Lekkend oordopje slecht voor gehoor

Lekkend oordopje slecht voor gehoor

Er is de laatste tijd heel wat te doen rond het gebruik van oordopjes op evenementen zoals concerten, festivals, ... Nu blijkt dat mensen die lekkende oordopjes (oortjes die niet goed afsluiten) dragen op events meer risico lopen op gehoorbeschadiging dan mensen die geen oordopjes dragen.

 

Dat heeft de krant De Morgen (B) maandag gemeld. De krant citeert audioloog Bart Vinck van de Universiteit Gent. Die benadrukt dat gehoorbeschermers die getest en lekvrij zijn wel goede bescherming bieden. "De consument moet zijn oortjes gewoon laten testen", aldus de audioloog.

 

De Universiteit Gent en de consumentenorganisatie Test-Aankoop stuurden tientallen proefpersonen naar verschillende verkopers van gehoorbeschermers. Daarna gingen ze met de daar aangeschafte gehoorbescherming naar een drie uur durend concert met een gemiddeld geluidsniveau van 105 decibel. Meer dan de helft van proefpersonen kampte na afloop met een serieuze afname van het gehoor.

 

"Als je een oorbeschermer inbrengt en die sluit niet goed aan of de filter werkt niet naar behoren, dan dringt het geluid je oor toch binnen, kan het er amper nog uit en wordt het zo doorgesluisd naar je trommelvlies. Je oor krijgt dus juist meer geluid te verwerken en heeft een groter risico op schade", aldus Vinck. Hij waarschuwt er ook voor dat het dempingsniveau van gehoorbeschermers vaak veel lager is dan aangegeven op de verpakking.

Bron: De Morgen, EOS, doof

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Nieuws

Vacatures