Wat je als eventplanner kan leren van filmcrewsWat je als eventplanner kan leren van filmcrews

Regisseur Jan Verheyen beaamde het onlangs nog in één van zijn speeches: tijdens een drukke draaidag maakt een goede cateraar het verschil in sfeer.

 

Lekkere, gezonde catering op film- en tv-sets is dus essentieel, maar stelt je wel wat voor specifieke uitdagingen. Kookfaciliteiten zijn vaak beperkt of niet aanwezig. Niet alle locaties zijn even makkelijk toegankelijk. Je zit met een veeleisend en divers publiek. Klinkt dit jou als eventorganisator bekend in de oren? Misschien kan je dan wel wat leren uit de ervaringen van filmsetcateraars.

 

Op locatie werken de cateraars meestal vanuit een trailer. In deze mobiele keuken vervoeren en bereiden ze het eten. Buiten de trailer zetten ze tafels op waarop ze de snacks en dranken klaar zetten. Zo kunnen crew en cast zich snel bedienen. Voor de lunch of het diner verzamelt iedereen op een gezamenlijke plek in een grote ruimte, tent, trailer of gewoon buiten. Daar zetten de cateraars tafels en stoelen klaar. Het budget is altijd beperkt en dat vereist van de cateraars heel wat creativiteit.

 

Uit de ervaring van setcateraars kan je als eventorganisator dus heel wat leren. Ook jij hebt een divers publiek met allerlei voorkeuren. Je eventlocatie is dan wel origineel of exclusief, maar scoort al eens wat minder op kookfaciliteiten. En je budget is nooit onbeperkt. Hier volgen dus 12 tips van op de filmset waar je zeker iets mee bent voor de catering van jouw evenement of voor je eigen crewcatering. 

 

 • Verzamel op voorhand informatie over voedselallergieën en menu voorkeuren (vegetarisch, halal, ...). Vraag dit op bij je gasten. Verzamel deze info op inschrijvingsformulieren, bij intakes of vraag of ze hun speciale wensen vermelden bij de bevestiging van hun komst.
   
 • Organiseer het voedsel en de voorraden in bakken en koelers die je van duidelijke etiketten voorziet. Zo vind je alles makkelijk terug.
   
 • Houd je werkplek proper en overzichtelijk en vermijd rommel.
   
 • Zorg voor gezond eten en voorzie veel fruit en groenten.
   
 • Zorg voor afwisseling. In plaats van de traditionele broodjes serveer je bijvoorbeeld ook eens pita of wraps.
   
 • Beperk snoep en junk food. Een snoepje af en toe kan geen kwaad, maar het mag niet het hoofdbestanddeel van je menu zijn.
   
 • Vermijd voedsel met een hoog zetmeelgehalte. Vervang bijvoorbeeld crackers of brood door plakjes komkommer. Sla kan dienen als wrap.
   
 • Stoofpotjes, maaltijdsoepen, ovenschotels en quiches zijn stevige maaltijden en bovendien budgetvriendelijk.
   
 • Serveer maaltijden op regelmatige tijdstippen. Op Amerikaanse filmsets hebben de vakbonden strikte regels bedongen over wanneer maaltijden en snacks moeten worden opgediend.
   
 • Houd rekening met het weer. Op koude dagen voorzie je warmhoudertjes zoals bijvoorbeeld warme chocolademelk. Op hete dagen zorg je voor verkoeling met verfrissende snacks. Een koude smoothie is heel voedzaam en verkwikkend.  
   
 • Houd warme maaltijden warm en koud voedsel fris.
   
 • Blijf creatief en verval niet in routine. Bekende ingrediënten kan je op steeds nieuwe manieren combineren. Wat dacht je van yoghurt met cruesli als gezond ontbijt of tussendoortje? Of serveer eens een mocktail als alternatief voor frisdrank.
11-09-2016

Comments

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 Lees ook

Hoe scoor jij? Neem nu deel aan EventMonitor en je krijgt het rapport gratis!Hoe scoor jij? Neem nu deel aan EventMonitor en je krijgt het rapport gratis!
Hoe trek je een kwaliteitspubliek aan op je evenement?Hoe trek je een kwaliteitspubliek aan op je evenement?
Hoe blijf je je virtuele bezoekers boeien?Hoe blijf je je virtuele bezoekers boeien?
Advertenties

In de kijker

VIPtruck

VIPtruck

Luxueuze top VIP ontvangstruimte.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Wednesday
 • Vandaag
 • Morgen
Meer weer

Vacatures

 1. 14-03Kantoorhoofd Brussel
  MaisonRouge
  Vlaams-Brabant [+Brussel]
 2. 13-03Account Manager Events
  The Oval Office
  Brabant - Wallon [+Bruxelles]
 3. 07-03Onthaalbediende (m/v) - tijdelijk contract
  Faculty Club
  Vlaams-Brabant [+Brussel]