250.000 draadloze microfoons werken volgend jaar niet meer

250.000 draadloze microfoons werken volgend jaar niet meer

Duizenden event locaties, bands, toneelverenigingen, fitness centra, ... in Nederland moeten een nieuwe draadloze microfoon aanschaffen. De frequenties waarop de apparatuur werkt, doen het komend jaar niet meer.

De draadloze microfoons moeten worden vervangen nadat de Nederlandse regering de 800 MHZ-band twee jaar geleden voor miljarden euro's heeft geveild aan mobiele providers. Door de explosieve groei van smartphones en mobiele data hebben zij meer bandbreedte nodig. KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone zijn momenteel druk bezig hun 4G-netwerken uit te rollen.

 

Volgens Agentschap Telecom gaat het om tienduizenden microfoons, die uiterlijk op 1 januari 2016 niet meer gebruikt mogen worden. PMSE, de branchevereniging van omroepen, radiostations en andere gebruikers van draadloze verbindingen, stelt dat het aantal nóg véél hoger ligt. "Er zijn circa 250.000 oude draadloze microfoons in omloop", weet PMSE-voorzitter Willem Westermann. Nu al hebben steeds meer gebruikers van draadloze microfoons last van storingen, zeker in de steden waar het mobiele netwerk zwaarder belast is. Een nieuwe draadloze microfoon kost snel meer dan 500 euro.

 

Professionele verhuurbedrijven, tv-zenders, radiostations, schouwburgen, ... werden geïnformeerd, maar dat geldt niet voor alle andere gebruikers.

 

Om welke frequenties gaat het?

Draadloze microfoons in Nederland konden tot dusver frequenties gebruiken uit de hele UHF-band 470 - 862 MHz. Dat is veranderd. Het bovenste deel van deze band, de frequenties van 790 – 862 MHz, is sinds 1 januari 2013 toegewezen aan operatoren voor mobiele telefonie en internet. Gebruik je een microfoon in de frequentieband 863 - 865 MHz, dan is er niets veranderd en kun je de microfoon gewoon blijven gebruiken.

 

Overgangsperiode

Om iedereen de gelegenheid te geven apparatuur te vervangen of aan te passen geldt een overgangsperiode. Deze duurt tot 1 januari 2016. Microfoons die werken in het frequentiedeel 790-862 MHz, mag je in deze periode nog gebruiken. Doordat in deze frequentieband mobiele netwerken uitgerold worden, kan het wel zijn dat je steeds meer storing ondervindt.

 

Kanaal 63

Ook het landelijk kanaal 63 (806 – 814 MHz) voor draadloze microfoons verdwijnt. Dit kanaal gebruiken podia, scholen, kerken en iedereen die met een paar zenders door het land reist. Die gebruikers 'verhuizen' naar de kanalen 39, 40 en 41 (614 – 638 MHz). Daarmee is voor draadloze microfoons landelijk minstens evenveel ruimte beschikbaar als nu op kanaal 63. Deze ruimte kun je in Nederland echter niet overal volledig gebruiken omdat ze gedeeld wordt met digitale omroepen. 

 

Beschikbare frequentieruimte

In bijlage 8 van de 'Regeling gebruik frequentieruimte zonder vergunning 2008' zijn de nieuwe frequenties opgenomen waarin draadloze microfoons ook zijn toegestaan. Het nieuwe domein voor draadloze microfoons in de UHF-band is daardoor:

 

470-556 MHz
558-564 MHz
566-572 MHz
574-580 MHz
582-588 MHz
590-596 MHz
598-604 MHz
614-791 MHz
823-832 MHz

 

Wil je weten welke frequenties je kunt gebruiken op een specifieke locatie binnen Nederland, dan kun je hiervoor de applicatie microfoonbanden raadplegen.

 

Dan toch maar een microfoon huren bij een verhuurder van licht en geluid?

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Sinterklaas - animo vzw
Wegens afzegging heeft sinterklaas een plaats vrij op nu zat 27 nov 2021
Sinterklaas - animo vzw|
23 November 2021

Dag lieve kindjes mama’s, papa’s, oma’s, opa’s  

Sinterklaas, kijkt er naar uit om jullie terug te kunnen bezoeken.

De pieten en mieten kunnen niet wachten om grapjes uit te halen, samen kunnen dansen en lachen.

De kinderen een handje en knuffel kunnen geven en natuurlijk hun pakje niet vergeten.

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

TIP! - Eventlocatie kiezen: CHECKLIST

TIP! - Eventlocatie kiezen: CHECKLIST

Hoe houd je je publiek geboeid tijdens een online event?

Hoe houd je je publiek geboeid tijdens een online event?

Ijzersterk marketingplan nodig? Download nu onze nieuwe mediakit 2022

Ijzersterk marketingplan nodig? Download nu onze nieuwe mediakit 2022

Advertenties