Economische impact zakelijke bijeenkomstenEconomische impact zakelijke bijeenkomsten

Vorig jaar werden er ruim 2,3 miljoen meerdaagse georganiseerde (MICE) zakenreizen ondernomen, die in totaal ruim 2,3 miljard euro opleverden. In totaal zorgt de markt voor meerdaagse zakenreizen voor ruim 55.000 banen in Nederland.

 

Dat blijkt uit het Ecorys-onderzoek van NBTC Holland Marketing. De ruim 2,3 miljoen meerdaagse georganiseerde (MICE) zakenreizen zijn goed voor 5,1 miljoen overnachtingen. Het gaat hierbij om het bijwonen van een meerdaagse zakelijke bijeenkomst zoals een meeting, (meet)incentive, congres of (vak)beurs. Nederlanders ondernemen zelf circa 1,3 miljoen zakenreizen in eigen land met minimaal één overnachting. Buitenlandse bezoekers zijn goed voor bijna één miljoen meerdaagse zakenreizen; de meesten komen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland. Meetings worden het vaakst georganiseerd (1,5 miljoen), gevolgd door congressen en vakbeurzen (750.000). Het aantal (meet)incentives in Nederland is bescheiden met zo'n 75.000. 

 

Economisch interessant
Zakelijk toerisme is economisch interessant want zakenreizigers geven bovengemiddeld veel uit aan hun bezoek. Gemiddeld bijna 1.000 euro per zakenreis, inclusief organisatiekosten. De omzet van meerdaagse zakelijke bijeenkomsten wordt geraamd op ruim 2,3 miljard euro. Een belangrijk deel hiervan wordt gegenereerd door internationale bezoekers (54%), dit komt overeen met circa 1,3 miljard euro.

 

Werkgelegenheid
Zakenreizen dragen ook substantieel bij aan de werkgelegenheid In totaal zorgt de markt voor meerdaagse MICE-zakenreizen voor ruim 55.000 banen. Iets meer dan de helft van de totale werkgelegenheid wordt gecreëerd door internationale bezoekers (52%). Eric Bakermans, marketingmanager Meetings & Conventions: "Zakelijke bijeenkomsten leveren een substantiële bijdrage aan de Nederlandse economie in termen van bezoekers, bestedingen en banen. Daarnaast vormen ze een belangrijke katalysator voor de kenniseconomie en draagt de sector bij aan de profilering van een stad of regio en een betere benutting van de beschikbare logiescapaciteit. Bovendien biedt de sector arbeidskansen voor groepen die veelal wat lastiger aan een baan komen."

07-12-2015

Comments

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 Lees ook

Adverteren? Download nieuwe eventplanner.be /.nl mediakitAdverteren? Download nieuwe eventplanner.be /.nl mediakit
5 verkeerde redenen om eventtechnologie te gebruiken5 verkeerde redenen om eventtechnologie te gebruiken
Stroomuitval verrast op grootste technologiebeurs, CESStroomuitval verrast op grootste technologiebeurs, CES
Advertenties

In de kijker

Meet in Oostende

Meet in Oostende

Oostende is dé locatie voor uw volgende evenement, groot of klein: teambuildings, meetings, congressen, familiedagen, ...

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Friday
Meer weer

Vacatures

 1. 16-01Office Planner
  Walkies4Events - W4E bvba
  Antwerpen
 2. 15-01Project Manager België
  FAME Travel Designers
  Antwerpen
 3. 10-01Assembleur
  PresTop Rental
  Noord-Brabant