Drugs op events: zegen of ramp voor organisatoren?

Drugs op events: zegen of ramp voor organisatoren?

Naar een event of festival gaan is een belevenis op zich. En sommige bezoekers vinden het leuk om die belevenis te verhogen door drugs te gebruiken. Volgens Ferry Goossens van het Trimbos Instituut is er momenteel een piek te zien in het gebruik van uitgaansdrugs tijdens events en in het bijzonder XTC.

 

"Vergeleken met 5 jaar geleden, zie je een duidelijke toename in het gebruik." Als organisator wil je natuurlijk niets liever dan dat bezoekers het naar hun zin hebben op jouw event, maar natuurlijk ook dat ze ongeschonden weer thuiskomen. Je weet dat het bijzonder moeilijk is om een volledig drugsvrij event te organiseren en je weet als organisator dat er gebruikt gaat worden. Maar wat als er incidenten ontstaan? Als mensen afgevoerd moeten worden naar het ziekenhuis? Hoe ga je als organisator om met de keerzijde van drugsgebruik?  

 

Tijdens de vakbeurs Festivak zal Ferry Goossens, projectleider Veilige en Gezonde Horeca en Evenementen bij het Trimbos-instituut,  aangeven hoe je als organisator problemen met drugs op events kunt voorkomen en hoe je omgaat met dillema's. Ferry licht toe: "Organisatoren zijn bijvoorbeeld verplicht om gratis water te voorzien. Maar één van de kenmerken van XTC-gebruik is dat gebruikers moeite hebben met plassen. Blijft iemand water drinken, dan bestaat de kans dat er een watervergiftiging optreedt. Hoe ga je daar als organisator mee om?" Dit zal één van de problemen zijn die tijdens de bijdrage van Ferry Goossens aan bod komen. Daarnaast zal Ferry stil staan bij de huidige stand van zaken op de drugsmarkt. Welke middelen zijn hot, welke problemen brengt dit met zich mee en hoe kun je daar als organisator mee omgaan?  

 

Het overkoepelende thema van Festivak is dit jaar 'Technologie & Beleving'. En het onderwerp drugsgebruik zal daarom ook terug komen in het programma. Want als organisator heb je altijd te maken met het spanningsveld tussen het faciliteren van een geweldige belevenis aan de ene kant en daarmee samengaande drugsgerelateerde problemen aan de andere kant. Je kunt hier als organisator gewoonweg niet omheen. Bezoek de bijdrage van Ferry Goossens op 25 november, de presentatie over drugsgebruik op evenementen tijdens het EventBranche Tips2go-programma of het programma van de V.V.E.M. waar Celebrate Safe! uitgebreid aan de orde zal komen.  

 

Een bezoek aan Festivak, inclusief het inhoudelijke programma is gratis. De vakbeurs zal plaatsvinden op 25 & 26 november 2015 in de Jaarbeurs Utrecht. Voor registratie en meer informatie ga je naar: 

www.festivak.nl

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Vacatures