Nachtmerrie op luxefestival Fyre - organisatie blundert

Nachtmerrie op luxefestival Fyre - organisatie blundert

Het moest het meest luxueuze festival ter wereld worden. Fyre festival beloofde muziek, pop-uprestaurants van topchefs en luxecabines op een tropisch eiland in de Bahama's met ticketprijzen tot 12.000 dollar. Het evenement bleek echter niet klaar en draaide uit op één groot fiasco.

 

Het festival, georganiseerd door rapper Ja Rule en zakenpartner Billy McFarland, mikte op rijke millenials. Die beloofden ze "a cultural moment created from an alchemic blend of music, art, and food", all-inclusive cocktailbars, pop-uprestaurants van topchefs, luxueuze cabanas, optredens van Major Lazer, Blink-182, Skepta en Rae Sremmurd en ontmoetingen met supermodellen als Kendall Jenner, Bella Hadid en Emily Ratajkowski. Het festival werd hevig gepromoot door bekende influencers en modellen die poseerden op de witte stranden. Dit is de promo video van het festival:

 

 

Het zou een unieke ervaring worden, die niemand (met de nodige middelen) wilde missen. Tickets die tot 12.000 dollar kosten, inclusief speciale vlucht vanuit Miami met Boeing 737-vliegtuigen, gingen als zoete broodjes over de toonbank en het festival was in no-time uitverkocht... Tot daar het mooie verhaal.

 

Regelrechte ramp

Al bij de vluchten naar het eiland loopt het mis. Duizenden bezoekers zitten vast op de luchthaven en wie wel is gearriveerd, werd met een schoolbus naar een braakliggend terrein gebracht waar het festival nog in opbouw is. Ja, een festival kan blijkbaar nog 'niet klaar' zijn... De beloofde luxecabines van Fyre blijken meer van vluchtelingententen weg te hebben en in plaats van met een topkeuken moeten de bezoekers het stellen met een bedroevende boterham met kaas. Ook bier was op het droomeiland niet verkrijgbaar, de organisatie was het bier tijdig vergeten te bestellen.

 

Twitteraar en Fyre bezoekerWilliam N Finley IV heeft zijn advontuur gedocumenteerd:

 


 


 


 

 


 


 


 

 

 


 

Blink-182, één van de headlines van het evenement annuleerde het optreden:

 

 


 


 

 

De bezoekers voelen zich opgelicht, maar het internet heeft weinig medelijden voor de rijke jongeren. Zo blijkt uit de vele grapjes die op social media verspreid worden.

 


 


 

 

Initiatiefnemer Ja Rule vindt in ieder geval dat hij niet in de fout gegaan is:

 


 

 

Festivalsector gek geworden?

Heel wat media spreken over hoe 'insane' de festivalsector geworden is. Grote festivals gaan tot in het extreme op eruit te blijven springen en bieden luxe diensten zoals persoonlijke chefs, luxe bungalows met zwembar, golf carts, ... aan. "You always have to be upping your game because the competition is so fierce", zegt Janine Small, een advocaat die Bonnaroo and Outside Lands vertegenwoordigt en al tientallen jaren in de festival industrie werkt. Voor nieuwe festivals die bezoekers van de gevestigde waarden proberen af te snoepen is de druk zelfs nog hoger.

 

Hoe is het zover kunnen komen? Zijn de grenzen van wat realiseerbaar is bereikt? Of is het gebrek aan ervaring en zijn het de grote uitdagingen van de niet voor de handliggende locatie die de organisatoren de das heeft omgedaan? Iets om als brance bij stil te staan.

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Nieuws

Vacatures