I Love Techno trekt weg uit Gent: "Een verstandige beslissing"

I Love Techno trekt weg uit Gent: "Een verstandige beslissing"

I Love Techno houdt voorgoed op te bestaan in Gent en trekt definitief naar de Zuid-Franse stad Montpellier. Dat meldt organisator Livenation in een persbericht. Oprichter Peter Decuypere reageert opgelucht: "Ik dacht dat I Love Techno dood was. Dit is dus heel goed nieuws."

 

Al in 2011 werd het Gentse dance-event uitgebreid met een Franse editie in Montpellier. Vorig jaar kon het evenement daar niet plaatsvinden na een beslissing van de burgemeester, maar vanaf nu trekt organisator Livenation volledig de Franse kaart. Het dance-event heet voortaan I Love Techno Europe en zal plaatsvinden in het Parc des Expositions in Montpellier/Pérols - dit jaar op zaterdag 19 december.

 

De organisator benadrukt dat hetzelfde concept wordt behouden, en dat een nieuw hoofdstuk wordt ingezet. Binnenkort worden de eerste namen aangekondigd.

 

De eerste I Love Techno-raves werden in 1995 georganiseerd in de Gentse Vooruit. Organisator was Peter Decuypere van de Brusselse dancing Fuse. In 1997 vonden de succesvolle feesten een onderkomen in Flanders Expo. Sindsdien is I Love Techno uitgegroeid tot één van de grootste dancefeesten van Europa met feestvierders uit de hele wereld.  In 2014 trok I Love Techno in Gent nog 26.000 bezoekers.

 

De dalende bezoekersaantallen speelden I Love Techno al langer parten, zegt Peter Decuypere. In zijn hoogdagen lokte het event 35.000 feestvierders, een aantal dat in de laatste jaren geslonken was tot 20.000 à 26.000. "De kosten van zo een event liggen hoog. Het kan dus nauwelijks nog winstgevend geweest zijn, als het al niet verlieslatend was", aldus Decuypere.

 

Het tanende succes is volgens hem deels te verklaren door een koerswijziging midden jaren 2000. "Toen werd de kaart getrokken van dubstep en electro, en ik denk dat dat het merk I Love Techno veel schade heeft toegebracht. Netsky is een fantastische artiest en kan zijn plaats hebben op I Love Techno, op voorwaarde dat dat wordt aangevuld met heel veel andere techno. In Montpellier is het wel nog een echt techno-event, maar bij ons was het wellicht te moeilijk om de geleden schade nog recht te trekken."

 

Hoewel hij mee aan de wieg stond van I Love Techno in Gent, reageert Decuypere opgelucht op het nieuws. "Ik was bang dat we vorig jaar de laatste editie van I Love Techno gezien hadden", zegt hij. "Zeker toen het event vorig jaar in Montpellier niet doorging, dacht ik dat het volledig gedaan was. Ik vind dit dus eerder goed nieuws dan slecht."

 

Regelgeving jaagt organisatoren weg

Nadat eerder ook al 10 Days Off van de kalender geschrapt werd, is Gent dus opnieuw een dance-event armer. Volgens Decuypere wordt het tijd dat er beleidsmatig iets verandert. "Het is toch symptomatisch dat een event met 20.000 bezoekers gewoon stopt. Men zou eens moeten kijken naar hoe steden als Berlijn en Amsterdam dergelijke evenementen ondersteunen, in de plaats van altijd maar wetten bij te maken en het moeilijker te maken. Het is in België niet meer leuk om events te organiseren."

Hoe dan ook is dit volgens hem een verstandige beslissing. "Je kan zeggen dat dit erg is, maar als je ziet hoe jongeren nu van festival naar festival reizen, en hoe mensen van overal in de wereld naar Boom komen, is dit - letterlijk - het einde van de wereld niet. Een weekendje Montpellier kan ook leuk zijn. Laten we met zijn allen daar gaan feesten."

Bron: HLN 30/06 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Kinepolis Brussel
HoHo Hoor je wat ik zeg?
Kinepolis Brussel|26 November 2020

Op zoek naar het ideale relatiegeschenk voor jouw medewerkers of klanten? Dan moet je eens heel goed luisteren.


Vond jij 2020 ook zo'n hoho-hopeloos jaar? Dat kan niet anders. Alleen al daarom verdient iedereen, van je medewerkers tot je klanten, een geweldig eindejaarsgeschenk. Wil je weten wat het is? Dan moet je eens heel goed luisteren. Elke week spreekt onze Kerstman - mét ...

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Nieuws

Vacatures