Zo gaan ervaren sprekers om met spreekangstZo gaan ervaren sprekers om met spreekangst

Wie op een event of een presentatie het woord moet nemen, heeft het zeker al eens meegemaakt. Zweten, trillen, rood worden, stotteren, hartkloppingen, de zenuwen staan op scherp want daar is de spreekangst.

 

Heel vervelend maar als het een troost kan zin: je bent niet de enige. Naar schatting 75% van de mensen hebben één of andere vorm van stress, angst of zenuwen als ze in het openbaar spreken. Zelfs ervaren, professionele sprekers hebben vaak nog zenuwen voor ze een presentatie geven.

 

Het belangrijkste verschil: ervaren sprekers hebben technieken om met hun spreekstress om te gaan. Niet ervaren sprekers zoeken hun toevlucht al te vaak in lapmiddelen die de stress of de onzekerheid alleen nog maar erger maken.

 

Wat je zeker niet mag doen:

 • Je verontschuldigen voor je zenuwachtigheid: het publiek gaat dan nog extra focussen op alle signalen van stress
 • Een spiekbriefje ter hand houden: de kans is groot dat je er mee gaat beginnen friemelen of dat het blad zichtbaar gaat trillen van de zenuwen
 • Je verschuilen achter een presentatie desk. Op zich geeft jou dat fysieke steun omdat je je letterlijk aan iets kunt vasthouden maar eigenlijk versterkt het je onzekerheid en kom je minder overtuigend over.
 • Uiteraard zijn alcohol en kalmeermiddelen helemaal uit den boze.

 

Wat werkt er dan wel?

In deze video deelt presentatiecoach Sylvie Verleye een krachtige en eenvoudige techniek die voor haar persoonlijk het beste werkt. Deze techniek zal je meer rust en zelfzekerheid geven als je de volgende keer voor een publiek staat.

 


www.expertacademy.be/nl/spreken

19-02-2017

Comments

Meld je hier aan om te reagerenLees ook

Art Of Confusion, 7theaven en Fabula Productions werken vanaf nu samen onder 1 dakArt Of Confusion, 7theaven en Fabula Productions werken vanaf nu samen onder 1 dak
Rotterdam Ahoy Convention Centre opent haar deuren in 2020Rotterdam Ahoy Convention Centre opent haar deuren in 2020
The Next Web organiseert 'Music Summit' over technologie en muziekThe Next Web organiseert 'Music Summit' over technologie en muziek
Advertenties

In de kijker

Verhuur tenten

Verhuur tenten

Verhuurbedrijven tenten en hallen voor evenementen.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTS - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Tuesday
Meer weer

Vacatures

 1. 28-04All round medewerker / technieker
  Art Of Confusion / 7theaven...
  Antwerpen
 2. 27-04Gedreven Account Manager Mice
  @dmire
  Oost-Vlaanderen
 3. 18-04Sales/acount manager met ervaring
  Kortrijk XPO nv
  West-Vlaanderen