RAI Amsterdam wil zichzelf opnieuw uitvinden

RAI Amsterdam wil zichzelf opnieuw uitvinden

Met 120,2 miljoen euro omzet en een bedrijfsresultaat van 9,4 miljoen euro, heeft RAI Amsterdam naar eigen mening een goed jaar achter de rug. Ruim 1,5 miljoen mensen bezochten er 477 evenementen.

 

Met de benoeming van Paul Riemens (CEO) en Maurits van der Sluis (COO), is de aanzet gegeven tot een nieuwe aanpak en organisatiestructuur. De nieuwe directie stuurt op internationale business, meer verbinding met stad en omgeving en het vergroten van de innovatiekracht. "De RAI gaat zichzelf opnieuw uitvinden", luidt het.

 

Het bedrijfsresultaat van RAI Amsterdam kwam in 2016 uit op € 9,4 miljoen, ofwel 7,9 procent van de omzet (2015: € 8,9 miljoen, 7,1 procent van de omzet). De EBITDA kende in 2016 een hoogte van 24,4 en het nettoresultaat bedroeg € 5,0 miljoen. Cijfers die weliswaar niet zo hoog zijn als het uitzonderlijke jaar 2014, maar beduidend hoger dan die in de andere jaren dit decennium. De omzet bleef met € 120,2 miljoen stabiel.

 

 

Nieuwe internationale evenementen

Naast het organiseren en faciliteren van 52 internationale en 34 nationale beurzen en congressen in het convention centre in Amsterdam, kocht RAI Amsterdam in het verslagjaar de Amerikaanse bootbouwersbeurs IBEX (aanvullend op de eigen titel METSTRADE). Ook werden twee nieuwe spin-offs van de eigen merken Aquatech en Intertraffic in Mexico georganiseerd.

 

CEO Paul Riemens hierover: "Zakelijk gezien blijft de focus van de RAI internationaal. Internationale, zakelijke bezoekers met een kort, meerdaags verblijf zijn goed voor de stad en regio. Door hun verblijf overdag op beurs of congres borgen zij dat de stad in balans blijft, terwijl zij met hun verblijf stevig bijdragen aan de lokale economie". Ecorys-onderzoek wijst uit dat RAI Amsterdam jaarlijks een half miljard euro bijdraagt en 7.000 banen genereert in de metropool Amsterdam.

 

 

Versterken innovatiekracht

De strategie van de RAI blijft onverminderd gericht op het verhogen van de 'waarde van ontmoeting'. Wel zal het vizier nadrukkelijk op innovatie worden gericht. Riemens: "We doen het heel erg goed. Financieel scoren we prima cijfers, de klantwaardering ligt hoog en ook de business vooruitzichten zijn goed. Toch wil ik de RAI klaar maken voor transitie. De wereld om ons heen verandert razendsnel. Gedreven door technologische ontwikkelingen ontstaan tal van nieuwe kansen en inzichten. De fysieke ontmoeting blijft in onze optiek de meest intensieve en waardevolle vorm van communicatie. Maar de online vormen waarin die ontmoeting tot stand komt en de impact die het in de beurs- of congrescommunities door het jaar heen heeft, is aan het veranderen. Ik vind dat de RAI daar meer gebruik van kan maken; die innovatie moet omarmen."

 

"Als we slimmer gebruik maken van data, indoor-navigatie en andere connectiviteitsoplossingen, kunnen we onze klanten en gasten van de RAI helpen om het rendement van het bezoeken van een beurs of deelnemen aan een congres verder te verhogen. Vierkante meters blijven voor ons belangrijk, maar op lange termijn voorzie ik dat we kunnen profiteren van andere waarde- en verdienmodellen", aldus Paul Riemens.

 

 

 

Parkeergebouw geopend, bouw hotel gestart

Op gebied van vastgoed werden in 2016 twee mijlpalen bereikt. In september werd het multifunctionele parkeergebouw geopend en een maand later werd de eerste paal voor het hotel nhow Amsterdam RAI geslagen. De opening van het 650 kamers grote convention hotel staat voor medio 2019 gepland.

Bron: Foto: perssite RAI Amsterdam

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Een all-in one partner voor je online-event-boxen? Grunewald.box!

Een all-in one partner voor je online-event-boxen? Grunewald.box!

Kursaal Oostende blikt vooruit naar state-of-the art verbouwing

Kursaal Oostende blikt vooruit naar state-of-the art verbouwing

Nieuw initiatief nodigt noodlijdende eventsector uit voor gratis digitale marketing opleiding

Nieuw initiatief nodigt noodlijdende eventsector uit voor gratis digitale marketing opleiding

Advertenties