Zo kies je het properste toilet op een event

Zo kies je het properste toilet op een event

Of het op een festival of een ander (outdoor) event is, een chemisch toiletbezoek is het minst aangename gedeelte van de ervaring. Wetenschapswebsite Numerphile vroeg aan Ria Symonds, professor wiskunde aan de Universiteit van Nottingham, hoe je wiskundig gezien het meest kans maakt op een proper toilet. 

 

Professor Symonds begint met een eenvoudige redenering: als je drie toiletten hebt, waaronder een proper, een vuil en een ronduit smerig, zijn er zes mogelijke volgordes waarin die kunnen staan. Symonds houdt rekening met twee facoren: je zal kiezen voor een toilet dat properder is dan het vorige dat je hebt gezien. En je kan niet terug naar een vorig toilet, want er staan nog mensen aan te schuiven. Als je systematisch het eerste toilet overslaat, heb je vijftig procent kans dat je op het properste belandt. Maar hoe meer toiletten er zijn, hoe kleiner die kans wordt.

 

De volledige redenering is behoorlijk wiskundig en wordt uitgelegd in een extra filmpje voor de liefhebbers, maar de conclusie is dat je op een groot festival, zoals Rock Werchter, ongeveer moet weten hoeveel toiletten er zijn. Als je 37 procent van de toiletten bekeken hebt en je kiest voor het eerstvolgende toilet dat er proper uitziet in vergelijking met de vorige die je hebt gezien, heb je de grootste kans dat je ook effectief het properste toilet gekozen hebt. Al blijft het natuurlijk wel de vraag hoe lang het duurt voor je al die toiletten bekeken hebt.

 

Wie de volledige wiskundige redenering wil bekijken, kan dat met dit filmpje:

 

Bron: Nieuwsblad 04/07 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Vacatures