'Dure dj's maken het onmogelijk voor festivals om winst te maken'

'Dure dj's maken het onmogelijk voor festivals om winst te maken'

Bekende dj's die te veel geld vragen voor hun sets zetten het voortbestaan van festivals op de helling. Dat zegt Duncan Stutterheim, festivalorganisator en oprichter van ID&T.


Afgelopen weekend vond in het Nederlandse Groningen Eurosonic Noorderslag plaats, een jaarlijks terugkerend showcasefestival. Dit jaar was Duncan Stutterheim een van de centrale sprekers op het Noorderslag Seminar. Stutterheim is oprichter van ID&T, het bedrijf dat onder meer Mysteryland organiseert.

 

Het beeld dat Stutterheim schetste van de festivalwereld was geen al te positief beeld. "Veel festivals zijn niet meer winstgevend te organiseren omdat de grote dj's zoveel geld vragen, 40.000 euro of meer. Dat zijn bedragen die wij in Nederland sowieso niet betalen, maar in Australië moeten we bijvoorbeeld wel. Voor de vijf festivals die we daar georganiseerd hebben, bedroeg de kost voor dj-gages 16 miljoen euro. Daar hebben we niets aan verdiend."

 

De hoge gages worden voornamelijk gevraagd door EDM-dj's als Hardwell, Armin Van Buuren, Martin Garrix en Tiësto. "Het is in een paar jaar tien keer duurder geworden", zegt Stutterheim. "Voornamelijk door het succes in de VS. Als clubs en festivals in Las Vegas en Miami zoveel betalen, gaan ze dat overal vragen."

 

Niet meer betalen

Stutterheim wil die hoge bedragen niet langer betalen. "EDM maakt de wereld dood, dj's moeten echt minder gaan vragen. Het is dom van hen om zo'n bedragen te eisen, want zo mis je een groot deel van je publiek."

 

ID&T heeft die bedragen nooit betaald, benadrukt hij. "Maar in Amerika doen ze dat wel vlotjes. We hebben dit jaar echt moeite om TomorrowWorld in de VS uit te verkopen omdat we die dj's zoveel geld niet willen geven en daarom niet alle toppers hebben." Het gevolg is dat festivals het moeilijk krijgen. "De diskjockeys die zoveel geld vragen, blazen hun eigen business op."

 

Tomorrowland

Bij Tomorrowland nuanceren ze de uitspraken van Stutterheim. "Heel wat dj's komen graag naar ons festival en houden zich aan de standaard fee's", zegt woordvoerster Debby Wilmsen. "Heel wat dj's komen al 10 jaar naar Tomorrowland."

Bron: GVA 19/01 via Licence2Publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe medewerkers van verschillende bedrijfslocaties dichter bij elkaar brengen?

Hoe medewerkers van verschillende bedrijfslocaties dichter bij elkaar brengen?

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Advertenties