"Antwerpen is gedroomde locatie voor 3D-festival"

"Antwerpen is gedroomde locatie voor 3D-festival"

Het Antwerpse AED Group en Barco hebben afgelopen weekend in het Duitse Weimar voor een Europese primeur gezorgd met een videoprojectie in 3D op een oppervlakte van 6.000 vierkante meter. Eind volgend jaar hopen ze dit huzarenstukje tijdens een stadsfestival op enkele historische gevels in Antwerpen te herhalen. 

 

Het Genius Loci festival in Weimar was afgelopen weekend al aan de vierde editie toe. Met de hulp van AED Group en Barco zorgde het festival voor enkele Europese primeurs. Genius Loci werd in het leven geroepen door de Duitse videokunstenaar Hendrik Wendler. Dit jaar pakte Genius Loci - vrij vertaald 'de geest uit de fles' - onder meer uit met een 3D-projectie op 400 lopende meter, of ongeveer 6.000 vierkante meter.

 

Het centrale thema was politiek. De Weimarplatz - waar Adolf Hitler destijds enkele beruchte toespraken heeft gehouden - werd uitgekozen voor de gigantische videoprojectie. De 20 minuten durende video werd de hele avond herhaald en zorgde bij de 50.000 toeschouwers meermaals voor kippenvel. Het Duitse oorlogstrauma was nooit ver weg, om maar te zeggen dat verhaal, beeld en geluid hier perfect samensmolten.

 

"De historische achtergrond van de projecties op onze gebouwen is even belangrijk als de techniek erachter. Zonder de technische steun van de twee Belgische bedrijven was deze projectie op de Weimarplatz ondenkbaar, want dat zou gewoonweg onbetaalbaar geweest zijn", zegt organisator Wendler, die in het verleden ook al met beeldend kunstenaar Arne Quinze samenwerkte. "We mochten tijdens het festival onder meer dertien projectoren gebruiken van de beste kwaliteit die er momenteel voorhanden is. Het is fantastisch dat bedrijven dit belangeloos ondersteunen."

 

AED Group en Barco willen in Antwerpen een soortgelijk festival organiseren. "Antwerpen is de gedroomde locatie voor een 'video mapping festival'. Het is niet helemaal vergelijkbaar met het Lichtfestival in Gent, want in Weimar ging het om videoprojecties op historische gebouwen, niet om lichtprojecties. In Antwerpen zouden we echt wel verwend zijn. Een projectie op de 123 meter hoge Onze-Lieve-Vrouwkathedraal is inmiddels technisch perfect mogelijk", zegt Filip Van Vlem, woordvoerder van de AED Group.

 

Bron: GVA 11/08 via License2Publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Advertenties