongeveer 21% zich uitsluitend op de organisatie van evenementen. Dat zijn er meer dan 77.000 per jaar. 79% van de bedrijven in de sector is toeleverancier of combineert het toeleveren met het organiseren van evenementen. Toeleveranciers zijn bedrijven die instaan voor bijvoorbeeld catering, standenbouw, audiovisuele ondersteuning, uitbating van eventlocaties, … 
 
Bij het onderzoek werden geen steden en gemeenten of vzw’s in rekening gebracht. Christine Merckx voegt toe: "In de praktijk organiseren deze spelers nochtans veel (publieks)evenementen zelf. Onze onderzoeksresultaten zijn dan ook minimumcijfers, gericht op de commerciële sector."

 

 

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Locatietip Arnhem: Eventlocatie Venue13 organiseert bezichtigingsdag

Locatietip Arnhem: Eventlocatie Venue13 organiseert bezichtigingsdag

3 gouden tips om de ROI van je event te vergroten door slim om te gaan met je eventbudget

3 gouden tips om de ROI van je event te vergroten door slim om te gaan met je eventbudget

Spotify test rechtstreekse verkoop concertkaartjes aan fans

Spotify test rechtstreekse verkoop concertkaartjes aan fans

Advertenties