Zo gaan ervaren sprekers om met spreekangst

Zo gaan ervaren sprekers om met spreekangst

Wie op een event of een presentatie het woord moet nemen, heeft het zeker al eens meegemaakt. Zweten, trillen, rood worden, stotteren, hartkloppingen, de zenuwen staan op scherp want daar is de spreekangst.

 

Heel vervelend maar als het een troost kan zin: je bent niet de enige. Naar schatting 75% van de mensen hebben één of andere vorm van stress, angst of zenuwen als ze in het openbaar spreken. Zelfs ervaren, professionele sprekers hebben vaak nog zenuwen voor ze een presentatie geven.

 

Het belangrijkste verschil: ervaren sprekers hebben technieken om met hun spreekstress om te gaan. Niet ervaren sprekers zoeken hun toevlucht al te vaak in lapmiddelen die de stress of de onzekerheid alleen nog maar erger maken.

 

Wat je zeker niet mag doen:

  • Je verontschuldigen voor je zenuwachtigheid: het publiek gaat dan nog extra focussen op alle signalen van stress
  • Een spiekbriefje ter hand houden: de kans is groot dat je er mee gaat beginnen friemelen of dat het blad zichtbaar gaat trillen van de zenuwen
  • Je verschuilen achter een presentatie desk. Op zich geeft jou dat fysieke steun omdat je je letterlijk aan iets kunt vasthouden maar eigenlijk versterkt het je onzekerheid en kom je minder overtuigend over.
  • Uiteraard zijn alcohol en kalmeermiddelen helemaal uit den boze.

 

Wat werkt er dan wel?

In deze video deelt presentatiecoach Sylvie Verleye een krachtige en eenvoudige techniek die voor haar persoonlijk het beste werkt. Deze techniek zal je meer rust en zelfzekerheid geven als je de volgende keer voor een publiek staat.

 

www.expertacademy.be/nl/spreken

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Nieuws

Vacatures