Onderzoek mobiliteit en veiligheid massa-evenementen

Onderzoek mobiliteit en veiligheid massa-evenementen

Net als vorig jaar onderzoeken wetenschappers van de vakgroep Geografie van de Universiteit Gent (B) het verplaatsingsgedrag van bezoekers op massa evenementen.

 

De mobiele telefoons (met Bluetooth-functie) van bezoekers worden hiervoor gevolgd door middel van scanners om bezoekersstromen in beeld te brengen. De methodiek levert gegevens met talloze analysemogelijkheden op. Zo kan de toepassing een antwoord bieden op vragen rond mobiliteit, maar ook over de veiligheid op en rond een eventterrein en over marketinggerelateerde zaken. Het onderzoek levert zeer relevante informatie op voor organisatoren van allerlei massa-evenementen.

 

Toepassingsmogelijkheden

De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. Op het vlak van veiligheid en crowd management kan worden nagegaan welke plaatsen het drukst zijn en op welk tijdstip, welke bewegingspatronen ontstaan wanneer het bijvoorbeeld plots begint te regenen, of wanneer de headliner gaat optreden. Wat betreft mobiliteit kan in kaart worden gebracht hoe de bezoekers naar het festival gekomen zijn en hoe ze zich op het terrein verplaatsen. Maar ook het shoppinggedrag van de festivalgangers kan worden geanaliseerd: waar en wanneer eten ze, bezoeken ze de standen van sponsors ...

 

Wie wordt gevolgd?

Alle personen met een (mobiel) toestel (GSM, smartphone, PDA, laptop, ...) met ingeschakelde Bluetooth-functie, die bovendien ingesteld hebben dat ze 'discoverable' zijn voor andere toestellen, worden geregistreerd door scanners op het terrein. Bij eerdere projecten konden op die manier de verplaatsingen van ongeveer 15% van de bezoekers gevolgd worden. Bezoekers hoeven zich geen zorgen te maken over hun privacy. Enkel het zogenaamde MAC-adres van hun toestellen wordt getraceerd. Dat adres is niet te koppelen aan telefoonnummers of persoonsgegevens, zodat de privacy gewaarborgd blijft.

 

Expertise

De onderzoeksgroep CartoGIS heeft -een jaar na het pilootproject op Rock Werchter 2009- al heel wat expertise opgebouwd. In totaal werden daar 36 scanners op en rondom het festivalterrein geplaatst, wat na vier meetdagen resulteerde in ongeveer 23.000 unieke geregistreerde MAC-adressen. Follow-up projecten binnen diverse contexten volgden snel: I Love Techno 2009, Horeca Expo 2009, de Nacht van de Onderzoekers, … Ook voor de komende maanden staan nog enkele projecten gepland, waaronder de Gentse Feesten.

Bron: Ugent

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

TeamNL Expo: Papendal zet business platform neer op olympisch niveau

TeamNL Expo: Papendal zet business platform neer op olympisch niveau

Nieuw logo en merkidentiteit voor eventplanner.net

Nieuw logo en merkidentiteit voor eventplanner.net

Vanaf 30 juni evenementen met 100% capaciteit in Nederland

Vanaf 30 juni evenementen met 100% capaciteit in Nederland

Advertenties