Rekenen organisatoren van events te veel op professionele hulpverleners?

Rekenen organisatoren van events te veel op professionele hulpverleners?

Hoorde je deze week ook het wakkerschuddende nieuws dat bij 250.000 Vlamingen medische hulp zelden op tijd ter plaatse geraakt? Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kennis hebben van EHBO, zeker op events.

 

100% vertrouwen op professionele hulpverlening is onvoldoende, dat blijkt uit het nieuwsbericht. Daarom is de taak van omstanders van cruciaal belang. Spoedarts Jan Stroobants formuleerde het als volgt: "Het meest fundamentele is dat omstanders hun verantwoordelijkheid nemen. Hoe sneller zij de juiste dingen doen, hoe meer de kans op overleving stijgt." Maar daarvoor is kennis nodig over EHBO. En daar schort het meestal aan.

 

Kennis van EHBO is erg belangrijk op events

Ook op evenementen, die sowieso een verhoogde risicograad hebben, is het onvoldoende om te vertrouwen op de hulppost, hoe goed die ook georganiseerd is. Het kan van levensbelang zijn dat ook iemand van de organisatie, security of de cateraar, ... de eerste zorgen kan verlenen. Zeker bij bijvoorbeeld een hartstilstand telt elke seconde, tijd die verloren gaat bij het wachten op iemand van de hulpdiensten.

 

Chris De Smet, zaakvoerder van To B-Seen is expert in risico analyses opmaken en het opleiden van medewerkers inzake veiligheid. Hij omschrijft het nut van EHBO-opleidingen voor organisatoren van events als volgt: "De omstanders zijn van cruciaal belang: hoe snel en hoe gepast zij reageren is vaak een kwestie van leven of dood, zeker op events. Daarom is het niet voldoende om enkel gespecialiseerde hulpverleners in te schakelen zoals het Rode Kruis of een privé firma. Een EHBO-opleiding voor zoveel mogelijk medewerkers die zo kunnen helpen kan het verschil maken, ook tijdens de risicovolle opbouw en afbraak."

  

Imago van de eventsector verbeteren

"We hopen dan ook dat de eventsector dit nieuws aangrijpt om het belang van EHBO-kennis extra luid te laten klinken. Organisatoren van events kunnen onder meer via de overkoepelende verenigingen werk maken van een beter veiligheidsbeleid dat uiteindelijk het imago van de hele sector kan verbeteren."

 

To B-Seen helpt de eventsector graag op weg

To B-Seen geeft opleidingen EHBO aan bedrijven, verhuurt EHBO-materialen bij opbouw van events en verhuurt als eerste veiligheidsorganisatie binnen de eventwereld AED-toestellen (automatische defibrillatoren) voor de eventmarkt.

www.tob-seen.be

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Nieuws

Vacatures